Свържи се с нас

Любопитно

Китайска гейминг компания има изпълнителен директор робот

Published

on

Макар че звучи като сценарий от научнофантастичния жанр, това е реалност за китайската компания NetDragon Websoft, която наскоро назначи новото си CEO – виртуален хуманоиден робот с изкуствен интелект, който управлява от метавселената.

Често наричана следващата версия на интернет, тази виртуална вселена обещава един паралелен 3D дигитален свят, в който хората „влизат“ чрез чифт VR слушалки, за да правят бизнес, да комуникират или да се забавляват. Гейминг индустрията вече е добре запозната с тази концепция.

Компанията PokerStars вече втори сезон организира покер турнири в метавселената, след като успешно стартира виртуалните си маси още през 2018 г. Японският гигант Sony също предлага разнообразие от виртуални заглавия за PlayStation, а наскоро обяви и че изгражда съвместен проект с футболния клуб Манчестър Юнайтед в метавселената. Колегите им от NetDragon обаче не просто създават виртуални преживявания, а целят да пренесат голяма част от бизнеса си в тази интерактивна виртуална мрежа, където се намира и новият им изпълнителен директор. 

„Вярваме, че изкуственият интелект е бъдещето на корпоративното управление и назначаването на Tang Yu представлява нашия ангажимент да възприемем цялостно използването на AI, за да трансформираме начина, по който управляваме нашия бизнес, и в крайна сметка да стимулираме бъдещия ни стратегически растеж“, казва д-р Dejian Liu, председател на NetDragon. 

Назначаването на изкуствения интелект Ms.Tang Yu е част от плана на компанията да се установи във виртуалния свят. Това е първият по рода си ход в използване на AI за корпоративното управление с цел промяна на модела и преминаване на оперативната ефективност на друго ниво. Tang Yu ще ръководи отдела за организация и ефективност в компанията, който отговаря за надзора на операциите, оценени на близо 10 милиарда долара.

Според NetDragon хуманоидният робот ще „рационализира потока на процесите, ще подобри качеството на работните задачи и ще подобри скоростта на изпълнението им“. Освен това изкуственият интелект е мощен аналитичен инструмент, способен да анализира данни в реално време. По този начин Tang Yu ще подпомогне по-ефективното вземане на решения, както и по-доброто управление на риска. Роботът Tang Yu, който всъщност е от женски род, ще изиграе решаваща роля и в осигуряването на справедливо и ефективно работно място за всички служители, както и в развиването на потенциала на талантите в компанията.

Председателят на NetDragon Websoft твърди, че роботът ще помогне цялостно за по-доброто управление на компанията, а наученото от него ще може да се приложи и в други сегменти на бизнеса. Все пак не става ясно дали Tang Yu взема независими решения като главен изпълнителен директор или е контролирана от човек. Китайската компания разкрива, че ще продължи да надгражда своите алгоритми, които се крият зад Tang Yu, за да създаде изключително прозрачен модел на управление, което ще позволи да привлекат много по-широк набор от таланти в световен мащаб.

Как може да изглежда работата в метавселената?

Работейки в метавселената, хората ще могат да вършат работата си в движение или от всяка точка на света. Това потенциално би елиминирало необходимостта от физически офис пространства и оборудване, а колегите от различни краища на земното кълбо ще могат ефективно да комуникират и работят заедно сякаш се намират физически на едно и също място. 

Microsoft вече направи първите крачки към преминаването в хибриден модел на работа, като пусна новата си мета платформа Mesh за VR и AR срещи в началото на 2022 г. Чрез платформата компаниите могат да изграждат своите собствени потапящи светове и метавърс преживявания.

Въпреки потенциалните ползи, които работното пространство на метавселената може да предложи, прекомерната онлайн активност крие и редица рискове. Тя може да доведе до намаляване на физическата активност и промени в социалното поведение, затова подходът към тази виртуална миграция трябва да бъде внимателен и добре обмислен. 

Според международната консултантска фирма Gartner до 2026 г. близо една четвърт от населението ще прекарва поне един час на ден в метавселената – независимо дали става дума за работа, пазаруване, общуване или за прекарване на свободното време. Още през 2017 г. пък основателят и главен изпълнителен директор на Alibaba Джак Ма прогнозира, че до 30 години на корицата на списание Time като най-добър изпълнителен директор ще стои снимка на робот.

Любопитно

Градищенски мегдан тази неделя

Published

on

Продължава фолклорното пътешествие на Градище. Отново наближава последната неделя на месеца и е време да ви поканим на Градищенски мегдан. Събитието се организира от Фондация „От БГ“ и Сдружение „Общество за фолклор“, с хореограф Стефан Маринов, и има за цел да популяризира българския фолклор, да даде място за изява на различни състави и хореографи от страната и областта и най-важното – да даде възможност на габровци и гости на града да се повеселят, да научат нови хора̀ и да премерят сили с професионалистите на мегдана.

Тази неделя ще направим фолклорно пътешествие из България с танцова формация и танцов клуб „Боженци“ с ръководител и хореограф Цветелина Атанасова. След две седмици на тях им предстои голям концерт, с който да отпразнуват своята 20-годишнина, така че ще използваме случая да ги поразпитаме къде, какво и как и да открехнем малко завесата към голямото празненство.

На мегдана ще видим още и Клуб за народни танци при Сдружение „Общество за фолклор“ и Състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова“, които ще ни покажат севлиевски игри и песни.

Ще се повеселим и с популярни и обичани народни хора̀, така че да могат да се хванат дори и тези, които не са толкова обиграни в стъпките, а пък за тези, които се чувстват сигурни и кръвта им играе, ще предизвикаме на надиграване с ръченица.

Събитието започва в 11.00 часа на 28 май на поляната на Градище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Какви цветове са подходящи за детска стая?

Published

on

детски мебели

Всеки родител се пита кои са подходящите цветове за стаята за своето момиче или момче. Обзавеждането на този вид помещение трябва да е не само с добро качество и с висока функционалност, но и в модерна цветова гама, така че малчуганът да се чувства комфортно по време на престоя си в нея. Интериорът може да бъде допълнен и с елементи като картини, декорации за стена, стикери, тапети с тематичен дизайн и килими с ефектна шарка.

Кои са подходящите цветове за детска стая?

При боядисването на детската стая е нужно да се заложи на правилното съчетание от нюанси, така че обстановката да добие не само модерен, но и хармоничен вид. Съществуват безкрайно много варианти за комбинации от нюанси – пастелни, ярки, неутрални и т.н. Мебелите също трябва да са решени в актуална тоналност, но най-вече да пасват на тази, в която стените са избрани. Ето и някои интересни идеи от ikea.bg:

  • синьо и бяло – тази комбинация от цветове за детската стая носи морско настроение и е подходяща за момчета. Чудесно би било да се допълни с декоративни мотиви на същата тематика, както и с пердета в същия нюанс. Пазарът предлага и готови комплекти обзавеждане в този стил, които включват легло, нощни шкафове и гардероб. Удачно е интериорният сет да се допълни с практична етажерка или скрин;
  • розово и бежово – нежно, невинно и успокояващо… Такова е настроението, което ще ни споходи, ако изберем тази конфигурация от нюанси за детското помещение на малкото момиче. Розовото и бежовото могат да се използват самостоятелно или в съчетание;
  • жълто и зелено – универсален подход, който все повече родители предпочитат, когато е дошъл моментът да се погрижат за интериорното оформление на детската стая. За финален щрих е препоръчително да се изберат завеси в пастелен цвят, така че да се създаде желания цветови баланс. Комбинацията от жълто и зелено е свежа, балансираща, възприемчива и източник на оптимизъм. Напомня за пролетта, детството и за радостта, което я прави и пръв избор за обзавеждане на детски помещения;
  • оранжево и кафяво – жизнерадостна и топла комбинация, подходяща за момчета и момичета. Успокояващият ефект на тази гама е категоричен, а това е много важно за малчуганите в крехка възраст. Кафявото е синоним на стабилност и чувственост, а оранжевото събужда креативността и стимулира положителното мислене;
  • лилаво и сребърно – изискано решение, приложимо за стаите на малки принцеси. Няма спор, че тези два цвята са фаворит на много хора, защото са красиви, стоят много ефектно и пораждат желание за креативни занимания и успокояващи дейности.

При избор на подходящи цветове за детската стая трябва да се вземе под внимание желания интензитет и предпочитаната гама. Освен с психологическия фактор, родителите е редно да се съобразят и с личните предпочитания на детето, така че то да се чувства максимално комфортно в своята стая.

Какво влияние оказват върху обстановката?

Преобладаващите нюанси, в която и да е стая, оказват огромно значение върху настроението. Ако предстои да избираме цветове за детското помещение, е нужно да решим какъв ефект искаме да постигнем – спокойна обстановка или по-драматична, монохромен интериор или аналогов, цветови комбинации от 3 или повече тона, минималистично или ексцентрично обзавеждане.

Малките помещения са също обект на специален подход, като тук е важно да се изберат нюанси, които оптически могат да увеличат пространството. Присъствието на настолни лампи също би било полезно, когато искаме да въведем основно и акцентно осветление за по-голям интериорен ефект. Преди да решим на коя точно гама да се спрем, е нужно да обмислим всеки аспект в детайли, така че финалният избор на цветове и мебели да е успешен.

Зареди още

Любопитно

ДГ „Перуника“ отбеляза 50- годишен юбилей

Published

on

Габровската детска градина „Перуника“ чества 50-тата си годишнина. В програмата за празника бяха включени изложба, благотворителен базар и концерт с малчуганите от детското заведение.

Експозицията, представена на табла във фоайето на зала „Възраждане“, бе презентация на историята на образователната институция, разказана със снимки и спомени.

Организиран бе и благотворителен базар с творенията на сръчните деца от градината.

Кулминация на честванията бе празничен концерт с тема „Малкият принц“, в който децата превърнаха сцената във феерия с цветове, танци и музика. Събитието уважи областният управител Кристина Сидорова.

Тя подари на директора на градина Десислава Минчева книжки, с които малчуганите да се отправят на приключение в различни приказни и имагинерни светове.

Кристина Сидорова отправи своите благопожелания към екипа на институцията в поздравителен адрес. “ За мен е чест да Ви поздравя по повод 50-годишния юбилей на ДГ „Перуника“. Половин век е достолепна възраст и както при хората, така и при образователните институции натрупаните години носят със себе си опит и мъдрост. Пазете ги заедно със спомените и ги предавайте на най-малките членове на нашето общество, за които ежедневно полагате грижи.

Доказателство за неуморния Ви труд са десетките детски усмивки, които виждаме в зала “Възраждане“ тази вечер. Вашата свята мисия е да им предавате важни житейски уроци по толерантност, солидарност, съпричастност, доброта. А те могат да бъдат показани само чрез личен пример. Пример, който Вие им дадохте и в празничния ден с благотворителния базар, събрал творенията от сръчните им ръчички, за да върне усмивката на едно габровско дете!

Изказвам дълбокото си уважение към усилията Ви за осъществяването на тази инициатива. Приемете моите най-искрени благодарности и за приноса Ви за оформяне на облика на детската градина и утвърждаването ѝ като дом на образованието, на веселието, на добротата!“, гласи той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица