Свържи се с нас

Любопитно

Коя игра е по-забавна – „Гатанките на Радумко“ или „Прескочи с кобилица“?

Published

on

Играта „Гатанките на Радумко“, която музей „Етър“ предлага на своите посетители, получи висока оценка от първите, които се включиха в нея – цяло семейство – две деца, баща, майка, баба и дядо. Напълно естествено, „Гатанките на Радумко“ привличат първо погледите на малчуганите – Ирена и Георги. Двамата обичат занимателни игри, а образователната инициатива на музей „Етър“ провокира любопитството им.

„Наистина им хареса. Спряха се пред доста от сградите и прочетоха информацията за тях“, споделя бащата Илия Коев. Той и съпругата му Пламена също научава много за обектите в музей „Етър“, докато с децата се опитват да отговарят на гатанките на Радумко от едноименната игра.

Петър живее в София и наесен ще бъде в четвърти клас. Симона е от Бургас. Децата са в музея с родителите си. Въпреки че се включват в играта, подхождат малко разсеяно и попълването на отговорите им отнема доста време. В Музейния детски център обаче има подготвен екскурзовод – Анна Александрова, която успява да им припомни какво са видели и им помага успешно да завършат участието си в „Гатанките на Радумко“. Петър и Семона определено харесват рисуваното човече Радумко, което посетителите срещат все по-често и на все повече места в музея. Той е важен участник в предлаганата на 18 и 19 юли образователна игра, чрез която се опознават сградите и историята на музея, присъства на табели и е герой в изложба.

На поляната, близо до Музейния детски център, се предлага друга игра – „Прескочи с кобилица“. Предпочитана предимно от големите, тя не е никак лесна за изпълнение. От реката се наливат менци с вода, пренасят се с кобилица, а пътят е осеян с няколко леки препятствия. В миналото за вода ходят предимно жените.

Менците се носят на едното рамо с кобилица. Има и вариант да се балансира на двете рамена, но това е доста по-късна версия. Едни от първите участници в „Прескочи с кобилица“ – млади хора от Варна и Видин, установяват, че носенето на вода с менци и кобилица изглежда лесно от страни, но всъщност е труден урок по балансиране. Походката трябва да е плавна, за да не се разлеят пълните съдове.

Диана Иванова е от Видин. Живее в София. Носи за първи път вода с менци и кобилица. „Необходима е практика. По-лесно е да се сложи кобилицата на двете рамена. Цялата игра е много забавна”, разказва впечатленията си тя.

Варненката Рая, която се състезава с Диана, също за първи път в живота си носи вода по този начин. За нея това не се оказва особено трудно. Балансирането на кобилицата на едно рамо е предпочитано от Рая, която обмисля при следващото си идване в музей „Етър“ да продължи да се усъвършенства. Докато Рая, Диана и младежите, които са с тях, се състезават в играта „Прескочи с кобилица“, поляната до Музеен детски център се оглася от приятните звуци, които един прохождащ музикант успява да извлече от закупения в „Етър“ дудук.

Борис Радев е най-малък в компанията. Иван му показва как се свири на духов инструмент. Ако някога Борис стане значим изпълнител, ще разказва, че кариерата му започва в музея на открито край Габрово, откъдето е закупен и първият му инструмент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Любопитно

Даниел Верстапен тази вечер на сцената на Дома на културата „Ем. Манолов“

Published

on

Тази вечер на сцената в обновения Дом на културата „Емануил Манолов“ посрещаме международно признатия белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен. Габровската публика и гостите на града ще се насладят на определяния за „концерт без аналог“ „Мост между културите“, който е част от световното турне на музиканта.

Целта на маестро Верстапен е да свързва поколенията чрез музиката си и да поставя класическото си пиано в една модерна роля. Освен с авторските композиции от „Reconnection“- албумът на Даниел Верстапен- тази вечер публиката ще стане свидетел и на специалната изненада за България- уникална комбинация между белгийското пиано и вселенските гласове на обичаните Нина Николина и Любо Киров.

В едно фантастично сътрудничество на сцена ще видим и чуем още перкусиите на Калин Вельов и кавала на Дамян Йорданов. Също така тази вечер на живо и специално за публиката ще звучи песента „Райна“, създадена от Даниел Верстапен и Нина Николина.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Габрово е с любезната подкрепа на Община Габрово.

Билети днес – на касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН – МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Габрово ~ Дом на културата „Емануил Манолов“ (eventim.bg).

Зареди още

Любопитно

SmartyЛЯТО 2024 – Идеалната лятна занималня за вашето дете!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТО! Свържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица