Култура
Кандидатурата на Габрово продължава в „Живи човешки съкровища – България“
Изработване на нож „Сойка” от потомствен майстор – ножар Георги Мантов е кандидатурата от област Габрово, която продължава в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България“.
До пет кандидатури ще бъдат вписани в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство.
„Кандидатурата за нож „сойка“, издигната от Народно читалище „Зора-1872”, кв. Нова Махала, Габрово, премина областния кръг след проведена оценка от петчленна комисия. В нея взеха участие представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, РЕМО „Етър“, Регионалния исторически музей, РЕКИЦ „Читалища“ и Областна администрация“, информира главен експирт Михаела Стоянова.
Кандидатурата представя знания и умения от сферите на нематериалното културно наследство, съгласно регионалната листа на Националния регистър на нематериалното културно наследство – за Област Габрово това е ковачеството и в частност ножарство.
Ножката „Сойка” е взела името си от птицата сойка – пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила освен с тънка месингова тел (за жълт цвят) и със седеф. За шарките се е използвал точно определен инструмент „кемане”, който прави конусовидни дупчици.
В тях се вкарва месинговата тел и се изпилява, докато се изравни с дървото или рога. Багрите за дръжката – червено, синьо, зелено са се получавали след смесване на боя за вълна с восък. На опашката на острието има два отвора – единият за заковаване на дръжката, а на другия се слага халка, която не позволява на острието да се обръща назад.
На тази халка се поставя гайтан и се завързва за учкура на престилките на бабите. Острието се шари, когато е още сурово (не калено) с инструмент „жане”. Всеки майстор е имал собствена шарка и терк. След това острието се изправя, слага се в огнището и се калява между 680 до 1050 градуса. Отгрява се (майсторът наблюдава цвета). Слага се в калъп, за да остане право, точи се, полира се и се заковава за дръжката.
Ковашкият занаят е сред първите в Габрово, който според османския закон от 1773 г. създава своя еснафска организация. Че ковачеството е в основата на подема в стопанския живот на града, говорят и някои предания, отразени в народните песни. Най-популярната сред тях гласи, че Габрово е основано от Рачо Ковача от с. Боженци, който пръв се заселил на пътя, водещ през Балкана.
Изработването на нож „сойка“ е съхранено като умения и се предава на поколенията от потомствения майстор-ножар Георги Мантов в неговата работилница в кв. Нова махала, както и от майсторите в РЕМО „Етър“.
Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Култура
Театрална миниатюра „Грамотното мишле“ в Детския отдел на Библиотеката
Театралната миниатюра „Грамотното мишле“, с автор Радостина Андреева, ще започне в 11.00 часа на 11 септември 2024 г. в залата за събития и срещи на Детския отдел. Актьори от Държавен куклен театър – Габрово ще ви запознаят с вълшебството на буквите и приключенията на едно малко мишленце.
Представлението е част от проекта на РБ „Априлов – Палаузов“ „В началото бе Словото…” – от глаголицата до съвременното изкуство”, който е съфинансиран по програма „Култура“ на Община Габрово за 2024 година.
Бяха осъществени четири творчески ателиета под общ надслов „Светът на глаголицата” – оцветяване на глаголически букви, рисуване върху коприна, забавни образователни игри, ателие за папие-маше и арт-колажи „Втори живот за вестници, списания и книги“, както и събитие за създаване на приказки с литературно четене.
Входът е свободен.
В заключителната част на проекта на 27 септември 2024 г. в ХГ „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба „Изкуство в книга „Ars in Libro”.
Култура
Хор от Трявна ще участва във второто издание на „Земя на славни предци“
Второто издание на Международен хоров фестивал “Земя на славни предци“ ще събере над 280 хористи на 5 и 6 октомври. Участие ще вземат 12 хора от градовете Нови пазар, Шумен, Варна, Ловеч, Трявна и Гюргево, Румъния.
В богатата фестивална програма те ще изпълнят четири концерта, като два от тях ще бъдат на някои от най-знаковите обекти за културно-исторически туризъм в област Шумен и ще зарадват публиката със своите изпълнения в две категории – православна и светска музика, в две възрастови групи до и над 17 години.
На 5 октомври, в рамките на фестивала, се организира базар „Произведено в Нови пазар“, където гостите на събитието ще могат да си закупят стоки от местни производители, които ще предлагат своята продукция във фоайето на НЧ „Христо Ботев-1872“ гр. Нови пазар.
Фестивалът се организира и финансира от община Нови пазар и НЧ “Христо Ботев -1872“ по идея на Милка Данаилова, диригент с дългогодишен опит в ръководенето на училищни и читалищни хорове от Нови пазар, по настояще ръководител на дамска хорова формация “Лира“ към читалището.
Събитието се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар, с финансовата подкрепа на община Шумен и подкрепата Български хоров съюз.
Съдействие оказват община Каспичан, кметство Плиска, кметство Мадара, Регионален исторически музей – Шумен (РИМ-Шумен), Националните историко-археологически резервати „Плиска“ и “Мадара” към РИМ-Шумен както и храм „Св. Параскева“ – Нови пазар.
Култура
„Празник на пестила“ на 7 и 8 септември в музей „Етър“
На 7 и 8 септември в музей „Етър“, Габрово се провежда осмото издание на „Празник на пестила“. По време на това събитие посетителите ще се запознаят с приготвянето на пестил по традиционна рецепта, ще могат да се разходят по алеята на вкусовете, където ще се предлагат храни и напитки, свързани с пестила и сливите.
През двата дни ще има демонстрации на направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия – занаяти и домашни занятия, свързани с направата на пестил. Предвидени са фолклорни изпълнения и тематични изложби, както и възможност за участие в образователната игра с награди „Сливи с късмет“.
Пестилът, изработен от сини сливи по традиционна технология е включен в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. С „Празник на пестила“ музей „Етър“ спечели класацията Годишни награди в туризма 2018 в категорията „Духът на България“.
Технологичният процес на приготвяне на пестил е продължителен. Подбират се здрави, чисти, добре узрели, едри месести сливи и се насипват в големи бакърени пестилджийски тави, чиято вместимост е между 200 и 300 кг. Сварената и прецедена през дърмон или сито смес се разлива равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша, с дебелина около 7–8 мм, се оставя на силно слънце на двора.
За два-три дни тя изсъхва и се вари нова каша, която се разстила върху първата смес. Тази операция се повтаря 7–8 пъти до получаване на желаната дебелина на пестила. Добре изсъхнал, пестилът се одира с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в първата каша се сипват няколко шепи джанки. Готовият пестил се навива на руло и се съхранява в сухи проветриви места. Около Коледа вече е готов за консумация.
В миналото в Габровско се варят по 20 тона сливи, от които се изкарва 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът имал трайност до 10 години. Само на 7 септември ще се проведе второто издание на Националния фолклорен конкурс „Обредна трапеза“. Организатори са музей „Етър“, Министерство на културата и Община Габрово. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в рамките на „Празник на пестила“.
Част е от програмата на „Европейски дни на наследството“ – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа. На 7 септември 2024 музей „Етър“ отбелязва 60 години от своето откриване.
По този повод от 19.00 часа на голямата сцена в музея започва безплатен концерт на Нина Николина и виртуозните музиканти Калин Вельов – барабани и перкусии, Таня Първанова – вокал, Дамян Йорданов – кавал, Петър Миланов – китара. В репертоара са включени песните „Излел е Дельо“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Назад, назад, моме Калино“, „Майстор Манол“,“Свети Георги“, „Пуста младост“, „Еленко“, „Катерино Моме“, „Гюл девойкя“ и др., представени в модерен микс от етно и джаз.
От 18.00 часа влизането в музея ще бъде безплатно, за да могат посетителите на концерта спокойно да се настанят.
-
Новинипреди 5 дни
Съвременна съдова хирургия с д-р Борис Цанков в МЦ „Св. Димитър Солунски“
-
Културапреди 5 дни
Театрална миниатюра „Грамотното мишле“ в Детския отдел на Библиотеката
-
Новинипреди 6 дни
Почистиха първия паметник на Чардафон Велики
-
Новинипреди 4 дни
Откриват новия Медицински център „Свети Димитър Солунски“ в Габрово
-
Любопитнопреди 4 дни
Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 с епичен концерт в Севлиево
-
Любопитнопреди 2 дни
По-интересни учебни часове в ОУ „Неофит Рилски“
-
Новинипреди 3 дни
Зелено дърво ще чества София, Вяра, Надежда и Любов
-
Кримипреди 2 дни
Полицията с мерки за безопасност за първия учебен ден