Свържи се с нас

Култура

Наградиха победителите в първата „Обредна трапеза“

Published

on

Представителите на Народно читалище „Васил Левски – 1900“, село Войнягово, взеха първа награда в категорията „Цялостно представяне на обред” по време на Първия национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, който се проведе в музей „Етър“ на 5 септември.

Събитието е част от тридневния „Празник на пестила“ (5, 6 и 7 септември). От читалището се представиха с възстановка на „Старчовден“ във Войнягово. На второ място в същата категория се класират представителите на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1927“, село Тополи, община Варна.

Първа награда в категорията „Най-добро изпълнение на фолклорен танц“ е присъдена за представянето на капанска сватба от Ансамбъл за изворен фолклор „Капанска китка“ при НЧ „Просвета – 1883“, село Гецово, община Разград. Втора награда получава ФТА „Сивек“, Габрово, а трета – Ансамбъл за изворен фолклор „Капанци“ при НЧ „Искра – 1983“.

В категорията „Най-добро изпълнение на фолклорна песен“ първо място заемат „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово – 2002“ за възстановката „Лазарки“. Втори са представителите на НЧ „Добри Люцканов – 1912“, село Васил Друмев, община Шумен, а третото място е присъдено на театрална група „Невена“ при НЧ „Съгласие – 1911“, село Велковци, община Габрово.

В четвъртата категория – „Най-добре съхранен и представен автентичен костюм“, първи са представителите на НЧ „Петър Парчевич – 1927“, село Асеново, община Никопол, които представиха „Цурки“ – зимен карнавал. На второ място са класирани представителите на ГАФ „Красенски кехлибар“, село Красен, община Иваново, а на трето – НЧ „Димитър Благоев – 1907“, град Вълчи дол, община Варна.

Всяка от участвалите в събитието формации получава Уверително от музей „Етър“. Класираните на първо място в отделните категории получават парични награди.
„Цялостно представяне на обред” – 1000 лева.
„Най-добро изпълнение на фолклорен танц“ – 400 лева.
„Най-добро изпълнение на фолклорна песен“ – 400 лева.
„Най-добре съхранен и представен автентичен костюм“ – 200 лева.

Наградите на победителите в отделните категории бяха връчени от кмета на Габрово Таня Христова, областния управител Невена Петкова, директора на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова, представителя на журито проф. д-р Даниела Дженкова и зам.-директора на музей „Етър“ Ваня Донева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица