Свържи се с нас

Култура

Представиха събитията, реализирани от доброволци в ЕМО „Етър”

Благовеста Божинова представи събитията, реализирани с участието на доброволци в ЕМО „Етър”

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В своята 50-годишна история ЕМО „Етър” има богат опит в работата с детска и младежка аудитория. Още от 70-те години на миналия век се организират кръжоци и ателиета за обучения в занаяти.

Част от този опит бе представен на национална среща „Доброволците в българските музеи”, организирана от Министерство на културата, в която взеха участие над 100 специалисти от София, Варна, Пловдив, Русе, Габрово, Ловеч, Видин.

Благовеста Божинова представи ЕМО „Етър” в рамките на този форум. Тя информира присъстващите, че в културния календар на музея са включени традиционни празници, възстановки на обреди, демонстрации на домашни занятия, събития с национално значение, изложби и експозиции на открито.

Благовеста Божинова представи събитията, реализирани с участието на доброволци през последните няколко години в ЕМО „Етър”.

„От 2011 г. се провежда „Училище за лазарки”, в което момичета пресъздават обичая Лазаруване. В рамките на две седмици те се обучават от музейни специалисти на характерните песни и танци, а кулминацията е същинското Лазаруване в „Етър”-а.

За положените усилия и за спомен от събитието девойките получават Уверително, че вече са моми и могат да се омъжат. За тази инициатива музеят партнира с габровски читалища и училища. Някои от лазарките се включват в националното състезание „Традиционни художествени занаяти” в румънския град Сибиу”, разказа Благовеста Божинова.

От думите й стана ясно, че в ЕМО„Етър” е открит Музеен детски кът „Открий какво умееш” в партньорство с НБУ и подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Основата, върху която е изградена идейната концепция на детския кът е посланието:

„Открий какво умееш и това ще те прави щастлив. Научи какво е твоето умение сред съхранените традиции и народни занаяти в Етъра”.

Деца от 4 до 12 години имат възможност да се запознаят и да се обучат в различни занаяти и домашни дейности на принципа „учене чрез опита”, да се запознаят с народните традиции.

Една от иновативните инициативи, неразделна част от проекта е, „Деца, обучават деца”. Тя се реализира от първата година от съществуването на детския кът.

„През лятото на 2014 г. шест момичета от Габрово работиха като аниматори в детския кът. С помощта на ИМКА – Габрово (младежка доброволческа организация), бе разработена специална методика за работа с младите хора. ЕМО „Етър“ се включи като партньор в проекта „Опознай и избери“, подкрепен от община Габрово”, разясни представителят на ЕМО „Етър” пред участниците в конференцията.

Основната цел на проекта е да предостави възможност на голяма група млади хора от Габрово да се запознаят с дейността на различни местни организации, институции и фирми, които предоставят услуги и създават работни места в региона.

Според Благовеста Божинова, това е осъществено чрез провеждане на доброволни стажове в съответните организации в рамките на летния сезон.

„Като цяло работата на младежите в музея през активния туристически сезон е от голяма полза. Те добиват опит в работата с различни публики, усъвършенстват езиковите си умения и се дисциплинират относно спазване на срокове, работна хигиена и нещо от изключителна важност – работата в екип”.

Чрез „Еразъм плюс” – програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, в „Етър“-а са били на стаж студенти от Латвия. Те са се запознали с дейността на музея, включили са се активно в провеждането на няколко събития. Запознали са се с българските традиции, обичаи и занаяти. От своя страна са представили пред посетителите в „Етър“-а изработване на традиционни латвийски кукли.

„За първи път фолклорният фестивал „Сватбата – единство и многообразие” се проведе с участието на Балкански страни.

В двата фестивални дни доброволците бяха изключително полезни в провеждането на редица възстановки, демонстрации, обучения, провеждане на анкети и други дейности”, стана ясно по време на националната конференция.

Божинова представи „Флашмоб в Етър-а“.

„Инициативата е по проекта „Традиции чрез иновации“. За първи път се организира флашмоб в музейна среда през 2014 г., целта е да провокираме посетителите си чрез българския фолклор. Музиканти, танцьори и певци се включиха като доброволци в проекта. Положителните реакции на туристите ни провокираха да реализираме инициативата по време на най-големите събития в музея”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица