Свържи се с нас

Култура

Пътуваща изложба, срещи с дарители и архивисти за професионалния празник на Архива

Published

on

През 2021 г., българската архивна институция празнува 70 години от своето създаване. На 10 октомври 1951 г. е издаден Указ № 515 Президиума на Народното събрание за създаване на Държавния архивен фонд на Народна Република България. Габровският архив е създаден 8 години по-късно, на 1 октомври 1959 г. във връзка с проведената административна реформа в страната и създаването на Габровски окръг. Днес, Държавен архив – Габрово е отдел към Дирекция „Регионален държавен архив” – Велико Търново, на подчинение на Държавна агенция „Архиви”.

Традиционно, през последните години отбелязваме празника с тържество, на което представяме част от даренията, постъпили през годината. Поради влошената епидемиологична обстановка в Габровско и Заповед №РД-01-229/01.10.2021 г. на Регионалната здравна инспекция за временни противоепидемични мерки, тазгодишния ни празник ще бъде отбелязан при подобряване на ситуацията. По повод празника, в Габрово ще гостува изложбата „Любка Кутинчева-мисия пътешественик”, изготвена от Държавен архив-София. Тя е експонирана в Художествена галерия „Христо Цокев”, 2 етаж, малка зала. На 25 табла е разказана невероятната история на една българка, която от края на 20 до края на 30-те г. на XX век, обикаля непознати и далечни и до днес земи в Близкия и Далечния изток, Африка и другаде, работи и изнася лекции, посветени на България, за да финансира следващите си пътувания, среща се с владетели и видни личности, сред които „бащата” на индийския народ Махатма Ганди. Люба Кутинчева е първата българска жена, посетила Япония, Барода, Бирма, Сиам, Индокитай, Борнео, Суматра, Цейлон, Формоза (Тайван), Южен Сахалин, Оман, Маскат, Тунис, Триполи, Мадагаскар и др. Тя е първата, преминала пеш джунглите от Мадрас до Банкок. Тя е първата жена европейка, посетила Мека, Медина, Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Маскат. Първата жена-европейка, прекрачила праговете на недостъпните хареми.

Заради ситуацията, официално откриване няма да има, но въпреки това каним габровци и гости на града да я разгледат, при спазване на противоепидемичните мерки. Изложбата може да бъде разгледана до края на м. октомври. Предвидили сме среща на поколенията между настоящи и предишни архивисти, която да направим в читалнята на Архива, а след това и среща с нашите дарители. Това е най-важната част от нашия празник, в която награждаваме личностите с най-ценните дарения. Тази година отличени са шест личности, чиито дарения са особено висока стойност. За нас е чест и удоволствие да наградим г-н Алипи Найденов – световноизвестен диригент, родом от Габрово, който дари през 2020-2021 г. своя изключително богат фонд. Награждаваме го в годината, в която навършва 90 години. Неговото дарение бе обявено и за най-ценно за цялата архивна система в страната, а Държавна агенция „Архиви” му връчи Грамота и плакет. Следващият отличен дарител е известният музикант и диригент г-н Ангел Ангелски от Севлиево, който дари ценни документи на Естрадно-духов оркестър – Севлиево, чиито дългогодишен диригент е той, както и на Детско-юношески духов оркестър – Севлиево и Вокална студия „Децата на Севлиево”. Отличен е и г-н Христо Митев от Габрово, дарил снимки от родолюбивата си дейност: възстановяване на паметници и паметни места, чешми, както и от възстановки на исторически събития като Шипченската епопея, епични моменти от Априлското въстание и др. Следващия отличен дарител е д-р Еманул Енев от Габрово, който е пример как се постъпва с документи, които не са на твоя род, дарил семейни документи и снимки на Иван Христов от с. Драгиевци, участник в Първата световна война и кмет на с. Драгановци и на неговите синове, които е намерил при покупка на имот. Ще отличим и г-жа Дочка Станчева от Габрово – известна поетеса, носител на Априловска награда за своя стихосбирка, дарила свои биографични и творчески документи за личен фонд. Шестото отличено дарение е на г-н Иван Стефанов от София – изследовател на родовата си история, свързана със Севлиевския край, който в процеса на своите проучвания се сдобива с църковни регистри на с. Петко Славейков, които никога не са се съхранявали в църквата и ги дарява на Габровския държавен архив.

Изброените по-горе личности ще бъдат отличени с грамоти за принос в обогатяване на документалното наследство, за развитието на историческата наука в Габровския край, в знак на признателност към родолюбивия им жест.

Планираме при възможност да връчим делото на обработения фонд на Фондация „Константин Берберов” на г-жа Драгомила Дойкин, която дари документите, както и на Ротари клуб.

През годината постъпиха и други ценни дарения, с не по-малка стойност: от Фондация „ОТ БГ” – филм, посветена на 160-годишнината на Габрово с всички интервюта и снимки, невключени във филма, от НЧ „Будителите-2017” с кратките филми, посветени на забележителни габровци, изработени от друг наш дарител Емил Михов, от отец Стефан Стефанов – снимки и биография на екзархийския наместник в храм „Св. Троица” – Габрово отец Лаврентий, от Недка Пенева – снимки на Горско климатично училище „д-р Тота Венкова”, от Лили Комитска – интересни снимки от заснемане на филма „Героите на Шипка” и др., от доц. Димитър Гиргинов – негово изследване за историята на Технически университет – Габрово, от Митко Димитров – ценни печатни издания, посветени на Габрово, от Борис Контохов – снимки от ученическите му години в Габрово и от срещи на випуска. Първо интересно дарение преди броени дни, поставящо началото на активно сътрудничество, направи младия фотограф Радослав Първанов.

В периода октомври 2020 – октомври 2021 г. обогатиха личните си фондове нашите дарители Илко Илиев, Цоньо Ботев, Николай Попов, Милка Пурел, Венета Козарева, Христо Мандев, Минчо Г. Минчев и Борис Данков. Към вече регистрираните дарения нови направиха д-р Богомил Лазаров, Иван Шишков, Вела Лазарова, Ангел Илиев, Мирела Костадинова и Геньо Генев. Благодарим на дарителите ни от сърце, че работят с нас и заедно събираме и съхраняваме историята на Габровския регион. На тях сме посветили изложбата от оригинални документи на отличените дарители, която ще бъде разположена във фоайето на Архива. Тя може да се разглежда при спазване на протовепидемичните мерки. Изложбата е изготвена и в в дигитален вид, със заглавие „Да завещаеш история” и ще бъде публикувана във фейсбук страницата ни на празничния 11 октомври, когато цялата архивна колегия ще празнува.

Благодарим на всички наши дарители и приятели, които за поредна година ни повярваха, които въпреки всички наложени ни ограничения намериха начин да ни поверят своите ценни документи. Те са убедени, че поверявайки документите си на архива, няма да потънат в забвение, а ще бъдат обществено достояние и в полза на идващите поколения и така достойно ще запазим историята на Габрово и Габровско. Надяваме се на нормализиране на обстановката и на възможност да посрещнем нашите дарители, приятели и колеги, така както сме го правили години наред.

Автор: Цветомира Койчева, Началник-отдел „Държавен архив” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Изложба показва „Свещените букви, които разказват истории“

Published

on

В навечерието на 24 май областният управител на Габрово Ралица Манолова откри изложба с творбите на участниците в конкурса „Свещените букви, които разказват истории“. Инициативата е посветена на деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура и на славянската писменост.

В рамките на събитието Ралица Манолова връчи грамоти и награди на отличените Тереза Митева – 5 кл. ОУ „Стефан Пешев“ Севлиево, Микаела Чепелева – 4 кл. ОУ „Иван Вазов“ Габрово и Михаела Василева – 2 кл. СУ „Васил Левски“ Севлиево и благодари на всички участници.

„Да видим буквите – изрисувани, красиви, вдъхновяващи, претворени на листа през погледа на децата – това е нещо, което ни мотивира да продължаваме напред и да се стараем бъдещето, което заедно създаваме да е още по – красиво и мотивиращо заради нас и всички след нас…“ – сподели областният управител.

Специална награда беше присъдена и от народния представител Богомил Петков на Рая Керемидчиева – 1 кл. СУ „Райчо Каролев“. Той поздрави участниците и им пожела да не спират да творят и мечтаят и обеща винаги да дава своята подкрепа за подобни събития, които популяризират знанията, културата и изкуствата. Поощрителни награди и нещо много специално, което всеки ученик в миналото е искал да го отличава, а именно званието „благочинник“ – получиха специално от Националния музей на образованието Никол Димитрова – 10 клас, СУ „Отец Паисий“ Габрово , Анастасия Тотевска – СУ „Васил Левски“ Севлиево и Михаела Александрова – 4 кл. ОУ „Неофит Рилски“ Габрово.

Своят музикален поздрав към гостите отправи Илина Друмешка, която изпълни „Излел е Делю Хайдутин“, а малката Марина от ДГ „Радост“ рецитира прекрасни стихове от Никола Фурнаджив, посветени на Светите братя Кирил и Методий.

Ученици от Национална Априловска гимназия представиха христоматичния текст на Надежда Драгова „Кой е създал нашите буквите“. Конкурсът „Свещените букви, които разказват истории“ се организира от Областна администрация – Габрово с подкрепата на Регионално управление на образованието – Габрово и Национален музей на образованието.

Участие в него взеха повече от 150 деца от цялата страна, а жури с представители от организаторите оценяваха творбите по критериите, които бяха зададени.

Инициативата цели да насърчи общуването с книгите и да провокира децата към ръкопис и четене. Всички изпратени рисунки са изложени в Национален музей на образованието, където посетителите ще могат да ги разгледат до края на м.май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Носител на колективна Нобелова награда за мир представи своя книга в Габрово

Published

on

Носителят на колективна Нобелова награда за мир, проф. Михаил Харалампиев представи книгата си „Време за мъже“ пред габровци. В навечерието на 24 май – празника на българската култура и книжовност, в Националния музей на образованието – Габрово беше представена интересна книга.

Авторът проф. Михаил Харалампиев е полковник от Българската армия, инженер-химик, спортист. Роден през 1943 г., той израства в с. Враниловци и завършва със златен медал Текстилния техникум в Габрово. Дипломира се във Висше военно училище „Васил Левски“ и Висш химико-технологичен институт – София. Специализира в Москва. В периода 1967-1996 г. служи като офицер от Химическите войски на Българската армия, заема високи командни длъжности.

След спечелен конкурс, през 1993 г. преминава курс на обучение за международен инспектор към Организацията за забрана и унищожение на химическото оръжие (ОЗХО) към ООН, във Великобритания. По-късно завършва и курс за инспектори към ОЗХО във Военнохимическата академия на САЩ. Следват специализации в Кралство Холандия, САЩ, Русия и др. От 1997 до 2005 г. е инспектор и ръководител на инспекционни групи към ОЗХО. Утвърден е за професор през 2000 г.

Носител на колективна Нобелова награда за мир от 2013 г. като част от Организацията за забрана на химическите оръжия. Проф. Харалампиев е и активен спортист-бегач. През 1959 г. става окръжен шампиона на крос 1500 м за юноши младша възраст в Габрово. Участник в маратони в Париж, Амстердам, Барселона, Лондон и др. Организатори на събитието бяха Комитет „Памет Габровска“, Клуб „Гражданска защита“, Национален музей на образованието и Държавен архив – Габрово.

В непринудена атмосфера, авторът разказа за дългия си професионален път, в който е прелетял земното кълбо около екватора 15 пъти, срещал се е с много и забележителни личности, спомогнал е с дейността си запазването на екологичното равновесие на Земята чрез унищожаването на химическо оръжие, направи фактологически подкрепен анализа на политическата, икономическата и военна обстановка в света.

Книгата и забележителната личност на проф. Харалампиев бяха представени от о.з. полк. инж. Недьо Радев от Клуб „Гражданска защита“ и г-жа Милка Пурел от Комитет „Памет Габровска“.

Прекрасен музикален поздрав поднесе талантливата Божидара, възпитаничка на музикалния педагог Румелия Алексиева.

Събитието уважиха освен съорганизиращите страни, също и представители на Дружеството на писателите – Габрово, Дружеството на запасните офицери – Габрово и Женско Благотворително дружество „Майчина грижа“, роднини на автора, както и негови съученици от с. Враниловци и Габрово, колеги от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и общественици.

Автор: Цветомира Койчева, началник на Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица