Свържи се с нас

Новини

Заседание на епизоотичната комисия в Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Заместник-областният управител Иглика Събева ръководи заседание на Областната епизоотична комисия – Габрово, по време на което членовете й бяха запознати от директора на Областна дирекция „Безопасност на храните” – Габрово д-р Светолслав Спасов с издадена Заповед за предприемане на мерки във връзка с констатирани огнища на заразен нодуларен дерматит в с. Воден и с. Черногорово, общ. Димитровград, обл. Хасково.

Информация за заболяването и предприетите мерки от ОДБХ – Габрово, във връзка със спазването на общите мерки за биологична защита на говедовъдните обекти представи д-р Васил Петров, и.д.Н-к отдел „Здравеопазване на животните”. Той обясни, че това е вирусно заболяване, което вече не може да бъде наречено екзотично. Заболяването е типично за Африка, през 2011-2012 година са първите данни за прескачане на заразата в Близкия Изток, а през 2015 година вече са открити огнища и в Гърция.

Заразният Нодуларен Дерматит по говедата е вирусно заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи, образуване на възловидни, проминиращи кожни образувания (нодули).

„Заболяването не е опасно за хората, по-скоро обратното, ако човекът стане механичен преносител” – каза д-р Петров и обясни, че ще се използва методът на Гърция, при който ще се унищожават всички животни, не само заразените, от стопанство, за да се пресече огнището на зараза.

Заразата бързо се разпростира, ако към 21 април са установени 13 огнища, то за изминалата седмица са били само 2. Вирусът е от шарков вид и се разпространява от кръвосмучещи насекоми, но може да се пренася и чрез вода, фураж и др. Няма данни дивучът у нас да е заразен. Д-р Спасов увери, че вирусното заболяване не е опасно за хората, но за съжаление ще нанесе големи щети върху икономиката на страната.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

На основание чл. 133 от ЗВД, във връзка с изпълнение на заповед от 14.04.2016 год. на Изпълнителния директор на БАБХ за повишаване готовността за своевременното констатиране, ограничаване и ликвидиране на огнище от заразен нодуларен дерматит /ЗНД/ на територията на областта, Обласната Епизоотична комисия взе следните решения:
1.Директорът на ОДБХ – Габрово да разпореди със заповед, осъществяването на постоянен превантивен контрол върху обектите за отглежданене на едри преживни животни /ЕПЖ/ на територията на областта и своевременно реагиране при констатиране на признаци на заболяването.
2.ОДБХ да запознаят собствениците на животни и регистрираните ветеринарни лекари, за клиниката на заразния нодуларен дерматит, спазването на мерките за биосигурност в животновъдните обекти, начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди, и задължението им незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар при съмнение за заболяване и/или смъртност.
3.Да се свикат общинските епизоотични комисии, където да се запознаят кметове и кметски наместници по населени места за клиниката на заразния нодуларен дерматит от представител на ОДБХ, както и да се сведат решенията на областната епизоотична комисия.
4.Забранява се провеждането на пазари и изложби на едрите преживни животни
5.Засилване на контрола по придвижването/транспортирането на животните като: Предвижването на ЕПЖ да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари, резултатите от които да се отразяват в чек лист по образец и във ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване/ транспортиране на животни, издадено от Ветиринарна информационна система.
6.При възникване на съмнение за заболяване, собсвениците или регистрирания ветиринарен лекар, незабавно да уведомяват официалния ветиринарен лекар на съответната община или началник отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ.
7.Кметовете на населените места да осигурят площадки за събиране и обезвреждане на животински трупове по реда на Наредба № 22 от 2006 г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфичнорискови материали извън обектите, регистрирани в РВМС (ДВ, бр. 21 от 2006 г.)

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица