Свържи се с нас

Новини

Кирил Добрев с въпрос към Кунева и със сигнал до Омбудсмана

Published

on

IMG_0347

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Два изключително тежки казуса поставиха жителите на област Габрово пред народния представител от „БСП лява България“ Кирил Добрев по време на приемния му ден. Единият е свързан с огромното забавяне на изплащането на пенсиите на българки, работили в Гърция, а другият със закриването на началното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Севлиево.

Това съобщиха от партийната централа на социалистите в Габрово.

Писмо срещу закриването на НУ „Св.Св. Кирил и Методий“, придружено с 815 подписа, връчиха жители на община Севлиево на народния избраник. Причината да се обърнат към депутата е решението на Общински съвет – Севлиево за закриване на началното училище, пренасочване на учениците му към Основно училище „Стефан Пешев“ или по избор на родителите си към другите училища и прекратяване на трудовите правоотношения с персонала на Началното училище.

Такива писма има изпратени вече до Омбудсмана на републиката, министъра на образованието, обществеността и медиите. В него ясно е заявено, че Началното училище използва пълния сграден ресурс, пълняемостта на паралелките е в рамките на нормативите, училището се вмества в делегирания си бюджет и не се налага дофинансиране от общината, а качеството на образование е на високо ниво.

Добрев пое ангажимент да зададе актуален въпрос към министъра на образованието и да направи всичко, което е по силите и в правомощията му, това 121- годишно училище да не остане в историята.

„Важно е да направим всичко възможно да не позволим затварянето на още едно българско училище. Ще поставя въпроса пред министъра на образованието, очаквам отговора й в най – кратки срокове“, заяви Добрев след като получи писмото, заедно с подписите.

Относно проблема с пенсиите на българки в Гърция, който се оказа, че засяга много голяма част от нашите сънароднички, пенсионирани в южната ни съседка, Добрев е информирал за казуса ПК по „Труда, социалната и демографска политика“ в Народното събрание, Омбудсмана на Република България и други отговорни институции.

„Задължително трябва да се опитаме да намерим решение на този проблем, още повече, че той не е от скоро. Доколкото знам няколко български правителства са работели по този казус, но без успех. Трябва да намерим работещо решение, защото десетки наши сънародници, работили в Гърция, са ощетени несправедливо и лишени от полагащите им се доходи“, заяви Добрев, след срещата си с жени, пострадали от осигурителната система на Гърция.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица