Свържи се с нас

Любопитно

Как се работи с култиватор?

Published

on

Култиваторът е един от безценните помощници за всеки земеделски стопанин. Неговата работа е да обработва земята, така че в крайна сметка да се постигне по-богата реколта.

Този резултат се постига посредством обработка на почвата с цел подготовка за сеитба и унищожаване на плевелите , която може да бъде с различна дълбочина и интензитет. Целта е семената на следващата култура да получат възможно най-оптималните условия за развитие. Чрез обработката с култиватори се подобрява водно-въздушният режим на култивираната площ, също така се инкорпорират в почвата растителните остатъци и се осигурява защита срещу ерозията.

Как се работи с култиватор?

След като стана ясно за какво служи тази техника, е редно да обясним, че култиваторите са основно три типа – дискови, стърнищни (с работни органи) и комбинирани (машини оборудвани с дискове и работни органи).

Те могат да бъдат:
– стърнищни;
– предсеитбени;
– дискови;

Има култиватори, които са подходящи за малък трактор, но има и по-мощна техника, която изисква агрегатиране към трактор от по-висок мощностен клас.

Преди стартиране на работата с какъвто и да е култиватор, е необходимо да се настроят правилно работните секции. Машината обработва почвата прецизно до необходимата дълбочина за поставяне на семената. Както вече обяснихме, това допринася за плевенето на почвата чрез унищожаване на плевелите и растителността на повърхността. При необходимост може да се включи и торовнасяне в почвата.

Тайтън Машинъри България е официалният вносител на шведския бранд за земеделска техника Väderstad, компания – еталон за здравина и качество. Брандът предлага на българския пазар най-разпространените си модели Carrier, Top Down и NZ Aggressive. Всичките те са специално разработени спрямо нуждите на земеделските стопани и са първия избор на българските стопани.

Как да настроим култиватора?

Когато за първи път закараме машината на полето и я приведем в режим на работа, на първо място трябва да се погрижим за настройката на нейните работни органи. Имайте предвид, че почти никога не е възможно перфектното настройване на култиватора от първия път.

Първоначално механизаторите настройват техниката според техните разбирания. Само след няколко метра обаче машината ще ни покаже как да коригираме настройките, така че да заработи максимално ефективно.

След като се настрои работната дълбочина, е добре да регулираме и предните инструменти, както и притъпкващите валяци – които са част от оборудването на Carrier или TopDown.

Ако искате да бъдете сигурни в максималната ефективност на Вашата машина, е добре да се обърнете към специалисти, които да направят правилната настройка за съответния тип техника.

Позвънете ни още сега
Нашите специалисти са на разположение! Не се колебайте да се свържете с нас като ни изпратите онлайн запитване или ни потърсите на кратък телефон *4040!

Любопитно

БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци

Published

on

БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци на 26-и юни, събота. През 2021 г. обединена Европа отбелязва годината на железопътния транспорт и именно чрез парния локомотив, който е символ на поставянето на началото на железопътния транспорт, БДЖ ще предостави възможност на любителите на железницата да се докоснат до емоцията от пътуването с парна тяга.

Композицията, която ще бъде съставена от шест стандартни купейни вагона и един вагон-бистро, ще потегли от гара Горна Оряховица в 08:40 ч. След кратки престои в гарите Велико Търново, Дряново и Царева ливада, влакът ще пристигне в Трявна в 10:21 ч.

Любителите на парните локомотиви и историята на българската железница могат да продължат пътуването си до гара Плачковци, за да разгледат наскоро реставрирания в района на гарата музеен експонат на парен локомотив 36.01 и да се запознаят с интересни факти от историята на железопътния транспорт в България.

Теглената от парен локомотив 16.27 композиция ще пристигне в гара Плачковци в 10:36 ч. и ще потегли обратно към Трявна в 12:20 ч. По този начин пътуващите ще имат достатъчно време да разгледат приветливия град в подножието на Балкана, както и забележителната построена в началото на миналия век църква в града „Св. Пророк Илия“.

Влакът ще пристигне отново в гара Трявна в 12:30 ч., където ще престои до 14:49 ч. Така всички пътуващи с него ще могат спокойно да се насладят на богатия на история възрожденски град Трявна.

Парният локомотив ще превози композицията обратно до гара Горна Оряховица в 16:20 ч.   Цената на двупосочния билет е 36,50 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билетите е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Възстановяване на суми за неизползвани билети и анулиране на закупени билети за тези влакове няма да бъде възможно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица