Свържи се с нас

Култура

Габровска премиера на новата книга на професор Вера Бонева

Published

on

Част от програмата на националното честване на 146-годишнината от Шипченската епопея е представянето на книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” на проф. Вера Бонева, посветена на живота и делото на Апостола на свободата.

Срещата е на 22 август (вторник) от 17.30 ч., в читалня „Д-р П. Цончев” на библиотеката.

Проф. Бонева е историк, университетски преподавател, публицист, експерт по Възраждане, музеология и управление на висшето образование. Преподава в ШУ „Епископ Константин Преславски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, УниБИТ – София. Автор е на 19 книги и на над 200 статии и студии в областите на научните й интереси. Ангажирана е с инициативи за опазване на културното наследство на България и Европа и с академични събития, които обогатяват националната ни история от XIX и началото на XX век с нови научни изследвания и издания.

Авторката е извела заглавието от писмо на Васил Левски до съратника му Данаил Попов от 5 февруари 1871 година. Тя споделя, че книгата е резултат от нейната многогодишна творческа дейност като преподавател по история на Българското възраждане и постоянната подготовка на лекции на тази тема.

Проф. Вера Бонева публикува нови изследвания и факти за Левски, които до момента не са били известни. Публикувана е новооткрита неизвестна снимка на Апостола, която е била предоставена от нейния колега Виктор Комбов. Авторката отбелязва, че османските архиви са се отворили за специалисти и читатели през последните години и част от тях са били дигитализирани. Това дава нови възможности за откриване на факти и обстоятелства, които допълват нашето разбиране за развитието на България през ХIХ век.

Вера Бонева изтъква, че нейните знания и изследвания като историк не й позволяват да хвърли цялата вина за предателството на Апостола върху конкретна личност. Тя посочва, че отговорността носят главно тези тайни шпиони, които са били част от самата организация и те са с български имена…

Появата на новата книга на проф. Вера Бонева „Васил Левски : Да възкръсне България с пълна свобода” е едно от събитията през 2023 година, свързани с отбелязването на 186-годишнината от рождението на Левски.

Това са събития, които продължават да насърчават интереса към живота и делото на Апостола, а изследванията и новите открития помагат да се разшири и допълни нашата представа за неговата знакова роля в българската история.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица