Свържи се с нас

Крими

Съдят „муле“ от филма „Капаро за климатици“

Районна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж, извършил измама по схемата „пари за климатици“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, извършил измама по схемата „пари за климатици“.

Обвинението срещу Петър П. е за това, че на 12.10.2015г. за времето от 13.00 до 14.30 часа в Габрово, при условията на опасен рецидив, в съучастие с неустановено лице, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у жена от Габрово, че е необходимо да събере и предаде сума пари, заради внука си, като капаро за освобождаване на климатици от митницата и с това й причинил имотна вреда в размер на 2 600 лева.

На домашния телефон на пострадалата се обадил мъжки глас на неустановено до момента лице, който започнал разговора, казвайки: “Здравей бабо. Болен съм, не мога да се оправя цяла седмица. Притеснявам се даже, че няма да ме познаеш“.

Жената помислила, че се обажда нейният внук, който живеел и работел в София. След кратък разговор „внукът“ споделил, че причина за обаждането му е, че фирмата, в която той работи е поръчала 10 броя климатици.

Помолил я да се обади на посочен от него номер, за да провери дали същите са пристигнали в офиса и каква е тяхната цена, за да може фирмата да прецени дали сделката е изгодна. Мъжът продиктувал телефонен номер, на който жената се обадила.

Мъжът отсреща потвърдил, че климатиците са пристигнали, но са задържани в митницата и че това е последният ден от едноседмичния срок, в който трябва да се внесе капаро, в противен случай щели да ги върнат обратно, като цената на един климатик е 1200 лв.

След като получила информация жената казала, че трябва да се консултира с внука си и затворила телефона, но веднага след това на домашния й телефон се обадил отново „внука“. Той я помолил да събере каквито налични пари има и да ги даде като капаро за освобождаването на климатиците, като я убедил, че още същата вечер ще дойде в Габрово и ще й върне парите.

Жената се съгласила и изпълнила указанията, които и били дадени. Веднага на адреса на пострадалата пристигнал „служител“, който взел събраните пари.

През октомври 2015 г. във връзка с пусната обява, че си търси работа с обвиняемия се свързало неустановено лице. Двамата се договорили Петър П. да работи като куриер. Щял да получава пратки с документи и пари от лица на предварително посочени адреси и ще ги доставя на указани от неустановеното лице места.

За да контактува с лицето, което ще му намира работа на обвиняемия била предоставена СИМ карта.

На 12.10.2015г. докато пострадалата разговаряла по телефона с представящия се за неин внук, неустановено до момента лице се свързало по телефона с Петър П. и му казало, че трябва да отиде в Габрово, за да получи поредната пратка.

Обвиняемият съзнавал, че това което върши е измама, тъй като преди това бил вземал вече по този начин пари и ги оставял край пътни знаци или билбордове, според дадените му указания.

Петър П. е осъждан. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица