Свържи се с нас

Култура

Направете мартеници от гайтан и участвайте в конкурса на музей „Етър”

Published

on

Продължава Националният детски конкурс „Мартеници от гайтан”, организиран от музей „Етър” за участници до 18-годишна възраст. Конкурсът има за цел да обогати знанията на младите хора за първомартенската обредност и да ги запознае с приложението на гайтана в миналото и съвременността. В конкурса може да се участва както индивидуално, така и групово. Мартениците трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали.

Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на облеклото. Широкото му приложение през XIX век води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждане в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в музей „Етър”. Съвременните възможности за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, мартеници.

Участниците в конкурса „Мартеници от гайтан” трябва да изпратят изработените изделия, придружени с информация за имената, възрастта, класа, учебното заведение, клуба или читалището, адреса, телефонния номер и електронната поща.

Адресът за получаване на мартениците от гайтан е: град Габрово, пощенски код 5309, ул „Ген. Дерожински” №144, Регионален етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Мартеници от гайтан”.

Гайтан може да бъде закупен от Дюкяна в РЕМО „Етър” или поръчан на телефон 066/801 840. Предлагат се гранчета бял гайтан с дължина до 14 метра, червен, син, зелен, жълт, кафяв и черен гайтан с дължина до 13 метра.

Мартениците остават във фонда на музея. По време на конкурса, по предварителна заявка, в Център „Българка” се организират творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан с материали, предоставени от музея.

????????????????????????????????????

Мартеници могат да се изпращат до 20 февруари. В журито, което ги селекционира, влизат председател – майстор на изделия от гайтан, и двама музейни специалисти. Оценяват се оригиналност на мартеницата, сложност на орнаментиката, прецизна работа с гайтана. Журито определя и мартениците, които да бъдат включени в изложба на музей „Етър”. Посетителите могат да я разгледат до 3 март.

Наградите се връчват в две категории – индивидуална и групова, от първо до трето място. Победителите получават отличителни и предметни награди. Допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица