Свържи се с нас

Крими

Прегазиха жена на бул.“Трети март“ в Габрово (СНИМКИ +18)

Published

on

57-годишна жена почина на място, след като бе прегазена на бул.“Трети март“ в Габрово. Трагичният инцидент е станал снощи, 1 декември, около 18.00 часа.

Починалата е пресичала неправилно пътното платно. Тя е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 18-годишен младеж, който се е движел в посока от кв. „Смирненски“ към центъра на града.

В резултат на удара жената отхвръкнала в насрещната лента на платно за движение, където била блъсната и от таксиметров автомобил „Дачия Сандеро“, управляван от 53-годишен мъж и движещ се в обратната посока – от Шиваров мост към кв.“Смирненски“.

Блъсната пешеходка е издъхнала на място. В района няма пешеходна пътека. Снощи по това време валеше ситен дъжд, премесен със сняг. Тези атмосферни условия затрудниха добрата видимост.

По непотвърдена информация починалата е била с тъмни дрехи, което я е направила още по-трудно забележима за водачите, което те не са отчели.

По случая образувано досъдебно производство.  

Пътна полиция напомни за практическите препоръки към водачите на МПС за предотвратяване на пътнотранспортни произшествие с пешеходци:

*Когато на и край платното има пешеходци, винаги очаквайте изненадващо действие  от тяхна страна и внезапно навлизане на платното. В такива ситуации намалете скоростта и  бъдете готови да спрете и да предотвратите произшествие при внезапно навлизане на пешеходеца на платното. По тъмно се движете винаги със скорост, която да ви позволи да спрете в зоната на видимостта пред вас. Намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. Така ще успеете да предпазите пешеходец, движещ се неправилно по платното. 

*Ако на платното има възрастен човек, който пресича бавно, по-добре е да намалите скоростта и да го пропуснете, вместо да преминавате със същата скорост покрай него. Внимавайте дали движещите се отзад водачи ще го забележат и ще го предпазят. Добре е да им сигнализирате за опасност, включвайки за кратко аварийните светлини на вашия автомобил.

*Децата често пресичат улиците на неопределени за това места между кръстовищата, излизайки внезапно между паркирани автомобили. Когато се движите по улици с колони паркирани отстрани автомобили, намалете скоростта и се старайте да забележите симптомите за такова внезапно излизане на дете. Поддържайте по-голяма странична дистанция от паркираните коли, без да навлизате в насрещното движение.  Ако платното, по което се движите, пресекат деца, намалете скоростта и  бъдете в готовност за спиране, тъй като зад тях може да навлезе друго дете.

*Ако пешеходците са навлезли на платното на пешеходна пътека и в момента пресичат, намалете скоростта и спрете, за да ги пропуснете. Не забравяйте, че според Закона за движение по пътищата пешеходни пътеки на кръстовищата са и местата на платното, които се явяват продължение на тротоарите. Когато извършвате завой на кръстовище, давайте предимство на пресичащите пешеходци, а не се опитвайте бързо да извършите маневрата, преминавайки в опасна близост до тях..

*Не управлявайте агресивно, като се стремите да “сплашите” пешеходците, които се канят да навлязат на платното или да “изгоните“ онези, които вече пресичат. Скоростта винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в зоната на видимостта.

*При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с  тъмни дрехи; също неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител, каруца без запален фенер и без светлоотразители. Изберете такава скорост, която да позволи реагиране  и спиране, без загуба на контрол на автомобила в зоната, осветявана от фаровете!  

*Когато вечер, на фарове, приближавате  към участък, под който има подлез за пешеходци, непременно намалете скоростта до максимално безопасната, за да може да реагирате на изненада. Дори подлезът да е осветен, винаги би трябвало да очаквате, че над него, по платното, ще се опита да пресече пешеходец – най-често възрастен или дете.

*Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на обществения транспорт!  Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на  автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното  забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Слизащите от автобуса най-често  пресичат пред предната му броня без да се огледат. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус в очакване на внезапно пресичане от пешеходец. Ако в момента от спрелия автобус слизат или в него се качват  хора, бъдете в очакване както пред автобуса, така и от отсрещния тротоар  през платното да се втурне  внезапно възрастен, дете.

 *Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете, в случай че има пешеходец, препятствие, превозно средство пред автомобила Ви. Когато зрението Ви е затруднено от насрещните фарове, преди разминаването Вие попадате в „тъмна зона” с минимална или нулева видимост.

*Преобладаващата част от водачите нямат навика  да намаляват скоростта при движение в тъмната зона  и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки. Ако преди разминаване насрещният Ви колега  превключи прекалено отдалече /много повече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре не последвайте примера му веднага, тъй като ще се наложи  да се движите на къси светлини в  т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Препоръки към пешеходците през есенно-зимния сезон:

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, КАТО СЕ ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, ЗАКРЕПЕН ЗА ВРЪХНАТА ДРЕХА ИЛИ РЪЧНИЯ БАГАЖ.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.

            Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА ПРЕСИЧАТЕ НА ОСВЕТЕНИ УЧАСТЪЦИ ОТ ПЪТЯ, НО ДОРИ И ТОГАВА БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.

Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.

Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса още преди да е спрял. През зимните месеци площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус. Опасността от подхлъзване и падане е голяма.

Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.

Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, А ПРИ ПОЯВА В ДАЛЕЧИНАТА НА ФАРОВЕ В ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПОСОКИ – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

Крими

Много висок процент осъдителни присъди в Габровски съдебен район

Published

on

Прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово и териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново отчетоха дейността си за 2023 година. На събранието присъстваха Ваня Стефанова – завеждащ отдел „Специализиран“ при Върховна прокуратура, Антоанета Чакърова – прокурор при Апелативна прокуратура – В. Търново, председателят на Окръжен съд – Габрово, директорът на ОД МВР – Габрово, началникът на сектор „БОП“ – Велико Търново, началникът на отдел „Разследване“ при ОДМВР – Габрово, прокурорите и следователите от съдебния район.

Окръжният прокурор Тихомир Петков представи накратко основните показатели за състоянието и структурата на престъпността на територията на Габровска област, определили обхвата и обема на работа на прокурорите и следователите през 2023 г.

Магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово анализираха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури от съдебния район по отделните видове надзори, броя на регистрираните престъпления, разкритите извършители и наказаната престъпност.

И през отчетения период на 2023 г. структуроопределящи за районната прокуратура водени досъдебни производства са престъпленията по глава V от НК „Престъпления против собствеността“ и глава ХI от НК „Общоопасни престъпления“, които представляват заедно 77,4% от всички новообразувани досъдебни производства.

Запазва се тенденцията и при Окръжна прокуратура – Габрово структуроопределящи да са престъпленията по глава ІІ от НК „Престъпления против личността“, по глава VІ от НК „Престъпления против стопанството“, по глава ХІ от НК „Общоопасни престъпления“ и по глава VІІ от НК „Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи“, които заедно представляват 95% от наблюдаваните новообразувани досъдебни производства.

Отчетено беше, че през 2023 г броят на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против личността запазват нивата си, има лек спад в броя на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против стопанството и на престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

Съдебният район бележи завишаване на новообразуваните досъдебни производства с предмет битова престъпност с 37 бр, на грабежите с 9 бр. Отчете се лекото завишение с 3,63 % на новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления, като акцент по този вид противоправни деяния е увеличението на престъпленията по транспорта по чл. 343 и чл. 343б от НК, както и на престъпленията с предмет наркотични вещества.

През 2023 г. съдилищата от съдебния район са образували общо 420 дела по внесени прокурорски актове от магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово.

30 от делата са по внесени актове на прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, в която се констатира увеличение с 6 % по този показател спрямо предходната година и с 30 % повече спрямо 2021 г.

За поредна година най-голям е делът на образуваните и решени дела по внесени обвинителни актове. Съдилищата от Габровски съдебен район са постановили общо 402 осъдителни и санкционни съдебни решения по внесени от прокурорите дела. Запазва се тенденцията на много висок относителен дял – около 93 % на осъдителните и санкционни съдебни актове спрямо решените дела, който през отчетната 2023 г. е 92.82%.

По актове на прокурорите от двете прокуратури са били осъдени и санкционирани с влезли в сила присъди и решения общо 401 лица. Прокурор Стефанова, прокурор Чакърова и съдия Топалова отчетоха добрите резултати на прокуратурите от Габровски съдебен район през 2023 г.

Представителите на прокуратурите и правоохранителните органи изразиха готовност за продължаване на ефективни съвместни действия за превенция и разкриване на извършените престъпления.

Зареди още

Крими

Съвместна акция на полиция и жандармерия в региона

Published

on

Специализирана полицейска операция, свързана с противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътна безопасност се проведе вчера, 12 март, на територията на Габрово, Севлиево и Дряново.

В хода на полицейската акция служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, съвместно с екип на „Зонално жандармерийско управление“ – Плевен, извършваха проверки на лица, моторни превозни средства и частни адреси.

Екипите работеха в различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата.

Извършени бяха проверки на общо 180 лица, 133 автомобила, 4 лица с криминални прояви, 8 сборища на криминално проявени лица, 4 заложни къщи, 5 търговски обекта, 6 питейни заведения, 2 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 3 автоморги, автосервизи и депа.

Съставени са били 52 акта за установяване на административни нарушения. Връчените електронни фишове са 25. Задържани са били 2 лица, като е регистрирано престъпление по чл.354а от Наказателния кодекс, за което е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Районният прокурор на Габрово Милен Миков встъпи в длъжност

Published

on

Милен Миков встъпи в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна  прокуратура – Габрово. Актът за встъпване в длъжност беше връчен от Тихомир Петков – административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Прокурор Миков е избран за длъжността с решение от 21.02.2024 г. на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 2 ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет.

Прокурор Миков има над 30 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва през 1994 г. В периода от 1994 г. до 2006 г. е работил като следовател в ОУ на МВР гр. Габрово и Окръжна следствена служба гр. Габрово. От месец февруари 2006 г. до встъпването му в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна  прокуратура – Габрово заема длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Габрово. Магистратът е завършил висше юридическо образование през 1993 г. във Висш институт на МВР – София. Има придобит ранг „прокурор във Върховна прокуратура“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица