Свържи се с нас

Култура

Национален фестивал „Дух жив – Корен здрав“

Published

on

Национален фестивал на фолклорни танцови групи „Дух жив – корен здрав“ ще се състои на 25 април 2020 г. на площад „Капитан Дядо Никола“ в град Трявна.

Събитието ще започне в 11:00 ч. Фестивалът се организира от Община Трявна, НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците и Танцова формация „Зорница“.

Вече се приемат заявки за участие във фестивала от танцови състави от страната.

Конкурсът ще протече при следните условия:

снимка: Община Трявна

Участниците са любители и представят обработен или автентичен танцов фолклор. Времетраене на изпълненията – 5 до 6 минути (за отделен състав).

Фестивалът няма конкурсен характер. Участващите състави и групи получават грамоти.

Такса за участие – 5 лв. за всеки участник. По банков път таксата за участие се превежда по сметка:
Народно читалище „Съединение 1933“ с. Кисийците, община Трявна
ЕИК 107569343 BG 84STSA93000020783253
Банка ДСК или се заплащат в брой в деня на фестивала.

Заявка за участие във фестивала може да изтеглите оттук.

Заявки за участие се изпращат на ел. поща: stoinov_56@abv.bg Краен срок за подаване на заявките – 15 април 2020 г.

Таксата за участие по банков път трябва да бъде внесена най-късно до 15 април 2020 г.

Организаторите си запазват правото да извършват промени в предварително обявената програма поради закъснение или неявяване на състави, потвърдили своето участие.

Участниците поемат разходите си за транспорт, настаняване, храна и застраховки по време на фестивала.

Контакти на места за настаняване и хранене: www.tryavna.bg За допълнителна информация: г-н Христо Стойнов моб. тел. 0899894969 Ел. поща: stoinov_56@abv.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица