Свържи се с нас

Икономика

Обучение: Еврофондове

Published

on

На 18.11.2010 г. председателката на Националното сдружение на малкия и среден бизнес (НСМСБ) Елеонора Негулова излезе с предложение до г-н Томислав Дончев – Министър по управлението на средствата от ЕС, г-н Мирослав Найденов – Министър на земеделието и храните и г-н Светослав Симеонов – Изп. Директор на ДФЗ – РА в НДК в рамките на конференция „Усвояване на средствата от европейските фондове: национални приоритети; опитът на Испания”. НСМСБ установи, че е застрашено изпълнението на бизнес проектите по ПРСР поради липса на наръчници за изпълнение на договорите, в които да се отговори на често задаваните въпроси, като се подпомогнат бенефициентите и консултантите. Идеята бе приета незабавно и на сайта на Министерство на земеделието и храните ще се появят отговорите на 10-те най-често задавани въпроса, а в началото на следващата годинаще бъде създаден и така нужният наръчник.

НСМСБе с дългогодишен опит при разработване и управление на проекти за общини, фирми и земеделски производители, финансирани от Европейската комисия, международни програми, ПРСР и ОП. От 7 до 10.12.2010 г. в София ще се проведат поредните практически семинари: 1. Техническо и финансово управление на проекти. Планиране на успешно кандидатстване. 2: Достъп до средства за зелена енергия – ВЕИ и енергийна ефективност; 3. Новото в данъчното приключване за фирми. 4.Новото в данъчното приключване за бюджетни организации. Обучението е подходящо за общини, бюджетни предприятия, НПО;ръководители на фирми, земеделски производители;членове на проектни екипи; счетоводители, които работят по проекти;ръководители на фирми-бенефициенти, стартиращи изпълнението на проекти. Програма на семинарите, обучителен екип и условия могат да се видят на www.nasmb-bg.org.Обученията изясняват: печелившият подход, за да се получи максималният размер на одобрената сума за проекта; окомплектоване на финансови и технически отчети; преодоляване на проблемни зони в проектния цикъл; изграждане на електростанции (ВЕИ и ко-генератори); ПЧП чрез финансиране от европейските програми; годишното счетоводно приключване на 2010 г.; Семинарите дават: методика за успешно управление на проекти; съвети по конкретни казуси; практически насоки за реализация на идеи; бизнес-планове за различни ВЕИ; Иновативни технологични решения с високо КПД; Достъп до международна мрежа от потенциални инвеститори и партньори на НСМСБ; Комплект материали и сертификат.

Икономика

ПТГ-Габрово участва в Международния панаир на виртуалните предприятия

Published

on

Учители и ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово участваха в десетия Международен панаир на виртуалните предприятия по покана на партнорското училище „Економска школа“ в Пирот, Сърбия.

Ученици от 10, 11 и 12 клас, специалност „Икономика и мениджмънт”, и старши учителите Петя Пълевска и Венцислав Станев, представиха училищната компания ”SCHOOL – ARTS” ООД.

На предоставения щанд на панаира се извършваха виртуални продажби на тениски с българска шевица, уроци по български народни танци.

Учениците и учителите от габровската гимназия имаха възможността да се запознаят с добрите практики на виртуалните предприятия, прилагани в сръбски професионални гимназии.

По време на заключителната част от панаира бяха връчени грамоти на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово и на всеки участник.

В свободното време бе организирана културна програма, включваща посещение на забележителности в Пирот.

Икономска школа и Млекарска школа от Пирот „върнаха“ визитата на габровската професионална гимназия, като посетиха Габрово по време на празника и емблематичния карнавал, в който участваха заедно с местните ученици и учители.

Зареди още

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Икономика

Фермерски пазар на Карнавала в Габрово пред Дечковата къща

Published

on

На 18 май в унисон с карнавала, Фермерски пазар „ОТ БГ” ще бъде разноцветен. От 10.00 до 19.00 часа на улица „Опълченска” (пред Дечковата къща) ще намерите ярки цветя, бяло и рубинено вино, шарени сладкиши и дребни сладки, бяло сиренце, жълт кашкавал, пъстри билки, био яйца и много, много истински мед. А нектарите и сладката? Те са чиста фантазия, радост за ценителите.

Във времето Фермерски пазар „ОТ БГ” доказа, че предлаганите на него стоки и продукти от български производители, са с високо качество и неповторим вкус. Всички те са плод на труда на български фермери и земеделци, които работят от сутрин до мрак, за да достигнат до Вашите трапези.

Честит празник, габровци! Заповядайте пред Дечковата къща на 18 май, за да подкрепите българските фермери и земеделци и напазарувайте качествени български продукти, с които да почерпите себе си и семействата си!па

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица