Свържи се с нас

Любопитно

Линейната маркировка по една от екопътеките към Боженци е обновена

Published

on

Община Трявна стартира нова екоинициатива за подновяване на една от трите линейни маркировки, указваща пътя до село Боженци от Трявна. Става въпрос за бяло-синята маркировка, положена върху дървета и камъни, която отвежда жители и гости на града до туристическото селище и която разкрива пред тях красиви природни забележителности и спиращи дъха гледки от заобикалящия ни величествен Балкан.

Трите линейни маркировки – бяло-синята, бяло-зелената и бяло-жълтата съответстват на три различни екопътеки, по които може да се стигне от Трявна до с. Боженци.

Тяхното подновяване се извършва регулярно от представители на Община Трявна, които с удоволствие се грижат, както за поддържане вида на маркировките и информационните табели, така и за почистване на маршрутите от излишна храстова и дървесна растителност.

По този начин се осигурява лесен и проследим достъп до туристическия обект и се осигурява един удобен преход с ориентиране само по маркировката без да е нужно наемането и използването на водачески екскурзоводен екип.

Тазгодишната есенна кампания е насочена към подновяване на бяло-синята маркировка, тъй като последното боядисване по този маршрут бе извършено в началото на миналата година.

В инициативата, която се проведе миналия петък, се включиха отново представители на Община Трявна – старши експертът по “Култура, образование, спорт и здравеопазване” – г-н Кольо Дабков, специалистът по “Туризъм и информация” – г-жа Грета Цанева и специалистът по “Връзки с обществеността” – г-жа Юлияна Цанева, които успяха да подновят общо 5 от приблизително 7-километровото трасе до с. Боженци.

Сборният пункт на инициаторите бе дървената беседка до комплекс “Бръшлян” в Трявна, която е и началната точка на бяло-синята екопътека до с. Боженци. С много ентусиазъм и добро настроение, в ранните сутрешни часове, тримата заедно поставиха отличителните знаци за начало на маршрута – бяло-синя точка и бяло-синя стрелка, сочеща към посоката на екопътеката.

Така, с четки и бои в ръце всяка остаряла или частично липсваща бяло-синьо маркировка беше подновена и освежена по пътя към с. Боженци.

Двете момичета поставиха и допълнителна линейна маркировка върху дървета и каменни плочи, които да ориентират още по-добре минаващите по маршрута туристи.

Пътят и районът около всяка поставена и подновена бяло-синя маркировка бяха щателно почистени от излишна храстова растителност, паднали клони и суха дървесна маса.

В рамките на деня, тримата ентусиасти успяха да подновят линейната маркировка и да разчистят трасето непосредствено до сливането на трите цветни екомаршрута до с. Боженци – бяло-синият, бяло-зеленият и бяло-жълтият.

По време на екокампанията бяха събрани и битови отпадъци, изхвърлени на различни места в природата.

Дейностите по подновяване на линейната бяло-синя маркировка ще бъдат завършени в края на тази седмица и ще бъдат поставени нови допълнителни указателни табели на местата, където е необходимо.

Снимките, направени по време на благородната инициатива, след това ще бъдат използвани за монтиране на информационен клип, тип презентация, който ще бъде предоставен за ползване на всички любители на туризма, които тръгват на разходка от Трявна до с. Боженци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица