Свържи се с нас

Крими

Страшно и скучно

Българското политическо блато ще се раздвижи отново в края на годината. Когато пак замирише на избори

Published

on

Има такива моменти в политиката, когато тя се заблатява.

“Беше страшно, стана скучно.” Така покойният Константин Павлов разказваше за престоя в утробата на кита, където изпушил толкова много цигари, че китът се задавил и го изплюл. Има такива моменти в политиката, когато тя се заблатява.

По време на изборите беше доста страшничко да наблюдаваме как вътрешният министър обикаляше страната и привикваше едрите и средни бизнесмени да му правят срещи с колектива на предприятията им. (Сега неговите хора от МВР-то обикалят из селата, за да арестуват, но това е друга работа.) Преди това флашките и историята с Мишо Бирата също предизвикаха лек потрес в обществото ни, което обаче е известно с късата си памет. Вероятно това позволи на държавната телеграфна агенция да обяви вчера, че този скандал официално вече е замазан. И то от прокуратурата. Но късата памет, може би, не е само български феномен…

Сега обаче стана скучно. Клетвата и церемонията по предаването на ключовете от “Дондуков” 2 на новия почтен, но извънредно скучноват президент Росен Плевнелиев, малко раздвижи повърхността на блатото. Неслучайно Сергей Станишев го похвали. Защото и той не е особено атрактивен. Твърденията на бившето ченге Николай Марков за харчовете на бившия президент Георги Първанов около ловните му постижения, също беше камък, който разклати тръстиките. Макар, че Николай Марков е по-известен с това че някога командваше групата на СДС в 38-то Народно събрание, защото беше шофьор на Екатерина Михайлова, и се държеше с депутатите почти като подчинени. Нищо чудно и да ги е следил. Освен, че заплашително подмяташе на някой от тях “да внимават в картинката”, от него чух удивителния лаф, явно популярен в полицейския бранш: “По-добре мъртъв в боя, отколкото жив на разбора.”

За историята с доносниците-митрополити, изобщо не ми се говори. Познавам един от тях, който до 1997 година все още носеше под расото си пистолет. А толкова благ изглеждаше!

Въпреки всичко обаче политическият живот в България почти е замрял. Това може да изглежда съвсем естествено, а за някои и дори успокоително и цивилизовано. Но всъщност настъпването на такава политическа скука, не предвещава нищо добро. Обществото свикна с тъй наречената партия ГЕРБ. По-лошото е, че и другите партии свикнаха с кохортата на Бойко Борисов.

Дори смяната на Андрей Иванов като председател на Столичния общински съвет не предизвика кой знае каква реакция, макар слуховете за имотите му получени по времето, когато беше на власт, да продължават да висят неопровергани. Някой дори пусна шегата, че Стефан Софиянски и Антоан Николов били чавдарчета в сравнение с Андрей Иванов. Хайде, да кажем, пионерчета, та да не прекаляваме.

Нищо не може да промени в национален мащаб, от сегашна гледна точка, безвкусната политическа кухня. Точно в такива моменти обаче се оформят най-сериозните политически интриги и заговори. Мога да се хвана на бас, че през тази скучна в началото си година, в която няма да има избори, ще се пръкнат най-малко четири нови партии и кой знае колко коалиции. Да не говорим за неправителствени организации, създаващи се единствено с политическа цел. И то на фона на нова вълна на икономическа и финансова криза в страната ни. А демографските ни прогнози, са направо отчайващи. Ако политиците не са разбрали, вместо да създават нови партии (което в края на краищата им е работата, стига да има кой да гласува за тях) по-важното за България е, че трябва да започва да се учи да оцелява сама. Да не разчита прекалено много нито на Европейския съюз, нито на САЩ, нито на Русия. Това не означава, разбира се, да не се възползва от изгодните си позиции. Но истината е, че въпреки интегрирания свят, в който живеем, по понятни причини, държавите започват да стават все по-егоистични. И с пълно право. Същото става и с хората. Напук на интересите на собствените им държави “номадството” ще продължи да се превръща в начин на живот на все повече хора.

Илия Петров е политически коментатор, депутат от СДС в 38-то Народно събрание.

И те все-по малко ще се съобразяват с националните интереси и няма да спазват законите. Или по-точно-ще се възползват от тях в ущърб на държавите. Защото дълго време се говореше за правата на личността, без особено да се обръща внимание и на правата на държавата. В този смисъл, на политиците ще им става все по-трудно да управляват. Затова и идеята за “световно правителство” остана някъде в небитието на аналитичните прогнози.

Но спокойно, дами и господа! Премиерът Борисов, няма да ни остави да скучаем. Колкото по-дълго престоява във властта, колкото по-опитен и хитър да става, той няма да престане да ни забавлява с преднамерените фрази от богатия му лексикон на “лошото” момче на българската политика. Жените обичат лошите момчета. Май, и мъжете започнаха да ги обичат. Но в крайна сметка, това е диктаторът, когото народът избра да търпи. А както казва Хенри Кисинджър: “Отсъствието на алтернативи, чудесно прочиства ума”. Българското политическо блато обаче отново ще се раздвижи в края на годината. Защото пак ще замирише на избори. И така както сега е скучно, нищо чудно, пак да стане страшно.

автор: Илия Петров

АргументиБГ

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Крими

Полицията предупреждава: Зачестяват опитите за телефонни измами!

Oпити за телефонни измами! Бъдете бдителни! ОДМВР-Габрово призовава гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати.

Published

on

През изминалия ден – 19 февруари, в севлиевската полиция са постъпили няколко сигнала, касаещи опити за телефонни измами. Реализирана е и една измама, при която възрастна жена е предала пари на непознат мъж.

Сигнал за опит за телефонна измама е получен и през днешния ден. Жители на Севлиево са сигнализирали в районното управление, че непознати лица са се свързали с тях по стационарните им телефони като им съобщили, че техни близки са претърпели пътен инцидент и е необходима определена сума.

От полицията апелират гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат заблуждение с цел получаване на пари.

Схемите на телефонните измамници са разнообразни.

От полицията отново припомнят:
В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането!
Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона!
Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо да опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат предпазливи и да не се доверяват на обаждания от страна на непознати. При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото районно управление.

Зареди още

Крими

Задържаният за стрелбата на „Лазурна“ гърмял и в предното стъкло на бус

Published

on

18-годишният габровец, унищожил дясното странично стъкло на автобус, бе уличен в още едно престъпление. Оказало се, че задържаният за деянието е стрелял същия ден, но часове по-рано, по микробус.

Деянието било извършено на 12 февруари, а сигналът бил получен в полицията два дни по-късно.

47-годишен мъж съобщил в районното управление, че на 12 февруари, около 16.00 часа, неизвестно лице унищожило предното панорамно стъкло на “Форд Транзит“, паркиран на ул.“Лазурна“.

На местопроизшествието бил извършен оглед, като в хода на работата било установено, че 18-годишният младеж произвел три изстрела с пневматичен пистолет с метални сачми по автомобила.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс.

Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица