Свържи се с нас

Новини

ММА-ецът Костадин Енев поддържа форма с усърдни тренировки

Published

on

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Докато търси финансова подкрепа в лицето на спонсори, един от най-добрите ММА бойци на България Костадин Енев, водил подготовка в Габрово, поддържа страхотна форма с усърдни тренировки в зала.

Талантливият ММА-ец не крие, че ключът към високите резултати е постоянството и многото труд, а благодарение на треньорите от габровския клуб по киокушин и ММА „Надежда” Даниел Илиев, Красимир Илиев, Мирослав Няголов и Христо Стоев прославя и защитава цветовете на нашата родина България по света.

Последната му среща на 6 февруари тази година трябваше да е за титла в UCMMA 46, една от двете най-големи ММА лиги в Англия, но шампионът й не успя да свали килограми, за да влезе в неговата категория и мачът за пояса между тях не се състоя.

Срещу Костадин Енев тогава в домa на ММА в Англия, „Клуб Troxy“ в Лондон, се изправи друг противник, който българинът безцеремонно прегази в клетката.

Преди последния си успех на международния боен подиум Костадин записа победа над най-добрия гръцки боец в категория до 66 кг., победил други двама български бойци на наша земя. Енев участва и в 45-то издание на UCMMA на веригата собственост на „кръстника на ММА“, култовия Dave O’Donnell. Там победи още в първия рунд с нокаут румънеца Александру Мезей.

Костадин демонстрира своята класа, като още в първата минута го свали след удар в главата. Румънецът обаче успя да събере сили и да се вкопчи здраво в него. Но в рамките на следващата минута българинът му нанесе и точен ритник в главата, при което го изпрати в дълбок нокаут, без никаква възможност да се изправи на крака отново, налагайки дори намесата на лекарски екип.

Цялата зала бе изправена на крака при този зрелищен нокаут, обявен за един от най-красивите на галавечерта.

„Обещавам на себе си и на хората, които ме подкрепят, че ще се върна по-добър боец! Трудно е да се намерят хора, помагащи на спорта, но няма да се откажа!“, коментира за „Габрово Нюз“ ММА-ецът Костадин Енев.

Той е три пъти вице – републикански шампион на България. Има две трети места по кикбокс, 3 място на балканско в Истанбул през 2003 г. и е шампион на България по тай бокс през същата година. От 2003 г. до 2011 г. има 6-годишно прекъсване на спортната му кариера, поради контузия на ръката, но се завръща на ринга по-силен.

Става шампион на България през 2011 г. при Аматьорския ММА, вице шампион през 2012 г. по бойно Бойно Самбо, печели шампионската титла на Испания през 2012 г. в Аматьорския ММА и тази по кикбокс на България през 2013г. Извоюва първото място на ГРАНД ПРИХ Франция по Бойно Самбо през 2015 г. Притежател е на пояса в категория ПРОФИ ММА 66 кг. на LFC Английска лига по ММА.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Новини

Фюриън Капитански стана шампион на България по ускорен шахмат

Published

on

8-годишният състезател на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, стана шампион на България по ускорен шахмат, във възрастовата група до 8 години.

Фюриън не допусна нито една загуба. Той постигна 6 от 7 възможни точки – 5 победи и 2 ремита.

Така Фюриън Капитански се нареди първи във възрастовата група на 8-годишните сред 29 деца и заслужено грабна купата, златния медал и заслужи титлата шампион на България.

Още един състезател на ШК „Орловец 1997“ записа първо място. Това е 16-годишният Денислав Иванов спечели първо място и парична награда, във възрастовата група на 16-годишните в 18-тия Открит турнир по шахмат в Ловеч.

В битка с опитни шахматисти Денислав постигна 2 победи и три равенства, и с 3,5 точки се нареди първи сред 16-годишните и 34-ти от 66 шахматисти от всички възрасти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица