Свържи се с нас

Любопитно

Как се работи с култиватор?

Published

on

Култиваторът е един от безценните помощници за всеки земеделски стопанин. Неговата работа е да обработва земята, така че в крайна сметка да се постигне по-богата реколта.

Този резултат се постига посредством обработка на почвата с цел подготовка за сеитба и унищожаване на плевелите , която може да бъде с различна дълбочина и интензитет. Целта е семената на следващата култура да получат възможно най-оптималните условия за развитие. Чрез обработката с култиватори се подобрява водно-въздушният режим на култивираната площ, също така се инкорпорират в почвата растителните остатъци и се осигурява защита срещу ерозията.

Как се работи с култиватор?

След като стана ясно за какво служи тази техника, е редно да обясним, че култиваторите са основно три типа – дискови, стърнищни (с работни органи) и комбинирани (машини оборудвани с дискове и работни органи).

Те могат да бъдат:
– стърнищни;
– предсеитбени;
– дискови;

Има култиватори, които са подходящи за малък трактор, но има и по-мощна техника, която изисква агрегатиране към трактор от по-висок мощностен клас.

Преди стартиране на работата с какъвто и да е култиватор, е необходимо да се настроят правилно работните секции. Машината обработва почвата прецизно до необходимата дълбочина за поставяне на семената. Както вече обяснихме, това допринася за плевенето на почвата чрез унищожаване на плевелите и растителността на повърхността. При необходимост може да се включи и торовнасяне в почвата.

Тайтън Машинъри България е официалният вносител на шведския бранд за земеделска техника Väderstad, компания – еталон за здравина и качество. Брандът предлага на българския пазар най-разпространените си модели Carrier, Top Down и NZ Aggressive. Всичките те са специално разработени спрямо нуждите на земеделските стопани и са първия избор на българските стопани.

Как да настроим култиватора?

Когато за първи път закараме машината на полето и я приведем в режим на работа, на първо място трябва да се погрижим за настройката на нейните работни органи. Имайте предвид, че почти никога не е възможно перфектното настройване на култиватора от първия път.

Първоначално механизаторите настройват техниката според техните разбирания. Само след няколко метра обаче машината ще ни покаже как да коригираме настройките, така че да заработи максимално ефективно.

След като се настрои работната дълбочина, е добре да регулираме и предните инструменти, както и притъпкващите валяци – които са част от оборудването на Carrier или TopDown.

Ако искате да бъдете сигурни в максималната ефективност на Вашата машина, е добре да се обърнете към специалисти, които да направят правилната настройка за съответния тип техника.

Позвънете ни още сега
Нашите специалисти са на разположение! Не се колебайте да се свържете с нас като ни изпратите онлайн запитване или ни потърсите на кратък телефон *4040!

Любопитно

Глория ще пее на Празника на Царева ливада

Published

on

Емблемата на поп фолк музиката у нас Глория ще пее за всички гости на Празника на дряновското село Царева ливада.

Концертът на любимата на поколения българи певица, носител на десетки награди и на приза „Певица на десетилетието“, ще се проведе на 27 август, от 19.00 часа, а входът за него е свободен.

Празникът на Царева ливада ще се състои в централния парк в населеното място. Чрез трибуната на „Габрово Нюз“ кметът Детелина Кьосева отправи покана до всички да се присъединят към ежегодния събор на най-голямото село в дряновска община.

„Наближава последната седмица на август месец, най-хубавото време за хората от Царева ливада. Всички си идват от близо и далеч за да се видят с роднини, да си припомнят “доброто старо време” или просто да се почувстват у дома си. Тази година няма да направим изключение и ще поднесем на хората празникът, който заслужават“, заяви Детелина Кьосева.

Метеорологичните условия вещаят да са подходящи, ще има вкусно приготвена храна, а самият Празник е идеалният повод за разходка със семейството и приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богородичният събор в село Поповци и този път с благородна кауза

Published

on

Едно случайно приятелство на габровеца Димитър Луканов с търновеца Александър Пеев – военнослужещ, музикант и певец с китара, стана причината в радиоефира да се появи нова песен „Продавач на време „. От няколко месеца тя се върти във Велико Търново и клипът ѝ е достъпен онлайн.

Хората от габровското село Поповци, където живее Митко Луканов, ще я чуят за пръв път на живо на 13 август. На голямата поляна до читалището и това лято ще се проведе голям Богородичен събор на жителите на кметството.

Освен изпълнения на Александър Пеев в програмата гвоздей е специалният гост, народният певец Димитър Аргиров. Ще има разнообразна музикална програма, курбан за здраве, томбола с изненади, щандове с интересни предмети и продукти.

Очаква се и този път гостите на събора да бъдат около 500-600 човека. Около 35 деца от селата в кметството и гости се включиха в тазгодишното издание на Детско лято 2022.

След увлекателните и полезни занимания в читалището те ще предложат своите творби, създадени през изминалите три седмици на тема „море”.

Ще има и благотворителен щанд в подкрепа на малкото слънце Велинка от Бургас. Тя има нужда от средства, за да продължи лечението си. За набирането на дарения ще помогне и щандът с вкусни изненади.

НЧ“Дядо Стойно-1927” и кметството в село Поповци са организатори на събитието, чието начало в събота на 13-ти е от 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица