Свържи се с нас

Новини

ММА-ецът Костадин Енев поддържа форма с усърдни тренировки

Published

on

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Докато търси финансова подкрепа в лицето на спонсори, един от най-добрите ММА бойци на България Костадин Енев, водил подготовка в Габрово, поддържа страхотна форма с усърдни тренировки в зала.

Талантливият ММА-ец не крие, че ключът към високите резултати е постоянството и многото труд, а благодарение на треньорите от габровския клуб по киокушин и ММА „Надежда” Даниел Илиев, Красимир Илиев, Мирослав Няголов и Христо Стоев прославя и защитава цветовете на нашата родина България по света.

Последната му среща на 6 февруари тази година трябваше да е за титла в UCMMA 46, една от двете най-големи ММА лиги в Англия, но шампионът й не успя да свали килограми, за да влезе в неговата категория и мачът за пояса между тях не се състоя.

Срещу Костадин Енев тогава в домa на ММА в Англия, „Клуб Troxy“ в Лондон, се изправи друг противник, който българинът безцеремонно прегази в клетката.

Преди последния си успех на международния боен подиум Костадин записа победа над най-добрия гръцки боец в категория до 66 кг., победил други двама български бойци на наша земя. Енев участва и в 45-то издание на UCMMA на веригата собственост на „кръстника на ММА“, култовия Dave O’Donnell. Там победи още в първия рунд с нокаут румънеца Александру Мезей.

Костадин демонстрира своята класа, като още в първата минута го свали след удар в главата. Румънецът обаче успя да събере сили и да се вкопчи здраво в него. Но в рамките на следващата минута българинът му нанесе и точен ритник в главата, при което го изпрати в дълбок нокаут, без никаква възможност да се изправи на крака отново, налагайки дори намесата на лекарски екип.

Цялата зала бе изправена на крака при този зрелищен нокаут, обявен за един от най-красивите на галавечерта.

„Обещавам на себе си и на хората, които ме подкрепят, че ще се върна по-добър боец! Трудно е да се намерят хора, помагащи на спорта, но няма да се откажа!“, коментира за „Габрово Нюз“ ММА-ецът Костадин Енев.

Той е три пъти вице – републикански шампион на България. Има две трети места по кикбокс, 3 място на балканско в Истанбул през 2003 г. и е шампион на България по тай бокс през същата година. От 2003 г. до 2011 г. има 6-годишно прекъсване на спортната му кариера, поради контузия на ръката, но се завръща на ринга по-силен.

Става шампион на България през 2011 г. при Аматьорския ММА, вице шампион през 2012 г. по бойно Бойно Самбо, печели шампионската титла на Испания през 2012 г. в Аматьорския ММА и тази по кикбокс на България през 2013г. Извоюва първото място на ГРАНД ПРИХ Франция по Бойно Самбо през 2015 г. Притежател е на пояса в категория ПРОФИ ММА 66 кг. на LFC Английска лига по ММА.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица