Свържи се с нас

Икономика

Първият фермерски пазар „ОТ БГ“ премина успешно

Published

on

Първият в Габрово фермерски пазар „ОТ БГ“ премина успешно. Той се проведе на 20 юни на площад „Възраждане“, а през щандовете на производителите преминаха стотици габровци и гости на града.

Чрез трибуната на „Габрово Нюз“, медиен партньор на събитието, организаторите му Рекламна агенция „Елмазови“, благодариха на всички фермери, производители на храна и здравословни продукти, както и на всички останали изложители, участвали със своето майсторство, труд и творчество.

„Благодарим и за партньорството на Областна дирекция „Земеделие“- Габрово към Министерството на земеделието, храните и горите, Агенцията по храните – Габрово и на Община Габрово. Благодарим на всички посетители, които подкрепиха производителите не само от област Габрово, но и от съседни области, участвали във фермерския пазар „Ог БГ“, защото избирайки техните продукти ние подкрепяме пазителите на българския вкус и храна. Хората, които въпреки трудните условия за оцеляване работят на светло и ни предлагат истински, качествени и сертифицирани продукти“, заявиха от екипа на Рекламната агенция.

Добрата новина е, че изложителите отново изявяват желание за участие във фермерски пазар „От БГ“ в Габрово и през юли ще бъде обявена датата, когато габровци и гости на града ще могат да дегустират и да закупят техните продукти.

Освен това в следващото издание през юли ще има още нови изложители от област Габрово, както и представители от производителите на сертифицирани продукти за здраве и красота. Производителите, изграждащи повече от 7 години фермерската общност в България, обменят помежду си информация и активно участват във всички формати на фермерски пазари, които законно защитават техните интереси.

На фермерския пазар „От БГ“ в Габрово, всички изложители бяха с изискваните разрешителни и сертификати за качество.

„Но нашата благодарност не стига дотук, защото Фейсбук групите „Габровските майки и татковци“, „Похвалите и абсурди на Габрово“ и „Габровските майки даряват надежда“, събраха 1 563 лв. от благотворителния базар в подкрепа на габровския логопод Стефан Стефанов, борещ се с будната кома“, допълват организаторите.

Освен това към сумата ще бъдат добавени още 108 лв от щанда на габровските производители на пестил фирма „Марино България“, които за всяко закупено пакетче отделиха по 50 ст. за каузата.

Благодарности се изказват и към Ивета Атанасова за работилничката с деца, в която най-малките посетители създаваха своите градинки по уникален начин с материали от природата.

„Благодарим на творците по ръкоделие „ДевиРа“, които специално дойдоха отдалече, за да споделят вълшебството на българската везба и тъкането на шевици.“

Освен това за томболата на събитието всички изложители предоставиха по един свой продукт и голямата фермерска кошница зарадва една габровка, посетила и пазарувала от пазара.

„Ние, организаторите, вярваме, че чрез фермерски пазар „ОТ БГ“ ще можем да предложим ежемесечно на всички Вас истински и качествени продукти и да подкрепим онези най-смели хора от нашето общество, които въпреки всичко продължават и ги произвеждат.“

*Снимки: Рекламна агенция „Елмазови“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Връщат до 1350 лева за три деца

До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател.

Published

on

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.  

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП пусна нова електронна услуга за промяна на електронна поща и телефон

Published

on

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“.

Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания. По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.

Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП.  

При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк  на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.

Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП – https://portal.nra.bg/ . От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината очаква предложения за Бюджет 2022

Published

on

Проектът за бюджет на Община Габрово за 2022 г. е в процес на подготовка. Целта на средствата, предвидени в него е да решават проблеми, да подкрепят развитието на града, да подобряват качеството на живот.

За Община Габрово е изключително важно да чуе предложенията на габровци по новата финансова рамка, споделиха от администрацията на кмета.

Изпратете Вашите предложения към Бюджет 2022 в срок до 15 декември 2021 г.

Три са възможните начини това да се случи: чрез специално разработената електронна форма на адрес: https://gabrovo.bg/budget2022/; чрез мобилното приложение Komitet.BG, като за целта трябва да изтеглите и инсталирате приложението, и да добавите идея в категорията „Предложения за Бюджет 2022 г. на Община Габрово“. Насоки за работа с мобилното приложение можете да намерите тук; на хартиен носител в деловодството на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица