Свържи се с нас

Култура

Международен панаир на традиционните занаяти в РЕМО „Етър“

Published

on

XVIII Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе в музей „Етър“ на 3 и 4 септември 2022 г. Кметът на Габрово Таня Христова председателства Оперативното бюро. Участие в заседанието взеха д-р Аксиния Бутева – представител на Министерство на културата, доц. д-р Красимира Кръстанова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарси“, гл. ас. Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Величка Георгиева – член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти.

Международният панаир през 2022 година ще бъде с балкански акцент. Занаятите в страните от региона са запазени до голяма степен в техния автентичен вариант, за разлика от други европейски страни, където изделията са по-скоро дизайнерски. Музей „Етър“ има установени добри контакти с различни организации от балканските държави, което би подпомогнало намирането на занаятчии на високо професионално ниво. „Етър“ е член на Балканска музейна мрежа и още тази година негови представители ще се включат в конференция с участието на културни институции от полуострова.

Усилията на музей „Етър“ ще бъдат насочени към покриване на всички разходи – път до територията на България, настаняване и хранене, за да бъде събитието по-привлекателно за чуждестранните майстори. Съпътстващо събитие по време на Панаира ще бъде кръгла маса, която да обсъди актуални проблеми на музейната общност. Акцент върху това научно събитие ще бъдат не толкова докладите на специалистите, колкото дискусионната част.

Международната майсторска надпревара е в занаята куюмджийство (обработка на благородни метали). Председател на журито ще бъде Мартин Тинчев, майстор куюмджия в музей „Етър“. Главният уредник Росица Бинева заяви, че откритите пространства не са подходящи за представяне на този занаят, затова участниците ще бъдат позиционирани в Кръстникколчов хан. Това емблематично за музей „Етър“ пространство в момента е в процес на ремонт. Покривът се препокрива отново с каменни плочи, препозиционират се и вътрешните пространства.

Величка Георгиева – член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти, прояви интерес към техниката, материалите и предмета, които са предвидени за работа на майсторите. Стана ясно, че среброто за Майсторската надпревара ще бъде предоставено от музей „Етър“, участниците ще работят в техниката филигран.

Д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата насочи вниманието към терминологията, която се използва, при формулиране на предмета, който ще изработват участниците. Тя предложи да се изисква майсторите да не правят точно копие на избрания накит, а да вложат собствено творчество при създаването на свой вариант.

Изложба с произведения на участниците в Майсторската надпревара ще представи занаята куюмджийство. Д-р Бутева препоръча да се направи проучване за установените между майсторите контакти след участието им в дадено издание на Панаира. Директорът на музея проф. д-р Светла Димитрова информира представителката на Министерство на културата, че има списък на занаятчии, в това число и на майстори от занаяти в риск. Благодарение на това в листата на международната фондация „Микеланджело“ – световна културна организация, вече присъстват имена и изделия на няколко български майстори, препоръчани от екип на музей „Етър“.

Доц. д-р Красимира Кръстанова подкрепи идеята за такова проучване. Според нея това би било част от политиката на страната към Западните Балкани. Занаятите в риск могат да влязат в полезрението на различни европейски институции, смята тя. „Много е хубаво, че се продължава традицията за Международна майсторска надпревара и Младежка секция към нея“, оцени доц. д-р Кръстанова и подкрепи идеята за съпътстваща изложба с предмети на участниците в надпреварата. Доц. д-р Кръстанова препоръча да се направи стриймване на работата на майсторите, включително и на екран във външните пространства на музея. Доц. д-р Красимира Кръстанова даде висока оценка на екипа, който подготвя Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“. Тя препоръча на няколко чужди езика да се направи кратко представяне на събитието и неговата роля за запазване на занаятите, за да се даде шанс за намиране на външни спонсори, които имат интерес към представяне на занаяти от своята страна.

Кметът на Габрово Таня Христова смята, че би било удачно да се осъществяват директни контакти с дипломати, които биха могли да съдействат за намиране на донори от страните си. Таня Христова посочи конкретни европейски програми, които могат да подпомогнат реализацията на Панаира. Кметът на Габрово е убедена, че е необходимо да се работи със стъпки напред. Тя даде за пример различни европейски държави, където 2022 вече е затворена и се работи за събитията от следващата 2023 година.

По време заседанието на Оперативното бюро на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти стана ясно, че на 3 и 4 септември 2022 година в музей „ Етър“ ще има „Алея на вкусовете“, на която ще се представят храни и напитки, характерни за населението на Балканите.

Патрон на Международния панаир на традиционните занаяти е Председателя на Народното събрание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица