Свържи се с нас

Крими

Страшно и скучно

Българското политическо блато ще се раздвижи отново в края на годината. Когато пак замирише на избори

Published

on

Има такива моменти в политиката, когато тя се заблатява.

“Беше страшно, стана скучно.” Така покойният Константин Павлов разказваше за престоя в утробата на кита, където изпушил толкова много цигари, че китът се задавил и го изплюл. Има такива моменти в политиката, когато тя се заблатява.

По време на изборите беше доста страшничко да наблюдаваме как вътрешният министър обикаляше страната и привикваше едрите и средни бизнесмени да му правят срещи с колектива на предприятията им. (Сега неговите хора от МВР-то обикалят из селата, за да арестуват, но това е друга работа.) Преди това флашките и историята с Мишо Бирата също предизвикаха лек потрес в обществото ни, което обаче е известно с късата си памет. Вероятно това позволи на държавната телеграфна агенция да обяви вчера, че този скандал официално вече е замазан. И то от прокуратурата. Но късата памет, може би, не е само български феномен…

Сега обаче стана скучно. Клетвата и церемонията по предаването на ключовете от “Дондуков” 2 на новия почтен, но извънредно скучноват президент Росен Плевнелиев, малко раздвижи повърхността на блатото. Неслучайно Сергей Станишев го похвали. Защото и той не е особено атрактивен. Твърденията на бившето ченге Николай Марков за харчовете на бившия президент Георги Първанов около ловните му постижения, също беше камък, който разклати тръстиките. Макар, че Николай Марков е по-известен с това че някога командваше групата на СДС в 38-то Народно събрание, защото беше шофьор на Екатерина Михайлова, и се държеше с депутатите почти като подчинени. Нищо чудно и да ги е следил. Освен, че заплашително подмяташе на някой от тях “да внимават в картинката”, от него чух удивителния лаф, явно популярен в полицейския бранш: “По-добре мъртъв в боя, отколкото жив на разбора.”

За историята с доносниците-митрополити, изобщо не ми се говори. Познавам един от тях, който до 1997 година все още носеше под расото си пистолет. А толкова благ изглеждаше!

Въпреки всичко обаче политическият живот в България почти е замрял. Това може да изглежда съвсем естествено, а за някои и дори успокоително и цивилизовано. Но всъщност настъпването на такава политическа скука, не предвещава нищо добро. Обществото свикна с тъй наречената партия ГЕРБ. По-лошото е, че и другите партии свикнаха с кохортата на Бойко Борисов.

Дори смяната на Андрей Иванов като председател на Столичния общински съвет не предизвика кой знае каква реакция, макар слуховете за имотите му получени по времето, когато беше на власт, да продължават да висят неопровергани. Някой дори пусна шегата, че Стефан Софиянски и Антоан Николов били чавдарчета в сравнение с Андрей Иванов. Хайде, да кажем, пионерчета, та да не прекаляваме.

Нищо не може да промени в национален мащаб, от сегашна гледна точка, безвкусната политическа кухня. Точно в такива моменти обаче се оформят най-сериозните политически интриги и заговори. Мога да се хвана на бас, че през тази скучна в началото си година, в която няма да има избори, ще се пръкнат най-малко четири нови партии и кой знае колко коалиции. Да не говорим за неправителствени организации, създаващи се единствено с политическа цел. И то на фона на нова вълна на икономическа и финансова криза в страната ни. А демографските ни прогнози, са направо отчайващи. Ако политиците не са разбрали, вместо да създават нови партии (което в края на краищата им е работата, стига да има кой да гласува за тях) по-важното за България е, че трябва да започва да се учи да оцелява сама. Да не разчита прекалено много нито на Европейския съюз, нито на САЩ, нито на Русия. Това не означава, разбира се, да не се възползва от изгодните си позиции. Но истината е, че въпреки интегрирания свят, в който живеем, по понятни причини, държавите започват да стават все по-егоистични. И с пълно право. Същото става и с хората. Напук на интересите на собствените им държави “номадството” ще продължи да се превръща в начин на живот на все повече хора.

Илия Петров е политически коментатор, депутат от СДС в 38-то Народно събрание.

И те все-по малко ще се съобразяват с националните интереси и няма да спазват законите. Или по-точно-ще се възползват от тях в ущърб на държавите. Защото дълго време се говореше за правата на личността, без особено да се обръща внимание и на правата на държавата. В този смисъл, на политиците ще им става все по-трудно да управляват. Затова и идеята за “световно правителство” остана някъде в небитието на аналитичните прогнози.

Но спокойно, дами и господа! Премиерът Борисов, няма да ни остави да скучаем. Колкото по-дълго престоява във властта, колкото по-опитен и хитър да става, той няма да престане да ни забавлява с преднамерените фрази от богатия му лексикон на “лошото” момче на българската политика. Жените обичат лошите момчета. Май, и мъжете започнаха да ги обичат. Но в крайна сметка, това е диктаторът, когото народът избра да търпи. А както казва Хенри Кисинджър: “Отсъствието на алтернативи, чудесно прочиства ума”. Българското политическо блато обаче отново ще се раздвижи в края на годината. Защото пак ще замирише на избори. И така както сега е скучно, нищо чудно, пак да стане страшно.

автор: Илия Петров

АргументиБГ

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица