Свържи се с нас

Крими

Снегът и студът като масови престъпници

Вече тотално се объркахме на какво точно е министър Цветан Цветанов – на снегорините или на електрошоковите палки

Published

on

Досега Цветан Цветанов само не е подкарал снегорин по жълтите павета. СНИМКИ: ИВАН СТОИМЕНОВ

Откакто МВР се зае да преследва бедствията, тотално се объркахме Цветан Цветанов на какво точно е министър. На снегорините или на електрошоковите палки.

Кризисният щаб, оглавяван през последната седмица от регионалния министър Лиляна Павлова показа, че сложната обстановка в страната има нужда не някой да измисля нежни имена на акции, а здраво да се хване на работа.

Министрите по принцип са слуги на хората,

а не началници. Затова няма нищо лошо да идат да проверят на магистралата как се чисти. Цветанов обаче не отиде нито в Перник, нито в Мировяне, за да надзърне на място как работят хората му. А трябваше.

Лиляна Павлова

Цветан Цветанов

Вместо това той се хвърли на амбразурата в парламента да защитава всички – и тези, които си вършат работата, и тези, които се гаврят с нея. Дори премиерът Бойко Борисов се изчерви от последните издънки на полицията.

Слава Богу, че Цветанов беше в чужбина миналите дни и не се наложи да бори и снега. Иначе щеше да има няколко самоубийства на снегорини, при повторен оглед на техния паркинг, непозволено насилие на снежинките над домовете и автомобилите на хората и серия спецакции с кодовите названия “Снежен човек”, “Сняг и ужас”, “На шейната”. След тези акции задължително следва изслушване в парламента и поне една анкетна комисия, която да разследва действията на полицията в преследването на снега като масов престъпник.

Май,

в това правителство всеки прави това, което не му е работата

Цветанов бори снега, а Симеон Дянков се кара с Томислав Дончев кой да води “мормонската” двойка в Брюксел, когато искаме повече европари. Вярно е, че Дянков е финансов министър и като вицепремиер се явява нещо като началник на Дончев, но пък министърът на еврофондовете не борави с тикви, а също с финансови стойности.

Симеон Дянков

Томислав Дончев

Да си представим следната ситуация – Дянков и Дончев отиват заедно в белгийската столица. Те носят в джоба си българската позиция, одобрена от българското правителство. Но тъй като Дянков е по-старши, той влиза пръв и пръв се ръкува със съответния еврокомисар или който и да е от Европейската комисия техен домакин. Той вади нашата позиция и я представя. Дончев кима утвърдително с голата си глава. Но тези от Брюксел задават въпроси, питат за тази, за онази програма. И тъй като Дянков ръководи само 2 оперативни програми, най-малките – “Административен капацитет” и “Техническа помощ”, оставя Дончев да проведе същинския разговор. В този момент той зяпа по картините в кабинета или си рови в таблета.

Оповестеният скандал между двамата в стенограма на правителството разкрива една страшна истина –

имаме сериозен проблем с координацията при усвояване на европарите

Системата страда от началническия синдром. Като се започне от най-високо ниво и се върви надолу. Дипломатичният и обран, но категоричен тон, на Томислав Дончев разкрива колко дълбок е проблемът. Премиерът го замазва, вместо като психоаналитик да го извади на повърхността и да го направи видим.

Николай Младенов

Външният министър пък е тръгнал да ни вкарва във финансовия пакт на Европейския съюз. Най-много да ни вкара в някой нов скандал. След като Николай Младенов оправи отбраната, след това видя сметката на дипломацията, защо ли не му поверят и природата. Кой, ако не той, ще внесе “арабска пролет” в страната и ще реши проблемите с бедствията. Кой, ако не външният министър, ще ни вкара в пакта за ненападение на снеговете и дъждовете над нашата територия. Защото снегът наистина е заплаха за стабилността на кабинета. А има много просто решение – да оставят Лиляна Павлова да си върши работата. Но тъй като у нас всеки иска да е по-по-най, едва ли ще я оставят. По-скоро сега група от поне десетина бездействащи скъпоплатени чиновници ще бъде впрегната да пише

стратегия за преодоляване на снега и студа

До към март Министерският съвет ще приеме документа, а през юни-юли ще започне да го изпълнява. Задължително ще обявят обществена поръчка за пиар на стратегията . Ще отпечатат дипляни, за да ни запознаят с основните заплахи от снега и студа. В такива брошурки обикновено има съвети като “носете топло шалче и ръкавици” при студ и “включвайте печка, ако е студено в стаята ви”.

Накрая всички министри вкупом ще се отплеснат по някой друг, по-важен проблем. Като например – жегите и сушата. Познайте кой трябва да се бори с тях. Пак Цветанов.

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица