Свържи се с нас

Култура

Започва новият изложбен сезон в галерия „Видима“

Published

on

На 24-ти септември, вторник, от 17.30 ч. в галерия „Видима“ ще открехне ръждивите порти на миналото и ще надникне „Отвъд забвението“, за да възкреси паметта за художника Петър Славов – Кера / 1908 г. – 1988 г. /.

снимка: Галерия „Видима“

Заедно с неговия единствен наследник Петър Писарски, ще се запознаете с драматичната съдба на един от майсторите на четката в новата история на българското изобразително изкуство, за когото обаче малко се знае и малко се говори.

снимка: Галерия „Видима“

Животът, както и творбите му, преминават през лудостта на политическите ветрове, изпратили в забвение много талантливи хора. Петър Славов – Кера, посмъртно доказва, че е майстор на багрите и то майстор, който може да „влезе” в много от Галериите по света.

снимка: Галерия „Видима“

Изложбата е съставена от избрани произведения на автора, които обхващат целия творчески период, от началото на 40-те години на миналия век до последните дни от живота на художника.

снимка: Галерия „Видима“

Творбите на Петър Славов – Кера имат не само културно-историческа ценност, но се ползват и с особен интерес сред колекционерите и ценителите на българското изкуство от този период.

снимка: Галерия „Видима“

Петър Славов – Кера (1908 г. – 1988 г.)
Художникът Петър Славов е роден на 17.09.1908 г. в село Трънково, Старозагорско. Завършва гимназия в Ст.Загора и Асеновград, а през 1931 постъпва в Художествената академия, която завършва през 1935-та със специалност декорация и графика при професор Васил Захариев. През 1936-та завършва Учителския институт. По време на следването си е бил секретар на БОНС, заради което попада в затвора като политически затворник. По-късно става гимназиален учител и работи в Разлог, Карлово, Пловдив и София. Като художник членува в Дружеството на Южно-българските художници, а по-късно е избран за негов председател. През 1947-ма е избран за отговорен секретар на СБХ и е на тази работа до 1952 г. Но както пише проф. Ружа Маринска в монографията си(1986г.) за Петър Славов, името му е останало “странно непознато”.

снимка: Галерия „Видима“

Причините за това са политически, свързани с “Априлския пленум” и забраната за участие в изложби в продължение на 20 години. Въпреки това, той не спира да търси вдъхновение и да рисува. Няма омраза, няма отмъщение, има само безкрайно любопитство към действителността – към пейзажа. Първата си самостоятелна изложба прави едва през 1976-та. През 1984-та на “Шипка-6” е организирана втората му самостоятелна изложба, на която заедно с по-стари творби, са показани и някои от новите му картини, които могат да се характеризират като сатирична живопис, близка до символизма. В творчеството на Петър Славов-Кера основно място заема пейзажът. Както градският, така и природният. Но хората винаги имат своето място в него и това русо момиченце/неговата дъщеря – Пиринка/, което присъства в много от картините. Включването на човека в пейзажите не само ги оживява, но и спомага за правилното възприемане на “мащаба”. Творбите му погледнати както в своята живописна концепция, така и като предпочитание към определен тип пейзаж, представляват значителен интерес за изкуството ни от това време. Картини на Петър Славов-Кера се намират в Националната ХГ, Градска ХД-София, ОХГ Пловдив, ОХГ Русе, ОХГ Сливен, ОХГ Стара Загора, ОХГ Кюстендил, ОХГ Варна, ОХГ Смолян и много други. Негови творби има в Гърция, Албания и Сърбия както и в много частни колекции. Името му е Петко Петров Славов, но взима за псевдоним името на баща си-Петър и името на майка си-Кера и подписва творбите си Петър Славов-Кера.

снимка: Галерия „Видима“

Истинските ценители на изобразителното изкуство, ще имат неповторимата възможност да закупят картини на автора, разкриват още от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица