Свържи се с нас

Любопитно

STEM център по природни науки, изследвания и иновации в ПГТ – Габрово

Published

on

STEM център по природни науки, изследвания и иновации беше открит днес, 8 юни, в Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово. Новият център предлага естетична, модерна и функционална образователна среда, наситена с богати природни акценти, осигуряваща възможност за провеждане на експериментални дейности. Изградени са четири съвременни мултимедийни кабинети: по физика, химия, биология и математика.

Училищното пространство на 4-я етаж в гимназията е основно ремонтирано, обзаведено и оборудвано със система от лабораторни модули и мрежово свързани дигитални инструменти.

Една от първите изяви в STEM центъра по природни науки, изследвания и иновации в ПГТ – Габрово бе публичното събитие по проект „Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции (училища) и населението“, с номер BGENVIRONMENT-3.001-0011-C01, с финансовата подкрепа на ОП „Опазване на околната среда и климатични промени 2014-2021“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021.

Новата придобивка за габровската гимназия по туризъм бе открита с тържествена церемония. Лентата на STEM центъра по природни науки, изследвания и иновации символично прерязаха заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, директорът на ПТГ „Пенчо Семов“ Радослав Стоянов, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, зам.-кметът на Габрово Мария Йозова, зам.-областният на Габрово Ивелин Стоянов и зам.-директорът на националния STEM център арх. Делчо Делчев.

Основната цел на проекта е да се разработят и проведат образователни кампании за повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред четири професионални гимназии и местните общности в Габрово, Велико Търново, Шумен, Пирдоп, чрез създаване на партньорство с Норвегия и трансфер на знания в областта на кръговата икономика.

Партньори по проекта са ПГТ „Васил Берон“ – Велико Търново, ПГТХТ „Никола Димов“ – Пирдоп и ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Шумен, чиито представители също днес уважиха официалното откриване на новия център.

Събитието бе уважено и от представители на габровския бизнес, чиито фирми са определящи за облика на Габрово и имат голям принос за неговото развитие, в лицето на Николинка Хинкова – управител на СТС-Холдинг, Добрин Байрактаров – управител на „Пластформ“, и Румен Иванов – управител на фирма ЖУ и представител на Браншова асоциация полимери.

В своето слово Радослав Стоянов приветства директорите на основни и средни училища в Габрово, изразявайки надежда, че откриването на STEM центъра ще бъде стимул в обсъждането на бъдещи съвместни инициативи в областта на екологията.

Той подчерта, че изпълнението на настоящия проект е особено важен за ПГТ – Габрово, тъй като е насочен към възпитанието на младите хора за опазване на околната среда и формиране на знания и умения в областта на кръговата икономика за по-чистите градове.

Зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева подчерта, че откриването на новия център е поредното потвърждение, че професионалното образование по същество е STEM – образование.

„Вярвам, че това ще създаде още по-добра среда да имаме интегрирани и приложими умения в областта на науката, технологиите, математиката и инженеринга. Най-много ме радва, че поставяте акцент върху това младите хора днес да имат усещане към устойчивото развитие,“зелената“ и кръгова икономика. Да опазват това, което земята и природата ни дават. Да се стремят да намаляват отпадъците, използвайки максимално ресурсите, с които разполагат. Да ги рециклират. Всяка една крачка е сериозен скок напред към бъдещето и към това да имаме деца с професии, които изцяло отчитат съвременните технологии, тенденции, отговорното поведение и отношение към света около нас“, заяви министър Георгиева.

Като възпитаник на ПГТ „Пенчо Семов“, зам.-кметът на Габрово Мария Йозова изказа своето възхищение от обновяването на четирите кабинети. Тя пожела на учениците да придобият в тях нови знания и умения, които да им помогнат в реализирането на по-нататъшното си образование и професионална сфера.

Поздравителният адрес на областния управител на Габрово Ралица Манолова поднесе нейният заместник Ивелин Стоянов. Той акцентира върху това, че новият център е носител на иновативен дух, подходи и насърчаващ науката, който посреща в по-уютна и мотивираща среда, от която ще произлязат бъдещи учени и успешно реализирани млади хора.

Проектът, неговите цели, очаквани резултати и партньор, подробно представи преподавателят в ПГТ – Габрово Миглена Пройнова. Стилиян Станимиров от Фондация „Институт за културно наследство“ говори за образователните програми относно кръговата икономика и рециклиране, насочени към ученици и учители, а училищата партньори по проекта – за осведомеността от образователните кампании.

В презентация бяха споделени и добри практики относно кръговата икономика и рециклирането в Норвегия, а представителите на габровския бизнес споделиха своя опит в това отношение. Участие онлайн взеха и представители на Министерството на околната среда и водите.

Ученици от ПГТ – Габрово изненадаха всички присъстващи със своя театрална инициатива, чрез която пресъздадоха процес по вземане на решение за изграждане на завод за производство на амоняк. Те се бяха разделили на привърженици и противници на кметската идея, която в крайна сметка чрез референдум гостите на събитието решиха да се осъществи.

Подкрепата на ЕИП за изготвянето на този документ не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от ЕИП и Програмния оператор за всяка употреба, която може да бъде използвана за информация, съдържаща се в нея. Отговорността се носи от бенефициента ПГТ „Пенчо Семов“ Габрово.
Повече информация за проекта: pgtgabrovo@globcom.net
Повече за програмата и ЕИП: www.eeagrants.bg

Любопитно

Гергана Стоянова се срещна с ученици от СУ „Васил Левски“

Published

on

Вдъхновяващата актриса и водеща Гергана Стоянова се срещна с учениците в СУ „Васил Левски “ по инициатива на Училищното настоятелство и Ротари клуб-Севлиево. Областният и заместник – областният управители Мария Башева и Иван Любомиров присъстваха на една от общо 4-те лекции под мотото „Аз уча, вярвам, мога, знам“.

Стоянова се обърна към младежите с думите „Забравете името ми, но помнете, че никой не Ви е длъжен и никой не Ви е виновен! „. Всеки ученик получи специална книжка, която Гергана определи като частичка от последната си мечта. Прави срещи с деца от 4 години, а книжките са начинание от последната година.

В тях младежите са предизвикани да попълват информация за мечтите, целите си, за големи български постижение, за героите ни. „Учете сърцето си да изпитва почит“- това призова децата Стоянова, като ги помоли да четат за делата на великите българи и успешни чужденци.

Тя цитира и думите на Робин Шарма: „В по-голямата си част умората е продукт на човешкия ум. Тя доминира в живота на тези, които нямат посока и цел.“, като ги доказа и с примерите на житейските истории на Силвестър Сталоун и Мерилин Монро. Стоянова сподели и своята история, която започва в село до Бургас, за да я нареди днес сред топ 3 на жените, които озвучават в България.

Над 2,4 млн. думи и изрази звучат с гласа на Гергана Стоянова в онлайн правописния речник на БАН- „Берон“. Нейният глас звучи от навигацията, от малкия екран, в радио ефира, в големите вериги магазини.

„Седях с тапа в устата и изговарях всичко, което виждах около себе си в продължение на 4 години“, спомня си Гергана как се е отървала от диалекта си по време на обучението си във ВИТИС. Основното си образование завършва на село. Иска да свири на пиано, но родителите й не могат да си позволят уроците, затова записва пантомима, народни танци и лека атлетика.

Обучението я отвежда в Бургас, където завършва гимназия. Ходи всеки месец на театър поне по два пъти и мечтае да стане актриса. Споделяйки своята мечта със съучениците си, получава само присмех. Това не я демотивира. Учи словата си наизуст, явява се на изпит и успява да влезе във висшето училище.

Там получава нова доза присмех заради диалекта си. Вместо да се сърди, полага неимоверни усилия, за да се превърне днес в гласа, който чуваме навсякъде.

Зареди още

Любопитно

Празник в аванс – отбелязваме Първи юни на Градище в неделя

Published

on

26 май ще бъде 1 юни за най-малките любители на природата, които са поканени на Градище за празник в неделя. Отбелязваме деня на детето в аванс с весела и безгрижна горска среща, посветена на песните, танците, творчеството и книжките – такъв, какъвто трябва да бъде детският свят.

На поляната ще се срещнем с малчуганите от детска градина „Слънце“ и с възпитаници на Основно училище „Неофит Рилски“. Те са ни подготвили музикална програма и нещо много интересно – работилници от деца за деца. Големите ще показват на малките какво умеят и ще им помогнат да изработят свои собствени творби. Вярваме, ще започнат страхотни приятелства!

Детски театър „Вълшебник” към ОУ „Неофит Рилски” ще изнесе дебютната за учениците от втори, трети и четвърти клас постановка „Приключения опасни с герои сладкогласни” с Недялко Йорданов.

Специални гости на събитието са дружеството на габровските писатели, които са организирали базар на книжки за деца от габровски автори. Къщичката за книжки и игри също е пълна, защото само преди две седмици на Градище имаше базар на употребявани вещи, като „таксата“ за участие бяха детски книги и занимания, с които рафтовете й да бъдат напълнени отново.

На Градище вече отвори врати и още една изненада. Клуб „Хобит“. Едно магично място за партита, в което слънцето се прокрадва през дъските, котката отдава любопитно внимание на всеки посетител, а дъждът не изглежда страшен, защото тропа весело по покрива.

Заповядайте на Градище! Неделя, 11 часа. Детският празник и събитията на Градище се организират от фондация „ОТ БГ“, а тази неделя ще се случи с подкрепата на Ситигаз!

Зареди още

Любопитно

Хиляди се забавляваха на Карнавала в Габрово

Published

on

За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото „Make Карнавал, Not War“. В близо двучасовото шествие се включиха над 2 000 души, облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство.

С пъстрите си костюми и изящни движения особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу.

Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

В тазгодишния карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот.

Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

*Всички снимки, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица