Свържи се с нас

Култура

Последни дни да гласувате за „Събитие на годината“

Конкурсът „Събитие на годината в областта на културата” – Габрово 2021 се организира ежегодно от 2014-та година насам от Клуба на будителите към НЧ „Будителите 2017”.

Published

on

Няколко дни остават, за да гласувате за Събитието на Габрово в областта на културата за 2021-ва година. Срокът, в който всеки би могъл да подкрепи едно от 16-те номинирани събития, е 18 март.

Изберете, като маркирате едно от номинираните събития. След като натиснете бутона за гласуване, вотът ви ще бъде отчетен. Предпочитанията си можете да изразите еднократно и оттук.

Подредбата на номинациите не е постоянна, а се променя при всяко гласуване. Включени са всички предложения, направени от вас чрез фейсбук страницата на НЧ „Будителите 2017“ и Клуб на будителите, както и на e-mail: buditelite@mail.bg.

Гласът си можете да изпратите с кратък текст на същия електронен адрес, или със съобщение на Фейсбук-страниците на НЧ”Будителите 2017” и Клуб на будителите.

Изборът ще направи с гласуването си публиката, и комисия, която ще оценява събитията по предварително обявени критерии. Резултатите от двата вота определят победителите.

Отличеното събитие, събрало най-много от гласовете на публиката и на журито, ще бъде обявено на официална церемония на 31 март, а неговите инициатори и организатори ще получат награда от 500 лева, осигурена от НЧ „Будителите 2017”.

Втората пандемчна година ни изненада със стойностни събития през годината. Трябва да отчетем, че има и такива, които определено заслужават внимание, но са останали извън списъка с номинираните, по една или друга причина. Затова е важно гласуването на публиката, за да бъдат отчетени реално нагласите, вкусовете и оценките ѝ, понеже всеки творец и продуцент работи именно за нея.

В предишните издания на конкурса за събития на Габрово в областта на културата бяха наградени: изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово” на Държавен архив Габрово /2020/, Осмото издание на магична среща „Златната котка” с гласовете на публиката и изложбата – първформънс на Музея на хумора „Нонумент”, отличена от журито/2019/, Дни на камерната музика /2018/, проектът на Радослав Първанов „Аз съм българка“ /за 2017 г./, документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова /за 2016/, изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“/за 2015 г./ Танцовия спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и ТА „Сивек“/за 2014/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица