Свържи се с нас

Новини

11 април Ден на бившите политзатворници и концлагеристи

Published

on

11 април

На 11 април отбелязваме Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи. Ден, който някои хора умишлено се мъчат да игнорират, да омаловажат, ден позабравен през последните 26 години. Но ден, в който цялата международна общественост отдава почит на жертвите на фашизма, убити и загинали в концлагерите на нацистката машина.

„На този паметен ден милиони граждани на света свеждат глава пред саможертвата на загиналите и пострадалите от геноцида на хитлерофашизма и неговите производни в редици други страни.

На тази дата със свое решение на Организацията на Обединените нации реши да съхрани в паметта на човечеството трагичния спомен за милионите жертви загинали в концлагери, затвори и полицейските килии.

Да се върнем и към историята.

На 11 април 1945 година затворници от концлагера Бухенвалд, като разбрали за приближаването на съюзническите войски, се вдигнали на въоръжено въстание, подготвено дълго от съветските военнопленници, обезоръжили охраната и завзели ръководството на лагера. Когато пристигнали американските танкове, руският отряд представлявал добре въоръжено съединение. Съюзническите воини били потресени от разкриващата се гледка пред тях – незаринати масови гробове, полумъртви скелети, грозни бесилки.

Тук е мястото да отбележим и мястото на българските участници в антифашистката съпротива дали скъп дан за свобода и демокрация на човечеството.

За това ние днешните поколения трябва да съхраним паметта и да сведем глави в едноминутно мълчание пред саможертвата им.”, се казва в обръщението на Олег Цонев – общински председател на Български Антифашистки съюз Габрово, по повод 11 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов гласува за социална и сигурна държава

Published

on

Водачът на листата на „БСП за България“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово Валери Митов гласува за социална и сигурна държава. Той упражни своето право на вот машинно, в една от секциите на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, възпитаник на което е.

„Гласувах за повече млади хора в Габрово, за повече усмивки и за повече ведри лица! Гласуването е задължителната следваща стъпка към промяната, защото всеки глас е важен! Защото не трябва друг да избира вместо теб! Защото заедно можем да променим живота ни!“, заяви кандидатът за народен представител от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи

Published

on

„Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи.“ Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той даде своя вот в родния си град Габрово, заедно със своя син, който от тази година придоби правото на глас.

„Убеден съм, че денят на изборите е важен, защото показва кой каква подкрепа е получил, но денят след изборите е още по-важен, защото показва кой е по-мъдър. Смисълът на политиката е да се създава и съгражда, хората да усещат и виждат развитието. Точно в този момент България има нужда от мъдрост, опитност и грижа за хората, от управление, което е доказало, че може да превръща доверието в отговорност”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица