Свържи се с нас

Новини

Загуби за лидерите в АНЛ Габрово

ВАС Етъра, 2+2 и Палаузово/Интерпауър/ настъпват към челото

Published

on

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Загуби претърпяха водачите в класирането на Английската неделна лига по футбол на Габрово в четвъртия кръг от плейофния полусезон на лигата. „Копакабана“ бе победен от тима на „2+2“ с 1:4, като над всички бе Александър Ковачев. Напористият нападател на отбора, наниза хеттрик, подаде за четвъртия гол на отбора, а огромната му мотивация му донесе и жълт картон в мача.

Вторият в класирането „Laziale“ допусна разгромна загуба от третия „ВАС Етъра“, с 8:1. В тази среща се развихриха младоците в тима на „макароните“. Сашо Аспарухов наниза четири гола, а Станислав Събев отбеляза хеттрик. Осмото попадение бе на Пламен Ацаров, реализирал с изключително красив удар, показвайки на младите естетиката и финеса на футбола.

В третата среща от Premier League „Палаузово“/Интерпауър/ победи „Ястребите“ със 7:3. В много емоционален и динамичен мач, изпълнен и с немалко нерви, по два гола за победителите вкараха Георги Павлов и Александър Маринов.

Така след четвъртия кръг разликите в точките между челниците станаха минимални и развръзката тепърва предстои. Начело е „Копакабана“ с 65 т., пред „ВАС Етъра“ с 62, „Laziale“ с 61, „2+2“ с 58, „Палаузово“/Интерпауър/ с 56, „Ястребите“ и „Приятели“ с по 48 т.

В Championship срещите този уикенд бяха много оспорвани и се решиха в последните секунди.

„Идеал Стандарт Видима“ и „Гипсострой 08“ изиграха много динамичен и интересен мач, изпълнен с многобройни голови ситуации, но не успяха да се победят, завършвайки 2:2. За севлиевци точни бяха Свилен Симеонов – Шеки и Тодор Стоянов, а за „Гипсострой“ отбелязаха Радослав Ковачев и  Траян Вилхелмов.

Събралият се в последния момент преди мача тим на „Ceratizit“ влезе на висока скорост в срещата с „Трите Хикса“ и още в третата минута Тихомир Танев откри резултата. До края и двата отбора се редуваха да пропускат, но в последната минута отново Танев оформи крайното 2:0.

c94185b64779d17874e1a271f95578ba

Изненадата дойде от тима на „Омега“, който в голяма драма, победи считания за фаворит отбор на „ФК Експрес“. След размяна на по един гол по време на мача в последната минута Даниел Галов донесе победата за своите с 2:1. Той вкара директно от тъч, почти от центъра на терена и след рикошет в съперник.

fc33b0137a21f809dfab7ae89442d44d

Наградите си получиха и авторите на най – бързия и най красивия гол на 3 кръг. За ювелирното си изпълнение Денислав Гинев от „Laziale“ си спечели стекче бира, а за своята бързина Георги Маврев от „Омега“ ще хапне вкусна пица по избор в пицария ФРЕШ.

През тази седмица предстои нова порция футбол на спортен комплекс Трендафила. В четвъртък от 20.00 ч., отложената си среща от първия кръг, ще изиграят отборите на „2+2“ и „Палаузово“/Интерпауър/.

В неделя от 12.00 ч., предстои и поредният, пети кръг от плейофния полусезон на АНЛ Габрово 2015/2016.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Световноизвестният художник Николай Панайотов реставрира стенописа в НЧ „Развитие-1870”

Published

on

Световноизвестният български художник Николай Панайотов, който живее и работи от 30 години във Франция, реставрира стенописа в Народно читалище „Развитие-1870”. Произведението – негово дело, е една от първите му големи творби. Сред тях са и мозайките в Дома на културата „Мара Белчева”, както и стенописите на Общинската болница в Севлиево.

Николай Панайотов e роден през 1956 г. в София. Завършва стенопис в Художествената академия в българската столица и от 1983 до 1990 г. преподава същата специалност. След това се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия, САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

През 2008 г. Панайотов създаде Център за модерно изкуство „Бялото училище” в севлиевското село Стоките и превърна изоставеното школо в огромна галерия на съвременното изкуство. Така, вече години наред, той твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище.

По време на тазгодишния престой на Панайотов в България, художникът се отзова на молбата на председателя на читалището Данаил Лалев да реставрира стенописа.

„Огромно благодаря за отзивчивостта на Николай Панайотов. Стенописът, който посреща стотици граждани и гости в читалище „Развитие”, нашия храм на култура и духовност в Севлиево, е признат шедьовър на изкуството. Радваме се, че авторът му отново беше при нас и отлично свърши работата по реставрацията”, изрази задоволство и признателност към художника Данаил Лалев.

В читалищната летописна книга, при визитата си, Николай Панайотов написа: „С вълнение се завръщам в читалище „Развитие”, където има една от първите ми стенописни творби, благодарение на предаността, високия културен дух на прекрасните хора от моя край – Севлиево, село Душево и село Сенник”, пожелавайки читалището да продължи да бъде духовният център на град Севлиево.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тържествата от честването на Шипченската епопея започват от Габрово

Published

on

Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея се откриват в Габрово на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“. Тя е предоставена от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ с любезното домакинство на ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, където ще остане до края на м. август.

Ще бъде открита от областния управител Кристина Сидорова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Изложбата е посветена на живота на опълченците след Освобождението.

Посетителите ще могат да видят богат снимков и документален материал за тези, които след като са извоювали свободата на Отечеството ни, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари.

Експозицията разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници.

Официалното откриване на изложбата е на 15 август, понеделник, в 17.30 ч в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.

Събитията от програмата продължават на 19 август, когато ще се проведе традиционното състезание за ученици за изкачване стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след него и открит урок по история с проф. Веселин Методиев.

От Върха програмата се пренася на централния площад в Габрово, където от 18.00 часа започва двучасов концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Денят ще завърши с най – тържествената част – заря – проверка с участието на Националната гвардейска част. Цялата програма може да прочетете на официалната страница на събитието оттук.

Автор: Цветомира Иванова,
Връзки с обществеността Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Зам.-министър Христова: Програми за близо 600 млн. лв отварят за бизнеса до края на годината

Published

on

В Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще се предоставят 600 млн. лв. безвъзмездни средства на микро, малки и средни предприятия от програмите за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова.

„До момента сме първите, които са стартирали процедура по Плана – за технологична модернизация с общ бюджет от 260 млн. лв., а до края на годината ще работим активно да тръгнат още три нови програми”, добави Христова. Тя подчерта, че първата процедурата за модернизация е отворена за кандидатстване до 21.09.2022г., като до момента са подадени вече близо 20 проекто – предложения.

Заместник-министърът на иновациите посочи още, че по процедурата ще бъдат подкрепени предприятия от секторите преработваща промишленост, ВиК услуги, управление на отпадъци, творчески индустрии, медии, далекосъобщения, научни изследвания и др.

„Един от основните ни приоритети е с ускорени темпове тези средства да достигнат до бизнеса. Ще се фокусираме възможно най-улеснено и бързо българските фирми да кандидатстват по програмите от ПВУ“, каза тя и допълни, че това ще бъде глътка въздух за българските малки и средни компании, след множеството предизвикателства през последните  две години.

По думите ѝ фокусът в работата на новия екип в министерството ще бъде именно подкрепата за тези предприятия. „Министерството активно работи да подсигури средства за българския бизнес и в срокове да тръгнат процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може българските фирми да достигнат до средствата по график“, допълни Христова.

Тя обяви, че останалите три процедури, които се предвижда да стартират до края на годината по Плана са за IT – решения и киберсигурност, с бюджет малко над 30 млн. лв., втората е за 200 милиона, за фотоволтаични решения и локално съхранение на електрическа енергия и последната, която ще бъде обявена до края на годината, е с бюджет близо 120 млн. лв. и е за развойна дейност и интелектуална собственост.

До дни ще бъде входирана за одобрение в ЕК и новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, каза Христова. Първата процедура по нея е за развойна дейност и е с бюджет 145 млн. лв. В нея за безвъзмездно финансиране ще могат да участват и големи предприятия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица