Свържи се с нас

Култура

Пътуваща изложба, срещи с дарители и архивисти за професионалния празник на Архива

Published

on

През 2021 г., българската архивна институция празнува 70 години от своето създаване. На 10 октомври 1951 г. е издаден Указ № 515 Президиума на Народното събрание за създаване на Държавния архивен фонд на Народна Република България. Габровският архив е създаден 8 години по-късно, на 1 октомври 1959 г. във връзка с проведената административна реформа в страната и създаването на Габровски окръг. Днес, Държавен архив – Габрово е отдел към Дирекция „Регионален държавен архив” – Велико Търново, на подчинение на Държавна агенция „Архиви”.

Традиционно, през последните години отбелязваме празника с тържество, на което представяме част от даренията, постъпили през годината. Поради влошената епидемиологична обстановка в Габровско и Заповед №РД-01-229/01.10.2021 г. на Регионалната здравна инспекция за временни противоепидемични мерки, тазгодишния ни празник ще бъде отбелязан при подобряване на ситуацията. По повод празника, в Габрово ще гостува изложбата „Любка Кутинчева-мисия пътешественик”, изготвена от Държавен архив-София. Тя е експонирана в Художествена галерия „Христо Цокев”, 2 етаж, малка зала. На 25 табла е разказана невероятната история на една българка, която от края на 20 до края на 30-те г. на XX век, обикаля непознати и далечни и до днес земи в Близкия и Далечния изток, Африка и другаде, работи и изнася лекции, посветени на България, за да финансира следващите си пътувания, среща се с владетели и видни личности, сред които „бащата” на индийския народ Махатма Ганди. Люба Кутинчева е първата българска жена, посетила Япония, Барода, Бирма, Сиам, Индокитай, Борнео, Суматра, Цейлон, Формоза (Тайван), Южен Сахалин, Оман, Маскат, Тунис, Триполи, Мадагаскар и др. Тя е първата, преминала пеш джунглите от Мадрас до Банкок. Тя е първата жена европейка, посетила Мека, Медина, Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Маскат. Първата жена-европейка, прекрачила праговете на недостъпните хареми.

Заради ситуацията, официално откриване няма да има, но въпреки това каним габровци и гости на града да я разгледат, при спазване на противоепидемичните мерки. Изложбата може да бъде разгледана до края на м. октомври. Предвидили сме среща на поколенията между настоящи и предишни архивисти, която да направим в читалнята на Архива, а след това и среща с нашите дарители. Това е най-важната част от нашия празник, в която награждаваме личностите с най-ценните дарения. Тази година отличени са шест личности, чиито дарения са особено висока стойност. За нас е чест и удоволствие да наградим г-н Алипи Найденов – световноизвестен диригент, родом от Габрово, който дари през 2020-2021 г. своя изключително богат фонд. Награждаваме го в годината, в която навършва 90 години. Неговото дарение бе обявено и за най-ценно за цялата архивна система в страната, а Държавна агенция „Архиви” му връчи Грамота и плакет. Следващият отличен дарител е известният музикант и диригент г-н Ангел Ангелски от Севлиево, който дари ценни документи на Естрадно-духов оркестър – Севлиево, чиито дългогодишен диригент е той, както и на Детско-юношески духов оркестър – Севлиево и Вокална студия „Децата на Севлиево”. Отличен е и г-н Христо Митев от Габрово, дарил снимки от родолюбивата си дейност: възстановяване на паметници и паметни места, чешми, както и от възстановки на исторически събития като Шипченската епопея, епични моменти от Априлското въстание и др. Следващия отличен дарител е д-р Еманул Енев от Габрово, който е пример как се постъпва с документи, които не са на твоя род, дарил семейни документи и снимки на Иван Христов от с. Драгиевци, участник в Първата световна война и кмет на с. Драгановци и на неговите синове, които е намерил при покупка на имот. Ще отличим и г-жа Дочка Станчева от Габрово – известна поетеса, носител на Априловска награда за своя стихосбирка, дарила свои биографични и творчески документи за личен фонд. Шестото отличено дарение е на г-н Иван Стефанов от София – изследовател на родовата си история, свързана със Севлиевския край, който в процеса на своите проучвания се сдобива с църковни регистри на с. Петко Славейков, които никога не са се съхранявали в църквата и ги дарява на Габровския държавен архив.

Изброените по-горе личности ще бъдат отличени с грамоти за принос в обогатяване на документалното наследство, за развитието на историческата наука в Габровския край, в знак на признателност към родолюбивия им жест.

Планираме при възможност да връчим делото на обработения фонд на Фондация „Константин Берберов” на г-жа Драгомила Дойкин, която дари документите, както и на Ротари клуб.

През годината постъпиха и други ценни дарения, с не по-малка стойност: от Фондация „ОТ БГ” – филм, посветена на 160-годишнината на Габрово с всички интервюта и снимки, невключени във филма, от НЧ „Будителите-2017” с кратките филми, посветени на забележителни габровци, изработени от друг наш дарител Емил Михов, от отец Стефан Стефанов – снимки и биография на екзархийския наместник в храм „Св. Троица” – Габрово отец Лаврентий, от Недка Пенева – снимки на Горско климатично училище „д-р Тота Венкова”, от Лили Комитска – интересни снимки от заснемане на филма „Героите на Шипка” и др., от доц. Димитър Гиргинов – негово изследване за историята на Технически университет – Габрово, от Митко Димитров – ценни печатни издания, посветени на Габрово, от Борис Контохов – снимки от ученическите му години в Габрово и от срещи на випуска. Първо интересно дарение преди броени дни, поставящо началото на активно сътрудничество, направи младия фотограф Радослав Първанов.

В периода октомври 2020 – октомври 2021 г. обогатиха личните си фондове нашите дарители Илко Илиев, Цоньо Ботев, Николай Попов, Милка Пурел, Венета Козарева, Христо Мандев, Минчо Г. Минчев и Борис Данков. Към вече регистрираните дарения нови направиха д-р Богомил Лазаров, Иван Шишков, Вела Лазарова, Ангел Илиев, Мирела Костадинова и Геньо Генев. Благодарим на дарителите ни от сърце, че работят с нас и заедно събираме и съхраняваме историята на Габровския регион. На тях сме посветили изложбата от оригинални документи на отличените дарители, която ще бъде разположена във фоайето на Архива. Тя може да се разглежда при спазване на протовепидемичните мерки. Изложбата е изготвена и в в дигитален вид, със заглавие „Да завещаеш история” и ще бъде публикувана във фейсбук страницата ни на празничния 11 октомври, когато цялата архивна колегия ще празнува.

Благодарим на всички наши дарители и приятели, които за поредна година ни повярваха, които въпреки всички наложени ни ограничения намериха начин да ни поверят своите ценни документи. Те са убедени, че поверявайки документите си на архива, няма да потънат в забвение, а ще бъдат обществено достояние и в полза на идващите поколения и така достойно ще запазим историята на Габрово и Габровско. Надяваме се на нормализиране на обстановката и на възможност да посрещнем нашите дарители, приятели и колеги, така както сме го правили години наред.

Автор: Цветомира Койчева, Началник-отдел „Държавен архив” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Осем дни фантастична комедия и сатира в Габровския театър

Published

on

От 2 до 9 април ще се състои най-голямото театрално събитие за годината на територията на Габрово. Дванайсетото издание на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл ще събере едни от най-ярките и впечатляващи спектакли от цялата страна.

Програмата на фестивала предлага 8 от най-новите зашеметяващи комедийни спектакли – всеки с различен и завладяващ сценичен език. Освен това форумът ще предложи на своите зрители 3 безплатни международни прожекции на спектакли.

Веднага след края на спектакъла „Глупаци“ на 9 април два журиращи състава – професионален и алтернативен – ще връчат общо 12 приза: НАГРАДА ЗА МЪЖКА РОЛЯ, НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ, НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ, НАГРАДА ЗА АВТОРСКА МУЗИКА, НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ.

Специално за фестивала от цялата страна в града ще пристигнат членовете на професионалното жури – председател Елица Матеева (театровед), Нина Димитрова (актриса и режисьор), проф. Светослав Кокалов (сценограф и преподавател), Стелиян Николов (актьор и директор на ДКТ – Хасково), а г-жа Невена Минева ще се присъедини към тях, за да представлява Община Габрово.

Алтернативното жури е формирано от представители на габровската общественост – Радослав Първанов, Елвира Стоянова и Невена Екимова.

По време на Фестивала зрителите ще имат възможността да гласуват онлайн за Най-добрия спектакъл. А резултатите от вота ще се оповестят по време на церемонията с Награда на публиката.

Кои са спектаклите и театрите, които ще се съревновават за наградите и
зрителската любов можете да видите оттук. Всички те ще се изиграят на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дряново ще бъде домакин на Академия „Муза“

Published

on

В следващата седмица Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на най-новата обучителна програма на Фондация „Америка за България” – Академия „Муза”. Лектори по време на форума ще са Пол Орсели, Джейли Лойър, Кристина Феруерда, Мартина Денева, а целта на програмата е подобряване на общуването между музеите и техните посетители.

Темите, които ще се разискват в работната среща на близо 40 участници в Академията, са свързани с функциите на музейната работа и създаването на експозиции, с фокус към посетителя.

Днес глобализацията, огромните възможности за набиране на впечатления и лесният достъп до информация в съвремието поставят пред куратори и дизайнери на музейна среда нови предизвикателства.

Визуализацията в експозиционното пространство цели задоволяване на човешките потребности от познанство с миналото и културните ценности на цивилизацията, но и не само.

В рамките на семинара, с презентации, дискусии, изготвяне на оценки върху реално съществуващи обекти и създаване на нови концепции за тяхното развитие ще се обсъжда и разнообразието от преживявания, които могат да се получат при посещение в музей.

Лекторите ще споделят опита си по оформянето на запомнящи се експозиции и възможностите за лично и значимо надграждане на познанията след посещението им. Те ще дискутират и предоставянето на физически удобства за посетителите на постоянни и временни изложби, които биха ги накарали да се чувстват комфортно, а присъствието им желано, така че да продължат да търсят потребление на крайния продукт от тази дейност.

Обект на дискусия ще са и външните фактори, които могат да провокират силно съпреживяване към показаните лични истории или събития и последвалите вдъхновения от срещата с добре обмислен и вече завършен експозиционен проект.

По време на форума, в ролеви симулативни игри участниците в обучителната програма ще развиват нови концептуални идеи за музейните пространства и въображаемо ще добавят интерактивни елементи в тях, за да ги доближат максимално до посетителя по нов и атрактивен начин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица