Свържи се с нас

Култура

Над 80 снимки представят НМО – Габрово в ново издание

Published

on

Излезе от печат новият музеен пътеводител на Национален музей на образованието – „Експозиции, възстановки, колекции“.

В 36 богато илюстрирани страници (86 цветни снимки) пътеводителят показва на посетителите четирите експозиционни зали; петте възстановки; колекцията от възрожденски учебници, колекциите от училищни уреди, печати, знамена, униформи; личната библиотека на Васил Априлов и музейните кътове.

Авторите на изданието използват българската дума пътеводител вместо английската guide по две причини. Формалната е, че изданието е само на български език. Съдържателната, че неговата задача е да води посетителите по няколко пътеки, които се пресичат в общата мисия на музея.

Едната е през експозициите и възстановките, втората – през колекциите и съхраненото във фонда богатство, третата – през разказа за българската просвета и образование на фона на националната история. Текстовете, освен рекламна и информационна задача, имат и подчертано познавателна цел, предвид факта, че голяма част от посетителите са ученици и млади хора.

Пояснителните бележки към всяка от движимите културни ценности разкриват нейните най-специфични характеристики, докато водещите текстове в отделните страници изграждат разказ за просветното ни минало и новобългарското образование във взаимовръзка с националната и европейска история.

Съдържанието, структурата и форматът на изданието дават възможност пътеводителят да подготви посетителя за това, какво ще види в музея, да му бъде справочник в момента на посещението и да го връща към преживяното в храма на знанието.

Пътеводителят може да се използва и от учители в часовете по История и цивилизации. Едновременно с новия пътеводител са преиздадени и брошурите „Дисциплинарен правилник на Габровското училище“ и „Взаимно училище“. Изданията се предлагат на музейния щанд.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица