Свържи се с нас

Любопитно

Крепостта „Хоталич“ устоя на варварите и тази година

Кметът д-р Иван Иванов благодари на древните народи, че отново избраха севлиевската крепост за свой дом на фестивала

Published

on

Средновековният град и крепост „Хоталич“ отново стана арена на варварски битки. За трета поредна година тук оживяха древни занаяти и традиции, разразиха се епични битки, последвани от нечувано веселие. Трите фестивални дни се изнизаха като миг, който беше запечатан в дигиталната летопис на нашия свят за бъдните поколения от любопитни журналистически камери и фотоапарати.

снимка: Община Севлиево

Фестивалът започна с рев на варвари и римски бой, който огласи Севлиево на петък 13-ти. Орда на прабългари огласяше улиците на Севлиево, траки възпяваха славата на крепостта „Хоталич“, а след тях римски войници показваха отлична строева подготовка и готовност за битка.

снимка: Община Севлиево

Всичко това се случи на старта на Третия фестивал на историческото наследство и Варварския събор в града, а началото бе поставено с шествие на участниците по основни улици в града.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов запали фестивалния огън на Третия събор на историческото наследство. Пламъкът даде своеобразен старт на фестивала и бе запален заедно с предводителят от сдружение „Дукс Антика“ Димитър Спасов.

снимка: Община Севлиево

„Благодаря на г-н Спасов, че нашите приятели от „Дукс Антика“ отново дойдоха в Севлиево за Третия фестивал на историческото наследство. Празникът ще се проведе на най-прекрасното място в България – край крепостните стени на средновековния град “Хоталич”, припомни д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

„Изключително съм благодарен на д-р Иванов, който се показа за пореден път като приятел на българската история и историческото ни наследство. Ние страшно много ценим такива хора, защото те се броят на пръстите на едната ми ръка“, заяви Димитър Спасов в приветствието си.

снимка: Община Севлиево

След обявеното примирие между враждуващите страни фестивалът продължи с концерт на двете мистични групи Freija и KsANа, които завладяха Севлиево с магнетичните си гласове.

снимка: Община Севлиево

Вторият фестивален ден продължи под крепостните стени на средновековния град „Хоталич“. Там оживяха древни занаяти, битки и начина на живот, който са водели древните племена.

снимка: Община Севлиево

Кметът д-р Иван Иванов и директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров поздравиха участниците като им пожелаха успех и много положителни емоции през празничните дни.

снимка: Община Севлиево

„Стана традиция за трета поредна година тук да провеждаме фестивала и със сигурност това няма да е последното му издание. Виждам, че се събират все повече участници. Хубавото е, че редица деца и семейства се събират тук и желаят да научат много за нашата древна история. През двата дни ще има много забавления за младежите. Нека всички да се веселят и да се чувстват на „Хоталич“ като у дома си“, завърши речта си д-р Иван Иванов.

снимка: Община Севлиево

На провелата се Варварска олимпиада племената се съревноваваха в битката на Одисей да се прибере обратно при своята съпруга в град Итака. Омировият герой трябваше да преодолее редица препятствия, за да достигне до своята благоверна Пенелопа. Тя пък вместо с целувка го очакваше ядосана с меч в ръка и пране за простиране.

снимка: Община Севлиево

Последното премеждие на разярена съпруга, очаквала десет години завръщането на мъжа си, всъщност се оказа и най-трудното препятствие за наследниците на Одисей. Те успяха да омилостивят любимата, макар и с няколко синини по главата. Специален римски центурион пък обучаваше малчуганите в тънкостите на бойното изкуство и работата в екип.

снимка: Община Севлиево

Учениците се оказаха доста ловки и набързо приложиха научените техники в схватка с истинските легионери. Тракийски бог благослови новата гроздова реколта със специален ритуал, включващ танци на вакханки, хвърляне на грозде в огъня и отпиване на вино за здраве и благодат.

снимка: Община Севлиево

За любознателните младежи и девойки през третия ден на фестивала бе направена специална викторина с исторически въпроси по повод старта на учебната година. Децата с още по-голям хъс отговаряха на сложните въпроси, след като видяха с очите си как историята може да бъде вдъхновяваща и интересна.

снимка: Община Севлиево

По време на фестивала бе представен и юбилейният сборник по повод 40-годишнината от археологическите разкопки на крепостта „Хоталич“. Екипът на Историческия музей в Севлиево бе създал специален кът, в който посетителите можеха да се запознаят с историята и археологията на средновековната крепост.

снимка: Община Севлиево

Представянето на сборника бе направено в специално аранжиран кът за разкопките, извършвани на крепостта през тези четири десетилетия. Посетителите успяха да разгледат и изложба с детски рисунки, посветена на крепостта.

Третото издание на Фестивала на историческото наследство събра стотици хора край стените на крепостта „Хоталич“, които вече нямат търпение да разберат какво ще подготвят организаторите следващата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица