Свържи се с нас

Любопитно

Часовниковата кула в Трявна ще светне в зелено тази вечер

Published

on

Часовниковата кула на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна светва в зелено тази вечер. Трявна се включва в инициатива по покана на ирландския посланик у нас Н. Пр. г-жа Мартина Фийни.

Поводът е денят на Св. Патрик, който се отбелязва в Ирландия на 17 март. Част от честванията се изразяват в осветяване на забележителни сгради по целия свят в зелено. Като част от глобалната инициатива, часовниковата кула в Трявна ще бъде осветена в зелено във вечерите на 16 и 17 март.

Зеленият цвят неофициално се приема за характерен за Трявна, заради едно от преданията, свързано с наименованието на града, а именно, че Трявна произхожда от трева, с която е изобилствал нашият район в миналото. Осветяването на часовниковата кула ще затвърди приятелството между Ирландия и България. О

ще една причина, поради която Трявна се включва в инициативата, е и побратименият град от сдружение „Дузлаж“, в което градът ни членува – Бъндоран, Ирландия. По този начин още веднъж се подчертава значимостта на партньорските взаимоотношения между европейските градове. Над 450 сгради по целия свят са потвърдили участието си в тазгодишната инициатива.

Такива са Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Музеят на кикладското изкуство в Атина и много други. През 2020 г. водопадът Виктория, средновековните стени на Йорк, проектът „Едем“ в Корнуол, нации в Абу Даби, Шато де Болье на брега на Луарата, кулата Атакуле в Анкара и Стадионът Сидзуока в Япония също се присъединиха към инициативата за първи път.

Посолството работи и върху редица други културни инициативи, с които да отбележи седмицата на Деня на Св. Патрик, включително осветяването в зелено на Националния дворец на културата (НДК), Софийския университет, Народния театър, Столична библиотека и Софийската опера и балет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица