Свържи се с нас

Новини

Фестивалът „Семе българско“ с все по-нарастващи мащаби

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Фестивалът „Семе българско“ с все по-нарастващи мащаби. „Всяка инициатива на този фестивал има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите и да закопнеем още по-силно за своето наследство – за това, което сме забравили,и за това, което на сме знаели, че имаме. От нас зависи да съхраним земята си! Нека събираме и засяваме семената български за идните поколения. Наша отговорност е България и българският род да продължи да съществува както никога до сега – славно и достойно“, заяви д-р Иванов, кмет на община Севлиево, по време на официалното откриване на събитието.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Космическият глас на Валя Балканска с „Излел е Дельо хайдутин“ и „Аз съм българче“ в изпълнение на двете деца – лицата на тазгодишното издание на фестивала „Семе българско“ сложиха началото му в събота на Лазаровден в парк „Казармите“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Д-р Иван Иванов, кмет на Община Севлиево, инж. Владимир Уручев и Андрей Юруков, депутати в Европейския парламент от ПП ГЕРБ/ЕНП, Николай Сираков, областен управител на Област Габрово, проф . д-р ТоткаТрифонова, председател на Селскостопанската академия застанаха на сцената, за да обещаят на севлиевци, подели националната идея за съхраняванена българщината, че ще я подкрепят и занапред със средствата на политиката и науката. Фестивалът се организира под патронажа на Министерството на земеделието.

„Всяка инициатива на този фестивал има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите и да закопнеем още по-силно за своето наследство – за това, което сме забравили,и за това, което на сме знаели, че имаме. От нас зависи да съхраним земята си!“- каза д-р Иванов.

Владимир Уручев приветства идеята и нейните създатели, които я реализират вече трети път, при това с все по-нарастващ мащаб на събитието .“ Светът се интернационализира и все повече традиции започват да се размиват. Нужно е противодействие и то е в идеи като този фестивал – каза той.- Необходимостта от съхраняване на традициите започва от нас самите, започва от тези хора, които носят в сърцата си идеята си“

Проф д-р Тотка Трифонова, председател на Селскостопанската академия поздрави Севлиево от името на Министерството на земеделието и храните и лично от министър ДесиславаТанева и увери, че, целта на министерството, подкрепена от общата европейска политика е да има повече българско производство, повече родни продукти на нашата трапеза, да се съхрани традицията на българското хранене.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов , заедно с официалните гости на фестивала, създадоха най-чудесната картина – националният трибагреник от символните за България рози.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Гости и домакини, самодейци и любители се заловиха ръка за ръка в едно дълго и жизнерадостно хоро за хората по време на фестивала.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Повече от 100 участници на уникални български стоки привличат интереса на посетителите, които с изненада откриват качеството, красотата и вкуса на българските изделия и намират на щандовете познатия любим вкус на домашна храна от природата.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица