Свържи се с нас

Култура

Творците от пленера по живопис в Боженци отвориха врати за публики

Published

on

Голям зрителски интерес предизвика Денят на отворените врати, който беше едно от съпътстващите събития в Международния пленер по живопис „Боженци”. Туристи и посетители на архитектурния резерват наблюдаваха част от творческия процес на артистите. Сред гостите имаше ученици и студенти, които проведоха професионални разговори с Любен Генов – председател на СБХ, за различни техники и изразни средства. Много от зрителите проявиха желание да си закупят някои от картините и да посетят габровската художествена галерия, провокирани от работата на участниците в пленера.

За местните жители това беше възможност да се докоснат до изкуство в реална среда. Често поради възрастта си и отдалеченост от града, те нe могат да посещават галерии и музеи. Форумът по живопис на открито им предоставя свободен и неограничен достъп до културно събитие. От разговора си с художниците, те научиха за новите тенденции във визуалните изкуства, които съвременните творци ползват, за да пресъздадат идеите си. Някои от жителите на с. Боженци си спомниха за отминали художествени срещи и участници.

В петия ден на пленера, артистите посетиха РЕМО „Етър” и Соколския манастир, природните забележителности край града със съдействието на Община Габрово – съорганизатор на творческата резиденция „Боженци”.

Ето какво споделят някои от участниците за пленера:

Рой Плейстоу, Великобритания: „Фантастична е организацията на събитието, много добра атмосфера, която позволява да се работи спокойно. Срещнах много добри художници, с които станахме приятели. Като цяло предпочитам двата типа работа – в студио и на открито. Откакто съм в Боженци да рисувам на открито за мен е удоволствие. В базата на СБХ има осигурени материали за художниците, което много ни улеснява.”

Лаура Димитрова, България: „За първи път съм в Боженци. Наистина това е прекрасно място, което местните хора се опитват да запазят автентично. Работим в тишина и спокойствие, които ни позволяват да се съсредоточим върху своята работа. Това е много приятно, защото малко такива места са останали в България. Искам да поздравя организаторите за подбора на локацията. Направи ми много добро впечатление, че хората, които посещават Боженци като туристи, проявиха силен интерес към работата ни. Посетиха ни в Деня на отворените врати в къщата на СБХ в селото, която ползваме като творческа резиденция. Някои от тях искаха да закупят творбите ни, но това не е възможно, защото ги приготвяме изцяло за пленера и изложбата, която се открива в края на форума”.

Георги Пасев, България: „Участвали сме в много международни пленери в България. Организацията в Боженци е много добра. Именно защото е международен пленер тук се сблъскват, припокриват, обогатяват много контакти с различни творци от страната и чужбина. Тук се виждат различията и приликите в творческите традиции. Така например с колегите ни от Румъния открихме колко много неща са еднакви от подготовката ни като художници. Мястото, базата, тишината, вдъхновението, които откриваме тук ни предразполагат да творим и търсим нови изразни средства. Неочаквано силен интерес имаше към Деня на отворените врати, който за нас почна рано, но пък това ни помогна да си свършим работата по-бързо и организирано.”

Таня Пасева, България: „Това е мое първо участие в Международния пленер на Боженци. Харесва ми много срещата с нови колеги, мястото за творене, тишината и спокойствието, което ни се осигурява да работим.”

Ларс Нордби, Норвегия: „Това е първото ми участие в пленер. Предпочитам да творя в студио и като цяло моите работи не са живописни, а по-скоро инсталации. Аз съм концептуален артист. Организацията на пленера е много добра.”

Марилена Япан, Румъния: „Много ми харесва мястото и за първи път участвам в международния пленер по живопис „Боженци”. Предпочитам малките групи. Атмосферата тук е много зареждаща и вдъхновяваща. Досега съм участвала в два симпозиума в България – в Обзор и София.”

Изложбата с творбите от Международния пленер по живопис „Боженци” 2022 ще бъде открита на 2 септември, от 18.00 часа в ХГ „Христо Цокев” в Габрово в присъствието на художниците.

Организатори на форума са Художествена галерия „Христо Цокев”, Съюзът на българските художници и Община Габрово в партньорство с МАИР „Боженци”.

Тазгодишното издание на пленера се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ чрез проект по „Програма за възстановяване и развитие на държавни,  регионални и общински културни институти“, 2022.

Автор: Меглена Златева
ХГ „Христо Цокев” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица