Свържи се с нас

Култура

Райчо Каролев – първият директор на Априловска гимназия

Published

on

снимка: Държавен архив – Габрово

Днес, в поредицата от личности със съществен принос в обществено-политическия живот на Габрово и България, ще ви припомним за Райчо Каролев – учител, общественик, държавен деец и книжовник.

Райчо (Рачо) Михов Каролев (1846-1928 г.) завършва Габровското взаимно и класно училище. Негов учител е Цвятко Самарджиев. Като Априлов стипендиант постъпва в Киевската духовна семинария, а след това в Духовната академия.

Той е първият габровец с начуна степен преди Освобождението. След завършването на академията получава званието “кандидат на богословските науки” със съчинението “За богомилството”.

През 1871 г. се завръща в Габрово и е назначен от местната община за учител в Габровското главно мъжко училище. По негова идея се създава курс за учителите от селските училища. Въвежда звуковата метода на преподаване и следи за прилагането ѝ във всички отделения на подготвителното училище. Заедно с Петър Генчев, Иван Гюзелев и Васил Михов изработват “Правила за учениците в Габровското училище” и програми за главните мъжки и девически училища. В този период Р. Каролев е активен театрален и читалещен деец.

През 1872 г., по предложение на габровци, той е избран за делегат от родния си град в първия епархиален събор, свикан след издигането на Иларион Макариополски за Търновски митрополит.

Райчо Каролев става първият директор на Габровската мъжка гимназия, която от 1889 г. се нарича Априловска.

По време на Априлското въстание (1876 г.) е арестуван, заедно с други габровски учители, но след месец в търновския затвор е освободен.

На 5 юли 1877 г. е избран за член на временното градско управление в Габрово, а от 15.07.1877 до 1.08.1878 г. е председател на Окръжния управителен съвет. След това е назначен за училищен инспектор в Русенска област.

През 1879 г. участва в Учредителното събрание в Търново, като е назначен от императорския руски комисар Александър Дондуков-Корсаков. Избран е за секретар на събранието. По политически убеждения той е либерал. Във II ОНС е представител от Дряновска околия, а в IV ОНС е избран от Габровска околия.

През есента на 1879 г. е назначен за инспектор на Габровската гимназия и наскоро след това повторно за неин директор. Като такъв поставя началото на музея там през 1883 г.

Райчо Каролев е министър на народното просвещение във втория кабинет на Петко Каравелов (1884-1886 г.), а впоследствие е директор на Софийската и Пловдивската мъжки гимназии.

В периода 1894-1899 г. е директор на Народната библиотека в София. Автор трудове: “Ръководство по звучна метода” (1872), “Уроци по българска черковна история” (1873), “Кратка всеобща история” Ч. I” (1881),”Ръководство по всеобща история Ч. I-II” (1882), “История на православната христянска черква” (1894), “Свещенна история на Новия завет” (1894), “Свещенна история на Вехтия завет” (1897), “История на българската черква” (1895), “Всеобща история” (1901), “История на Габровското училище” (1926). Умира в София през 1928 г.

През годините Райчо Каролев проявява организаторски способности, последователност и усърдие в работата. Влага много труд и енергия, за да постигне добри резултати в дейностите си.

Неговото име в Габрово носят средно училище и улица в централната част на града.

ДА-Габрово, Ф. 746К, оп. 5, а.е. 10, л. 1- Снимка на семейството на Михо Е. Каролев. Райчо Каролев (прав, в средата), след завръщането му от Русия, като учител в Габровската гимназия -1872 г.

ИЗТОЧНИЦИ:
Инджов, Ем. Райчо Каролев. Габрово, 2006.
Цончев, П. Из общественото и културно минало на Габрово. С. 1934, с. 689- 694.
Палангурски, М. Учредителите. Участници в Учредителното народно събрание в Търново 10.II.-16.IV.1879 г. Енциклопедичен справочник. С., 2014, 149-150.
Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов. Състав. Даниела Цонева, Ирена Узунова. С., 2012, с. 167-168.
Априловски свод. Автор-съставител Петрана Колева. С., 2009, с. 266-268.
Ташев. Т. Министрите на България 1879-1999. Енциклопедичен справочник. С., 1999, с. 221-222.
Юбилеен сборник по отпразнуване на 50-годишнината от I-ия випуск на Габровската “Априловска” гимназия. Габрово, 1925.
Каролев Р. История на габровското училище. С., 1926
http://epicenter.bg/article/Mirela-Kostadinova–Raycho-Karolev-donasya-u-nas-poznaniya-za-hininovata-rakiya–koyato-lekuva-holera/212439/11/105

Автор: Иван Христов,
старши експерт в отдел „Култура и туризъм“ в Община Габрово.

* Публикацията е част от инициативата на Община Габрово и Държавен архив – Габрово за представяне на известни габровци, участници в обществено-политическия живот на Габрово и България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица