Свържи се с нас

Любопитно

Финално повикване! Работилници в Младежки случки срещу течението

Published

on

Последни дни текат, в които можете да се запишете за участие в творческите работилници по време на фестивала Младежки случки срещу течението. Той ще се проведе от 25 до 27 август в коритото на река Янтра, в района на гондолата с цветя в посока Дом на хумора и сатирата, а програмата е наситена с различни събития – концерти, кино, дебати, базар, арт работилници.

Поставяме акцент на някои от събитията, за които се изисква предварително планиране на времето и записване. Записването за всички става на имейл yc@gabrovo.bg , като посочите име, възраст, телефон за връзка и къде искате да участвате.

Работилница за гигантски светещи фигури с Николай Табаков.
Николай ще събере групата желаещи на 24 август, за да се запознаят, да им разясни техниката и принципа на работа. Какви ще бъдат трите фигури, които ще изработите, решавате вие! Освен че ще послужат за украса на събитието, след това ще ги използваме и като част от арт инсталациите в сградата на Младежкия център – бившия летен театър. Така че, сръчни хора, постарайте се и вложете цялата си творческа енергия там. Работните дни са 25, 26 и 27, като предварително ще си изработите график кой, кога и върху коя фигура работи. Работилницата е подходяща за младежи от 14 до 29 години.

Работилница за фигурки от вълна с техниката плъстене с Йоанна Иванова.
Дните за работа с вълна са 25 август – 16-18 часа, когато ще се изработва калинка, 26 август от 10 до 12 ч.- жаба, 16-18 ч. – пчеличка, 27 август – 10-12 ч. – заек, 16-18 ч. – птиче. Плъстенето е традиционен български занаят, който използва свойството на вълната да се сплъстява чрез пране и без специални машини. Работи се с игли, а изработената фигурка ще можете да си вземете. Работилницата е подходяща за младежи над 12 години.

Работилница за гравиране на стъкло със Светослав Цвятков.
Нещо интересно и нестандартно, което не правим често. Стъкло ще се гравира на 26 и 27 август от 10 до 12 часа и от 15 до 17 часа. Изработеното също можете да отнесете вкъщи и да използвате като декорация, подложка за чаша и още каквото въображението ви подскаже. Работилницата е подходяща за младежи над 12 години.

Пейзаж-колаж с Дом на хумора и сатирата.
На 25 и 26 август от 16:00 до 17:00 часа Дома на хумора на сатирата ще представи творчеството на артистичния тандем Кристо и Жан-Клод, на чието име се създава Арт център в сградата бившия Техникум по текстил в Габрово. Те ще ви запознаят с характерните за творчеството им ценности и подходи, а след това сами ще импровизирате с материали и техники, близки до тези, които използва Кристо в своите творби. Ателието е ориентирано към усвояване на художествената техника колаж, а за основа на колажа ще бъдат използвани изображения на познати обекти и места от Габрово. Освен за младежи, работилницата е подходяща и за деца.

Фотоконкурс.
Доброволците към младежкия център ви предизвикват да се включите във фотоконкурса, който ви предоставя възможност за творчество в две категории – репортажна фотография и арт фотография. Можете да участвате само със снимки, направени по време на фестивала от 24 до 26 август. Победителите ще бъдат обявени на 27 август, в началото на програмата, от сцената на фестивала. Повече за регламента на фотоконкурса можете да видите в сайта на Младежки център – Габрово, а в него могат да участват младежи от 15 до 29 години.

Плитки и рисуване с къна.
Можете да се приберете от фестивала с интересна плитка или с красива рисунка с къна върху кожата. Много любими, много фестивални дейности, които хем ни отличават, хем показват къде сме били. За тях не се изисква предварително записване, но ще работят следобедите от 16 до 19 часа.

Всички работилници и активности са безплатни за посетителите на фестивала. Какво още предлага фестивала, можете да следите в събитието във фейсбук – Реките на града – Габрово 2023.

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Любопитно

25 екипажа застанаха на старта на Петото издание на „Мама е добър шофьор“

Published

on

25 екипажа застанаха на старта в петото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Надпреварата се проведе в парк „Градинката с мечето“ и бе сред инициативите за Европейската седмица на мобилността (16 до 22 септември).

На импровизирания мотополигон умения по майсторско управление на бебешка количка показаха 22 майки, две лели и един баща. За да усети тръпката от участието, трасето изпробва и кореспондентът на Българската национална телевизия за региона Зорница Илиева заедно със своя четириног любимец Лора. Сред пасажерите в колички се включиха 11 малки госпожици и 15 момченца.

Ентусиастите трябваше да преодолеят няколко препятствия – спринт в дисциплината „Слалом между конуси“, скоростна отсечка, 360-градусово завъртане, сменяне на памперс и повиване на бебе (кукла) в парка. Предизвикателство към участниците беше и ековикторината, в която трябваше да отговорят от какво се произвежда пластмасата, колко дървета се спасяват от един тон рециклирана хартия и какви са причините за изменението на климата.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, проходилки и двуместна количка. Част от бебетата проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха.

Най-добро време постигна Тереза Пенкова с Преслава на 1 г. и 6 м., които изминаха маршрута за 01:06 мин и се класираха на първото място. С резултат от 01:07 мин на второ място застана Ивелина Иванова с Александър на 1 г. и 8 м.

Третото място зае Гинка Христова с Михаил на 1 г. и 5 м. и постижение от 01:09 мин. Финалистите в челната тройка получиха грамоти и продукти от козметичната линия „Бебо“.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления като специални награди на Веселка Петрина с 3-месечния Ангел – за най-малък участник, на Севинар Садулова с Благовеста на 1 г. и 3 м. – за най-атрактивно участие, на Антоанета Кирова с близнаците Ивайла и Самуил на 1 г. и 3 м. – за участие „3 в 1“, на Ивелина Радулова с Антония на 1 г. – за оригиналност и на единствения баща Нено Башев с 5-месечния Калоян.

Подаръци направиха също Държавен куклен театър – Габрово и Община Габрово, а кметът Таня Христова връчи наградите и приветства присъстващите. Община Габрово благодари на спонсорите и поздравява всички участници, деца и родители за споделените емоции!

Зареди още

Любопитно

Габровци представят световна марка козметика на „Етно с куче под тепетата“

Published

on

Габровският професионален фризьор на четириноги домашни любимци Михаела Немигенчева, управител на „Сити Грууминг Студио Габрово“  (City Grooming Studio Gabrovo) и официален представител за България на световната марка „So Posh“ (в превод: Толкова шикозен), за втора поредна година ще участва на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“.

Форумът ще се проведе в периода от 23 до 24 септември в просторната зала „Колодрум“ в Пловдив.

Там, на щанд ще бъде представена професионалната козметика за всяка порода кучета и всеки вид козина. Стопаните на четириногите ще открият най-новите продукти на „So Posh“, шампоани за подсилване цвета на козината, сред които за червена и кафява, възстановяващи маски за козината, както и спрейове за разплитане, грижещи се за здравето и отличния външен вид на животните.

Професионалната козметика е подходяща, както за домашни кучета, така и за подготовката им за изложбени изяви. През август в Женева бе организирано световно кучешко шоу, като голяма част от участниците бяха подготвени именно със „So Posh“.

През последните месеци Михаела премина успешно редица семинари за повишаване на квалификацията, организирани от Българска Грууминг Асоциация. Сред тях са: „Йорки клип с фантазия“, „Пудели от А до Я“, „Шоу и петгруминг на померан“ и „Основи на стрипинга“.

В Пловдив Михаела Немигенчева ще представи и дизайнерски нагръдници, с бижута Сваровски. По време на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“ посетителите ще могат да се насладят на невероятната красота и елегантност на различни породи кучета. Да се запознаят с техните страхотни собственици, с които да обменят знания и опит, и най-вече да се забавляват.

За посетителите на изложбата ще бъде организирана богата развлекателна програма с много изненади и награди, както и вече традиционното изложение „Всичко за кучето“. Входът е свободен. Събитието е отворено за всички – както за собственици на кучета, така и за просто любопитни човеци на тези умни и верни същества.

„Сити Грууминг Студио Габрово“ се намира на ул.“Орловска“ 24 в Габрово и разполага с разработен специализиран сайт, на който можете да направите своята заявка за предпочитаната професионална козметика за вашия домашен любимец.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица