Свържи се с нас

Новини

14 училища и детски градини ще бъдат ремонтирани с евросредства

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

14 образователни обекта в община Габрово ще бъдат обновени със средства от Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“, посредством проект BG 161Po001-1.1.09-039 „Създаване на  съвренна образователна инфраструктура в община Габрово, посредстовом прилагане на мерки  за енергийна ефективност „. Общата стойност на проекта е  7 882 846.76лв. Това стана ясно на специална конференцция вчера в Ритуалната зала на общината. В събитието бяха представени обектите на интервенция, целите, дейностите, плана за тяхното изпълнение, както и очакваните резултати от реализацията на проекта.

Паралелно с началната конференция беше проведено публично обсъждане по проекта. Пред  габровци подробности дадоха кметът на Община Габрово Николай Сираков, инж.Добрин Савчев, ръководителят на отдел  проекти Десислава  Колева и инж. Виолета Парашкевова.

„Повишаване на енергийната ефективност в 14 обекта на образовтелната инфраструктура в община Габрово посредством внедряване на мащабни съвременни високоефективни енергоспестяващи мерки, както и използването на възобновяеми енергийни източници, а също така и да се създадат благоприятни  условия за провеждане на качествен образователен  процес с принос към повишаване  качествота на живот на местната общност, включително и малцинствата, са специфичните цели в разработения проект“, заяви Колева.

Включените обекти са: ОУ „Ран Босилек“, ОУ“Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Отец Паисий“ и 7 детски градини – ЦДГ „Явор“ – стара и нова  сграда, ЦДГ „1 юни“, ЦДГ „Радост“ – база 1, ЦДГ „Младост“, ЦДГ „Слънце“ – база1,  ЦДГ „Перуника“ – база1, ОДЗ „Дъга“и  ОДЗ „Ран Босилек“.

Срокът з аизпълнение на проекта е 24 месеца.

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица