Свържи се с нас

Култура

В най-големия ден на Райчо Каролев участва и Царското семейство

Published

on

Днес се навършват 175 години от рождението на Райчо Каролев (1846 – 1928), просветен деец със силно присъствие в историята на българското образование преди и след Освобождението.

В Националния музей на образованието се съхраняват ценни свидетелства за неговата дейност – исторически и богословски съчинения, учебници, ръководства, програми, добре запазени снимки. Една от тях е запечатала най-голямото събитие в живота на Райчо Каролев – денят, в който получава заслужено признание от държавата и от своите съграждани.

12 юли 1925 г., Габрово. 50 години от първия випуск на Габровската Априловска гимазия. Райчо Каролев, седнал в средата, вляво от него – Цар Борис III, Княгиня Евдокия, министър-председателят Александър Цанков, митрополит Филип.

На 12 юли 1925 година се провежда национално честване по повод 50 години от първия випуск на единствената пълна седмокласна гимназия по българските земи преди Освобождението – Габровската. В двора на училището се събират представители на държавната и местна власт, на просветни и културни организации, на духовенството, бивши и настоящи учители и ученици, много граждани.

Първи в 9 часа сутринта от София пристигат министър-председателят Александър Цанков, външният министър, народни представители, началникът на Военното училище, началникът на жандармерията.

Портрет на Райчо Каролев, 1871 г. На 1 септември 1871 г. Каролев започва работа като преподавател по всеобща, българска и църковна история в Габровското главно мъжко училище.

Още нестихнали овациите, множеството отново става на крака – от царския автомобил слизат Н. В. Борис III и сестра му Княгиня Евдокия. (До брака на Борис III с принцеса Джована Савойска, княгинята придружава царя и играе ролята на първа дама.)

Главен герой в този тържествен ден е първият директор на гимназията Райчо Каролев. След вдъхновени речи от министър-председателя, търновския митрополит, кмета на Габрово, след нестихващи възгласи и под звуците на дворцовия химн Борис III окичва гърдите на Райчо Каролев с „Орден за Гражданска заслуга“.

Райчо Каролев с отличията. Страница от албума, дарен от неговия син д-р Борис Каролев.

Мигът е повече от тържествен. Царят говори първи и дава на Габрово оценка, която и до днес историята не е променила: „Редом с големия дял, който се пада на нашата зараждаща се индустрия, на хубавото Габрово било писано да изиграе и завидната роля на достоен приемник на килиите и метосите от Възраждането, които тук се превърнаха в нова школа, станала животворно огнище, отгдето се пръскаше светлина.“

След Царя кметът Илия Кожухаров обявява решението на Градския общински съвет – Райчо Каролев да бъде обявен за Почетен гражданин на Габрово. Кожухаров, който след десетина години ще ръководи последователно две министерства, високо цени ролята на първия директор на гимназията за нейното оформяне като пълно средно учебно заведение.

Силно развълнуван, почти 80-годишният Райчо Каролев благодари с присъщата си скромност: „…Никога не съм очаквал, нито смеех да очаквам подобен акт на внимание към един скромен учител труженик. Чест необикновена, която по вашата инициатива за пръв път се прави у нас на един бивш учител, а в негово лице и на цялото учителство.“

По повод юбилея е издадена специална картичка. На нея са петимата ученици от първия випуск на гимназията (Тодор  Постомпиров, Васил Дюстабанов, Жельо Димитров, Димитър Добрев и Никола Рязков) заедно със създателя на училището Васил Априлов и първия директор на гимназията Райчо Каролев.

Този факт наистина е рядко събитие. Каролев заема високи постове в държавата – министър на просвещението, директор на Народната библиотека, директор на статистиката, директор на елитните мъжки гимназии в София и Пловдив, но получава признание за скромната си учителска работа.

Снимката, освен историческа стойност, носи и силен емоционален заряд. Тя е част от албум на Габровската Априловска гимназия, събран и подреден от сина на Каролев – българският офицер д-р Борис Каролев. Участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, генерал-майор Борис Каролев дарява албума, който днес се съхранява в Националния музей на образованието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Славейковите празници в Трявна започнаха

Илияна Йотова: Петко и Пенчо Славейкови ни дадоха в ръцете оръжието на познанието и културата.

Published

on

„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции. Те държаха в ръце оръжието на познанието и културата. Петко Славейков и Пенчо Славейков ни дадоха това оръжие и ако сме достойни техни наследници, не трябва да го изпускаме.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна, където бяха открити Националните Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

„Баща и син Славейкови живяха на границата на две епохи, завещаха непримиримост към всички, които забравят образованието и културата, безкомпромисност към малограмотните, които претендират да управляват България“, заяви Илияна Йотова и припомни мъдрите и пророчески думи на Петко Славейков: „Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена.“

„Сгушена в Балкана, приказна Трявна привлича мало и голямо от близо и далеч, дори от чужбина, на традиционните Славейкови празници. Цветната палитра от събития и преживявания, които за поредна година сте подготвили, ще утолят жаждата на хората за култура и общуване“, посочи вицепрезидентът.

Към жителите на Трявна Илияна Йотова се обърна с думите: „Вие сте щастливци, защото тук се родиха едни от най-светлите български личности.

В началото на 20 век, в първите години след Освобождението, те бяха „българи от ново време“, обединили традициите на българското Възраждане с модерното образование и култура на Европа.”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Любовни истории“ на габровския театър с премиера в столицата

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи най-новия си спектакъл „Любовни истории“ за първи път на софийска сцена. Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни, от 21.00 часа в парк-театър „Борисова градина“.

Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански, който получава академично актьорско образование в САЩ, играл е на сцените на театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group). „Любовни истории“ е замислено първо да се реализира като представление за американската публика. Епидимичната обстановка в света от миналата година променя тези планове. Така на преден план излиза възможността проектът да се осъществи в партньорство с ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово. Премиерата на постановка се състоя на 28 февруари тази година на габровска сцена.

Участват младите актьори Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски и Анатолий Ставрев. Освен режисьор, Златомир Молдовански участва и като гост-актьор. В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова – художник и автор на мултимедията, Гергана Змийчарова – автор на плаката, Росина Пенчева – фотограф.

Специално участие има и оперната певица Гергана Николаева като музикален педагог. Под нейното ръководство актьорите Поля Йорданова и Анатолий Ставрев изненадват публиката с вокални заложби.

Акцент в спектакъла е темата за любовта като отражение на различни социални отношения. Драматургичната тъкан използва похватите на сатирата и гротеската, за да обрисува личностните черти на героите, липсата на разбирателство между двойките, които са различни в любовта и идентични в нещастието си. Хиперболизирани на преден план изпъкват националните особености на шест народности, проблематични взаимоотношения, обществени възприятия и нагласи. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка. Комичните ситуации между тях, произведените от нищо нещо скандали, ни помагат да опознаем самите себе си и хората до нас. Както често сатирата ни показва – смеем се над другите, защото разпознаваме себе си – волно или неволно. Случващото се на сцената е част от самия живот – пъстро, комично, остроумно и забавно.

Преди софийската премиера ще има две представления на „Любовни истории“ на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово на 10 и 11 юни от 19.00 часа.

Следва турне на „Любовни истории“ из страната: 5 юли – Велико Търново, Летен театър; 6 юли – Плевен, Летен театър „Кайлъка“; 7 юли – Дряново, Лятно кино; 15 юли – Русе, Летен театър и 20 юли – Казанлък, Дом на културата „Арсенал“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Редки тъпанари“ гостуват в Габрово

Published

on

На 21 юни, понеделник, от 19.00 часа в Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово гостува криминалната комедия „Редки тъпанари“, сценарист на която е Теди Москов.

На сцената ще видим актьорите Мая Новоселска, Явор Бахаров, Роберт Янакиев, Александър Сано, Кристияна Цекова, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Йовко Кънев и Ивайло Спасимиров, които ще бъдат в нашия град благодарение на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

Криминалната комедия „Редки тъпанари“ е създадена по филма на Марио Моничели „Неизвестните извършители“. Сценичният вариант е на Теди Москов и Симон Шварц, сценография и костюми на Виолета Радкова, музика – Пламен Мирчев – Мирона. Продукцията е на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си.

Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. „Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост“, споделя Теди Москов.

Спектакълът не е подходящ за зрители под 14 години.

Билети за постановката можете да намерите на касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, с работно време от 10:00 до 14:00 и 15:00 – 19:00 часа. Билети за постановката можете да резервирате на телефони: +359896745100 и +359898293951, както и на фейсбук страницата на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

Местата са силно ограничени, при спазване на противоепидемичните мерки и 50% капацитет на залата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица