Свържи се с нас

Култура

VII научна конференция „Трявна и тревненци в националната история и култура“

Published

on

Специализираният музей в Трявна и Община Трявна организират Седма Национална научна конференция на тема “Трявна и тревненци в националната история и култура”. Събитието ще се проведе тази седмица в Старото славейково школо на 23 и 24 септември.

Тази година националният форум е обвързан със следните годишнини: 145 години от Априлското въстание; 150 години от създаването на тревненското читалище; 155 години от рождението на Пенчо Славейков; 200 години от рождението на поп Кою Витанов и 235 години от рождението на летописеца на Трявна поп Йовчо.

По време на конференцията ще бъдат представени научни доклади, свързани с изследването на непознати факти, личности, майстори и културни обекти в Трявна и тревненския край, както и новият том 6 от „Известия на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна“.

Материалите от конференцията ще бъдат събрани в електронен и хартиен вариант с резюме на български и английски език, след което ще бъдат поместени и издадени от музея в научен сборник.

Ето и пълната програма:

23 септември 2021 г.

10.00 – 11.30 ч. Регистрация на участниците – II етаж на Старото школо
11.30 ч. Откриване на изложбата „Непоказвани музейни съкровища“ – Изложбена зала в Старото школо
Представяне на том 6 от „Известия на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна“
Официално откриване на конференцията13.00 – 17.00 ч. Работа по секцииСЕКЦИЯ „ИСТОРИЯ, АРХИВИ“
Заседателна зала – Галерия „Казаков“
Модератори: д-р Ирина Димитрова
д-р Вяра Белева
13.00 – 13.15 ч. д-р Ирина Димитрова, СМРЗИ – Трявна, Емлячен регистър за Трявна от 1869 г.
13.15 – 13.30 ч. доц. д-р Ангел Николов, СУ „Св. Климент Охридски“, Сръбски препис на Теодосиевото житие на Св. Сава от фонда на СМРЗИ гр. Трявна.
13.30 – 13.45 ч. Даниела Цонева, гр. Габрово, Тревненци в историята на Габрово през XIX век.
13.45 – 14.00 ч. Теодора Станчева, гр. Велико Търново, Тревненски родове в Търново и техния принос за националната история и култура.
14.00 – 14.15 ч. д-р Теменуга Георгиева, РИМ Велико Търново, Към историята на абаджийството в Търново.
14.15 – 14.30 ч. Мирослав Тошев, ИМ – Омуртаг, Материали за земеделието в Тревненска околия и окръг Търново от 1896-97 г.
14.30 – 15.00 ч. Кафе пауза
15.00 – 15.15 ч. д-р Вяра Белева, СМРЗИ – Трявна, Аврам Чальовски – българският Форд.
15.15 – 15.30 ч. Даниела Тодорова – Дабкова, СМРЗИ – Трявна, За „дома“ на тревненската община.
15.30 – 15.45 ч. Стефка Вуцова, ДА гр. Габрово, Документалното богатство на Вера Христова, съхранено във фондовете на ДА гр. Габрово.
15.45 – 16.00 ч. Цветомира Койчева, ДА гр. Габрово, Изследванията на Койчо Христов – принос към историята на гр. Трявна.
16.00 – 16.15 ч. Бета Хараланова, гр. Шумен, Паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в Двора на кирилицата – гр. Плиска и тяхната дарителка.
16.15 – 16.30 ч. гл. ас. д-р Пламен Събев, Наталия Борисова, РИМ – Велико Търново, Технически подходи при дигитализацията на стари фотоси в музейна среда.
16.30 – 17.00 ч. ДискусииСЕКЦИЯ „ ДЪРВОРЕЗБА, ИКОНОПИС, СТРОИТЕЛСТВО, РЕСТАВРАЦИЯ”
Заседателна зала – Изложбена зала в Старото школо
Модератори: гл.ас. д-р Пламен Събев
д-р Румяна Дечева
13.00 – 13.15 ч. доц. д-р Людмил Малев, „Наредба за църковните старини в Царството“ и политиката на Българската православна църква по опазване на културно-историческото наследство.
13.15 – 13.30 ч. гл. ас. д-р Пламен Събев, РИМ – Велико Търново, Царските двери от църквата „Св. Атанасий“ в Арбанаси и тревненските майстори от фамилията Захариевци.
13.30 – 13.45 ч. д-р Вероника Якимова, гр. София, Орнамент и символика в дърворезбите на поп Кою Витанов.
13.45 – 14.00 ч. Иванка Делева, РИМ – Бургас, Тревненски икони в църквата Св. Великомъченик Димитрий в гр. Айтос“.
14.00 – 14.15 ч. Катя Желязкова, докторант в катедра „Църковни изкуства“ към ПБФ, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Наследството на Тревненската художествена школа от църквата „Св. Димитър“ в с. Длъгня, Дряновско.
14.15 – 14.30 ч. Любка Цанева, гр. Трявна, За братята Симеон и Цоню Симеонови.
14.30 – 15.00 ч. Кафе пауза
15.00 – 15.15 ч. доц. Петко Недялков, СУ „Св. Климент Охридски“, Съвместната работа на иконописците от Трявна Васил и Тодор Генкови в храмовете „Св. Параскева“ в с. Петърница, Плевенско и „Св. Георги“ в с. Любенова махала“, Новозагорско.
15.15 – 15.30 ч. арх. Милен Маринов, МК-ГД ИОКН, Проект на Първомайстор Генчо Кънев за църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Свищов.
15.30 – 15.45 ч. Христина Грошева – Илиева, НИМ „Христо Ботев“ гр. Калофер, църквата „Св. Архангел Михаил“ – светиня, устояла на залповете на турските оръдия.
15.45 – 16.00 ч. д-р Румяна Дечева, ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, Реставрация на два документа от фонда на СМРЗИ гр. Трявна
16.00 – 16.15 ч. д-р Стефко Аенски, гр. София, Реставрация на културни ценности от Трявна (6 бр. икони и кошовете за книги на Петко Славейков)
16.15 – 17.00 ч. Дискусии24 септември 2021 г.10.00 ч. Разходка в музейните обекти на гр. Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нови отличия за изпълнители от ДФА „Габровче“

Published

on

Поредни отличия донесоха децата от ДФА „Габровче“, този път от Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”.

Организатори на събитието са Община Пордим и СНЦ “От извора на Севера”, под патронажа на кмета Детелин Василев. В горещите юнски дни, в надпревара с близо 1500 участника в двата конкурсни дни, певиците и танцьорите на ансамбъла бяха отличени с общо 10 награди.

Танцьорите от 3 възрастова група при ДФА „Габровче“ грабнаха заслужено първо място в своята категория.

Вокалния квартет при ансамбъла също е оценен от журито с първа награда. Тамбуристът Виктор Спасов – втора наград, Трета награда има и изпълнителят в първа възрастова група на кавал Филип Църов.

Вокална група “Габровските славеи”, с ръководител Румелия Алексиева, получиха първа награда, а Деница Проданова за индивидуалното си изпълнение – трета награда.

Още една първа награда е присъдена – този път за ВГ „Габровски славеи“ при ДФА „Габровче“.

Малките певици, с ръководител Боряна Христова, имат 4 награди – 2 първи за Борислава Димитрова и Дима Йонкова, 1 втора за Рада Даскалова и една поощрителна награда .

Националният фолклорен конкурс “От извора на Севера” е събитие, което събира изпълнители на български народни песни и танци. В рамките на конкурса се представят камерни танци, танцови състави и ансамбли. Този мащабен фолклорен форум има за цел развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България, както и подпомагане на младите фолклорни таланти. В сборника “От извора на Севера” са нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България, създадени от младата народна певица Полина Порумова и народния певец Християн Ангелов от Пордим. Фолклорният конкурс е посветен на големия български композитор и диригент Маестро Иван Вълев.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Култура

НМО – Габрово домакинства национална научна конференция

Published

on

На 14 и 15 юни, в Националния музей на образованието в Габрово се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“. Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов.

Директорът на НМО открива конференцията

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката. Темата за „Музеите и българското образование – традиции и модерност“ привлече близо 40 представители на академичната общност от УниБИТ, СУ „Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно- историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

Научният ръководител на конференцията проф. дин Вера Бонева и
директорът на НМО

С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник. Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Участници в конференцията

Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица