Свържи се с нас

Култура

Регионален конкурс „1340 години Българска държавност“

Published

on

На 16 юни 2021 година в Национален музей на образованието по инициатива на Синдикат на българските учители – Габрово, заедно с Община Габрово и под патронажа на г-жа Таня Христова – кмет на община Габрово, както и съвместно с НМО, Областен управител на област с административен център на Габрово, РУО – Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово се проведе заключителният етап на регионален конкурс на тема: “1340 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА“ по повод на отбелязване на 1340 години от създаването на Аспарухова България.

Регламентът на конкурса обхваща два модула: Първи модул – конкурсни изяви на деца и ученици и Втори модул – презентиране на добри педагогически практики от преподавателите на изявилите се деца и ученици в тази значима обществена проява. Реализацията на втория модул ще бъде организирана през месец септември 2021 г., за да се даде възможност на преподавателите да представят на колегията своите педагогически стратегии и иновативни методически практики за възпитаване на патриотизъм и гордост от националната си принадлежност, благодарение на които техните възпитаници постигат своите отлични творчески изяви и растат като достойни граждани на своята родина България.

В първия модул според регламента се представиха конкурсни изяви на деца и ученици за създаване на авторски текст: есе, творба /стихотворение, разказ/, както и рисунки, колажи, макети, презентации по една от следните теми: „1340 години България“, „Паметните места в България“, „Съзидателят Аспарух“, „Цар Симеон и книжовниците“, „Златния век на България“, „Възрожденските будители на българския народ“, „Вечните имена на България“, „Българин да се наричам/ първа радост е за мене“, „На теб, Българио свещена“.

Гости на тържеството бяха: г-жа Кристина Сидорова – зам.-областен управител на област Габрово, г-жа Таня Христова – кмет на община Габрово, г-жа Севдалина Ненкова – Директор дирекция „Образование и социални дейности“ в община Габрово, г-жа Любка Тинчева – директор на НМО, директори, учители, родители на изявените деца и ученици.

Основната цел на тази обществен форум е формиране у подрастващото поколение на нравствената добродетел родолюбие и вярност към българските родови корени на нашата древна българска държава, водеща началото си от далечната 681 година. Паралелно с това се цели развитие на творческото въображение и креативното мислене на децата и учениците, като се дава възможност на участниците да разкрият чрез рисунките, словото, колажите от снимки, макетите вижданията си за историческото минало на българската държава, провокирани от значимостта на патриотизма като ценностен ориентир на младите хора.

В конкурса участваха деца и ученици, разпределени в пет възрастови групи: първа група: 4 – 7 г. – децата от ДГ, втора група: І – ІV клас, трета група: V– VII клас, четвърта група – VIII – X клас, пета група: XI – XII клас.

Заключителният етап на регионалната творческа надпревара се ознаменува с тържество, на което г-жа Ренета Радичкова, в качеството си на домакин и организатор на събитието, приветства официалните гости, децата, учениците и родителите, благодари на участниците за проявеното творческо въображение и креативно мислене, на техните всеотдайни учители и художествени ръководители, които обогатиха и подкрепиха разгръщането на художественото им мислене и въображение, провокирайки ги да извлекат посланията на времето от знаковите исторически събития и личности, отдали живота си за просперитета на българската държава. Като учител, гражданин и патриот тя подчерта изключителната значимост на патриотизма като върховен ценностен ориентир за съвременните млади хора.

Преди началото на тържественото награждаване на номинираните участници в залата за временни изложби в Национален музей на образованието бе открита на изложбата от рисунки, макети и колажи, посветена на голямата дата – 1340 години от създаване на българската държава. Лентата бе прерязана от официалните лица: г-жа Ренета Радичкова – областен координатор на СБУ – Габрово, г-жа Таня Христова, кмет на община Габрово, и г-жа Сидорова – зам.-областен управител в областна управа Габрово.

В конкурса участваха над 20 учебни институции от гр. Габрово, гр. Севлиево, гр. Дряново, Школа „Елиза Арт“ – Габрово, както и бяха представени над 120 конкурсни работи на деца и ученици: текстове, рисунки, колажи и макети на исторически места в България. С тази родолюбива проява на габровските образователни институции категорично се показа уважението към българската национална идентичност и се направи публично достояние процесът на родолюбиво възпитание и вярност към родовите корени от страна на младото поколение, предано осъществяван от съвременните български учители и будители на народното съзнание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица