Свържи се с нас

Култура

Международен панаир на традиционните занаяти в РЕМО „Етър“

Published

on

XVIII Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе в музей „Етър“ на 3 и 4 септември 2022 г. Кметът на Габрово Таня Христова председателства Оперативното бюро. Участие в заседанието взеха д-р Аксиния Бутева – представител на Министерство на културата, доц. д-р Красимира Кръстанова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарси“, гл. ас. Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Величка Георгиева – член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти.

Международният панаир през 2022 година ще бъде с балкански акцент. Занаятите в страните от региона са запазени до голяма степен в техния автентичен вариант, за разлика от други европейски страни, където изделията са по-скоро дизайнерски. Музей „Етър“ има установени добри контакти с различни организации от балканските държави, което би подпомогнало намирането на занаятчии на високо професионално ниво. „Етър“ е член на Балканска музейна мрежа и още тази година негови представители ще се включат в конференция с участието на културни институции от полуострова.

Усилията на музей „Етър“ ще бъдат насочени към покриване на всички разходи – път до територията на България, настаняване и хранене, за да бъде събитието по-привлекателно за чуждестранните майстори. Съпътстващо събитие по време на Панаира ще бъде кръгла маса, която да обсъди актуални проблеми на музейната общност. Акцент върху това научно събитие ще бъдат не толкова докладите на специалистите, колкото дискусионната част.

Международната майсторска надпревара е в занаята куюмджийство (обработка на благородни метали). Председател на журито ще бъде Мартин Тинчев, майстор куюмджия в музей „Етър“. Главният уредник Росица Бинева заяви, че откритите пространства не са подходящи за представяне на този занаят, затова участниците ще бъдат позиционирани в Кръстникколчов хан. Това емблематично за музей „Етър“ пространство в момента е в процес на ремонт. Покривът се препокрива отново с каменни плочи, препозиционират се и вътрешните пространства.

Величка Георгиева – член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти, прояви интерес към техниката, материалите и предмета, които са предвидени за работа на майсторите. Стана ясно, че среброто за Майсторската надпревара ще бъде предоставено от музей „Етър“, участниците ще работят в техниката филигран.

Д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата насочи вниманието към терминологията, която се използва, при формулиране на предмета, който ще изработват участниците. Тя предложи да се изисква майсторите да не правят точно копие на избрания накит, а да вложат собствено творчество при създаването на свой вариант.

Изложба с произведения на участниците в Майсторската надпревара ще представи занаята куюмджийство. Д-р Бутева препоръча да се направи проучване за установените между майсторите контакти след участието им в дадено издание на Панаира. Директорът на музея проф. д-р Светла Димитрова информира представителката на Министерство на културата, че има списък на занаятчии, в това число и на майстори от занаяти в риск. Благодарение на това в листата на международната фондация „Микеланджело“ – световна културна организация, вече присъстват имена и изделия на няколко български майстори, препоръчани от екип на музей „Етър“.

Доц. д-р Красимира Кръстанова подкрепи идеята за такова проучване. Според нея това би било част от политиката на страната към Западните Балкани. Занаятите в риск могат да влязат в полезрението на различни европейски институции, смята тя. „Много е хубаво, че се продължава традицията за Международна майсторска надпревара и Младежка секция към нея“, оцени доц. д-р Кръстанова и подкрепи идеята за съпътстваща изложба с предмети на участниците в надпреварата. Доц. д-р Кръстанова препоръча да се направи стриймване на работата на майсторите, включително и на екран във външните пространства на музея. Доц. д-р Красимира Кръстанова даде висока оценка на екипа, който подготвя Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“. Тя препоръча на няколко чужди езика да се направи кратко представяне на събитието и неговата роля за запазване на занаятите, за да се даде шанс за намиране на външни спонсори, които имат интерес към представяне на занаяти от своята страна.

Кметът на Габрово Таня Христова смята, че би било удачно да се осъществяват директни контакти с дипломати, които биха могли да съдействат за намиране на донори от страните си. Таня Христова посочи конкретни европейски програми, които могат да подпомогнат реализацията на Панаира. Кметът на Габрово е убедена, че е необходимо да се работи със стъпки напред. Тя даде за пример различни европейски държави, където 2022 вече е затворена и се работи за събитията от следващата 2023 година.

По време заседанието на Оперативното бюро на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти стана ясно, че на 3 и 4 септември 2022 година в музей „ Етър“ ще има „Алея на вкусовете“, на която ще се представят храни и напитки, характерни за населението на Балканите.

Патрон на Международния панаир на традиционните занаяти е Председателя на Народното събрание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нови правила за обслужване в Библиотеката

Published

on

От 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г., на основание заповед на министъра на здравеопазването Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово въвежда новите правила и изисквания.

Обслужването на читатели се извършва след представяне на: валиден документ за ваксинация; валиден документ за преболедуване; валиден документ за изследване – отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в сградата изследване по метода на полимеразно верижна реакция за КОВИД-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в библиотеката), удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2.

Тези изисквания не се прилагат за читатели под 18-годишна възраст. За читатели без посочените документи обслужването се извършва само след предварителна заявка по един от изброените начини: по телефона – тел.: 066806210 – Заемна за възрастни, 066806327 – Детски отдел 0878649754 – филиал , електрона поща: libgb_zv@abv.bg, Детски отдел – do_gabrovo@abv.bg, филиал filial_rbap@abv.bg

Изпълнената заявка ще се получава на входа в основната сграда на библиотеката, съответно на Детски отдел и на филиала на ул. „Йосиф Соколски”. Срокът за изпълнение на заявката ще бъде уточняван лично с всеки читател, в рамките на работното време на библиотеката. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни.

Обслужването на потребители в отдел „Краезнание”, читалните и отдел „Изкуство” става само по електронен път. Запитвания и библиографски справки се заявяват чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com . Библиографските справки се изпращат по имейл. Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог https://ilib.libgabrovo.com за избор на конкретни заглавия и онлайн услугата „Моята библиотека” за заявка на литература и презаписване на заети документи – от сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com, от меню „Електронни каталози“ или директно от https://ilib.libgabrovo.com/, който предлага търсене във фондовете „Книги“ и „Периодика“, както и автоматично търсене в интернет с представяне на допълнителна информация, включително пълнотекстово съдържание на базата на библиографското описание в каталога.

От подменю „Моята библиотека“ потребителите имат възможност за достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, могат онлайн да запазят книги и да проследят състоянието на заявката, както и да презапишат заетата литература. Необходимо условие за ползване на тези услуги е читателят да е регистриран в РБ „Априлов – Палаузов“, да има валидна карта и профил за достъп до „Моята библиотека“ („My library“). Чрез сайта могат да се ползват и всички дигитални ресурси на РБ „Априлов – Палаузов” – например Дигиталната библиотека „Ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“ (http://kin.libgabrovo.com/), както и Дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“ (http://e-lib.libgabrovo.com/). Влизането в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължително поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, при спазване на физическа дистанция (минимум 1,5 м) и след дезинфекция на ръцете.

Не се позволява струпване на читатели. При необходимост читателите изчакват извън библиотеката. Читателите без сертификат могат да върнат заетите книги на гише „Регистрация” на входа на сградата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Стопроцентова смехотерапия за душата в габровския театър

Published

on

Габровският драматичен театър представи най-новия си спектакъл „Хомеопатия за душата“ на 28 ноември. Премиерата се състоя на сцената на театъра при пълно спазване на противоепидемичните мерки, актуални към момента за страната.

Постановката е създадена по авторски текст на Димитър Иванов – Капитана, който играе главната роля като гост-актьор. Режисьор е Емил Йорданов. Спектакълът се играе в партньорство с „HashtagSTUDIO“ и с участието на актьорите от габровската трупа Адриана Димова/Анатолий Ставрев.

Динамична, нетипична, пиперлива и закачлива стендъп комедия, в която Димитър Иванов – Капитна се изявява като актьор, кукловод и вентролог. Освен популярния герой Бай Тъньо, в това шоу за първи път се появява новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a.

Драматургичната тъкан на представлението е изградена от кратки истории, които преливат една в друга. Засегнати са теми като детството тогава и сега, общуването с младите, особеностите на българския манталитет, брака и взаимоотношенията между мъжа и жената, зависимостите от социални медии, селфита и алкохол, отглеждането на домашен любимец и неестествените (понякога) мерки за опазване на зелените площи.

С остър хумор авторът и актьор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“. В постоянен контакт  с публиката и жив разговор, той представя своята гледна точка, съпоставена с общоизвестни факти и актуални проблеми.

Откровеността му буди неподправен смях у зрителите. Без да морализаторства излишно, актьорът се обръща към публиката да бъдат човечни в общуването си с другите и съзнателни в отношението им към околния свят. Стендъп комедийно шоу, което ще зареди, пречисти и излекува душата ви със стопроцентова смехотерапия.

Следващото представление на „Хомеопатия за душата“ ще бъде на 20 декември, от 19.30 часа на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Директорът на музей „Етър“ участва в среща на ИКОМ в Словения

Published

on

Проф. д-р Светла Димитрова взе участие в среща на борда на Регионалната асоциация на ИКОМ за Югоизточна Европа, която се проведе в словенския град Брежице. Важно съпътстващо събитие по време на този форум, чиито български представител е директорът на музей „Етър“, бе конференция, посветена на състоянието на музеите по време на кризата с КОВИД-19.

Международният съвет на музеите (ИКОМ) е организация с изключително важни функции, чиито решения оказват влияние върху тази културна общност. 

„Мерки и дейности на българските музеи през пандемията“, е темата на презентацията, направена от проф. д-р Светла Димитрова и Светлозар Тодоров, ръководител на отдел „Културен мениджмънт“.

Част от изнесената информация се базира на допитване, което Сдружение „Български музеи“ проведе в началото на ноември сред своите членове, за състоянието им през периодите, повлияни от КОВИД-19.

Приложените мерки са насочени, както към посетителите, така и към служителите. Налага се ограничаване на достъпа на туристи до закрити площи, пренасяне на част от дейностите на открито, акцентиране върху виртуалните разходки и по-активно използване на интернет платформите.

Част от българските музеи развиват сериозна дейност с български училища в чужбина – Италия, Испания, Ирландия. Прави впечатление, че разположените извън страната структури проявяват по-голяма активност в  търсенето на контакти за представяне на експозиции, организиране на онлайн лекции и видео уроци.

Такива практики са реализирани в Историческия музей – Перущица и РЕМО „Етър“. В Исторически музей – Севлиево заменят беседите на закрито с изнасянето им в открити пространства. Исторически музей – Самоков въвежда аудио карта за културното наследство на региона, която работи като приложение към телефони.

В музей „Борис Христов“, при специални събития, се въвежда предварителна регистрация, съобразена с изискванията за брой места. Повечето музеи създават свои онлайн рубрики, които съдържат текст, аудио или видео файлове с цел да се поддържа връзката с различни публики. Исторически музей – Тополовград отчита повишаване на броя на туристите, тъй като се увеличават индивидуалните и семейни посещения. В Регионален военноисторически музей – Плевен броят на посетителите намалява близо три пъти, а на чужденците е сведен до минимум. Пак там средствата за издръжка се оказват недостатъчни и местната власт взема решение за финансово подпомагане.

Мерките на властите, като 60 на 40 и увеличения финансов ресурс на Национален фонд „Култура“, също намериха място в презентацията на проф. д-р Димитрова и Светлозар Тодоров по време на международния форум.

През пролетта на 2017 година музей „Етър” стана член на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите. Организацията, известна като ИКОМ (ICOM – International Council of Museums), представлява световната общност и събира 172 комитета, 35 000 члена и 20 000 музея.

Година по-късно директорът проф. д-р Светла Димитрова бе избрана за член на Управителния съвет на Българския национален комитет на ИКОМ.

През октомври 2019 г. проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ в музей „Етър“ Светлозар Тодоров взеха участие в международната конференция „Нематериалното наследство – предизвикателство за политиката за управление и събиране”. Форумът се проведе в Загреб и бе организиран от ИКОМ за Югоизточна Европа и етнографския музей в хърватската столица. Събитието бе подкрепено от Министерство на културата на Хърватия и от властите в Загреб.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица