Свържи се с нас

Култура

Празник на духовната музика в Габрово

Published

on

Отново е есен, отново сме пред прага на Духовния празник на Габрово, посветен на Света Петка Българска и първият в страната фестивал за религиозна музика наречен „Празник на духовната музика в Габрово“. И тази година той е възможен благодарение на съвместните усилия на Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ”Габрово 2002”.

И докато за осемнадесети път по традиция подготовката започна в края на 2019 година, тоест веднага след фестивала, неговата истинска организационна дейност продължи до днес в навечерието на неговото провеждане. Причината е известна на всички, а именно трудната епидемиологична обстановка в страната и света.

През февруари бяха уточнени участниците: Хорът на Художествената академия София, женски хор от Ямбол, хор „Добри Чинтулов” Перник, Хор „Достойно есть” Ловеч, Църковен хор от град Рила и два хора от Украйна и Гърция. Разбира се с участието на Габровския камерен оркестър.

Постепенно нещата дотолкова се промениха, че в хода на подготовката беше преговаряно със нови девет хорови състава, от които в крайна сметка ще вземат участие девет. Концертите отново са два.

В храм „Света Троица” в събота от 18.30 под надслов „Православни песнопения” ще пеят Женски хор ”Достойно есть” от град Ловеч, Ансамбъл „Елици” от София, хор при храм „Успение Богородично” със солист Алексей Шепелев и младежки камерен хор „Гаудеамус”.

Местата в храма ще бъдат със столове, а не както до сега с пейки, за по голяма дистанция между посетителите.

Втората концертна вечер – „Тебе поем, господи”- 18 октомври, неделя ще се проведе за първи път в зала „Възраждане” от 18.30 ч., за да има повече разстояние между слушателите, а не както досега в Изложбената галерия „Христо Цокев”.

Участниците в богатата концертна програма в съпровод на Габровския камерен оркестър са: Ансамбъл „Елици” от София, Студенският хор „Гаудеамос” от град Пловдив, смесеният хор „Петко Стайнов” от град Казанлък и оперната певица Олга Цветкова.

По обясними причини чуждестранни хорове няма да участват, но за сметка на това беше увеличен броя на самите участници, което ще допринесе за по голямото качество на самите изпълнения. Входът е свободен за габровци и гости.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
  

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица