Свържи се с нас

Крими

Все повече водачи отказват да бъдат тествани за наркотици

Published

on

Все повече водачи в региона правят отказ да им бъде извършен тест за употребата на наркотични вещества. Тази информация оповести инспектор Момчил Григоров към „Пътна полиция“ – Габрово, който взе участие в пресконференция, посветена на превенцията от наркотични зависимости.

Срещата с медиите се състоя в кабинета на кмета Таня Христова в края на миналата седмица, а участие взеха още началникът на габровската полиция Недко Димитров, Димитър Христов от Сектор „Криминална полиция“, Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център (ОбСНВ и ПИЦ, и Терапевтичен център за зависими „Св. Илия“.

По думите на инспектор Григоров завишеният брой откази за наркотици определено прави впечатление. Той е на мнение, че щом водачите не искат да бъдат изпробвани за употребата им, то това говори само по себе си. Допуска, че има причина и вероятно тя е свързана с това, че шофьорите имат някаква идея за забранените от Закона вещества и искат да се предпазят от последствията.

„Прави впечатление, че са завишени отказите на водачи да се подложат на такъв вид проверка“, коментира инспектор Момчил Григоров. Той информира, че през 2019 г броят на отказите е 8, през 2020 г – техният брой е 7, а през 2021 г – 12. До месец март тази година 34 са извършените тестове за употребата на наркотици, с 6 положителни резултата.

Като възрастова граница на шофьорите, установени през 2019, 2020 и 2021 г след употребата на наркотици, пътният инспектор отчете, че 42% от хванатите са на възраст от 18 до 25 години. 22% от дрогираните шофьори, спипани зад волана, са от 26 до 30-годишна възраст, а 29% от всички тях са тези от 31 до 40 години. Над 41-годишна възраст, в която по думите на Григоров се предполага, че хората все пак имат правилна преценка, са 5%.

„Някои от водачите, вече знаейки последствията, отказват да бъдат тествани. Законодателят в тази насока ясно е предвидил фиксирано наказание от 2 000 лв глоба и лишаване от правоспособност за 24 месеца. За униформените служители, отказ за тест е равносилен за „положителен тест“. За да откаже един водач да се подложи на проверка, значи той има идея по някакъв начин да се предпази от последствията“, каза още инспектор Григоров.

По думите му периодът от 24 месец без книжка за един шофьор е удачен, тъй като дава възможност водачът да бъде установен многократно, че управлява след като е лишен.

Инспектор Григоров открои и положителна тенденция в последно време, при която се наблюдава по-висок брой извършени проверки на пътя за наркотици и по-малко положителни резултати, което според него говори добре за работата на полицаите.

По отношение на видовете наркотични вещества, с които са установени най-много водачи, пътният инспектор добави, че масовата употреба е канабис. По думите му през миналата 2021 година, се наблюдава, че често пъти марихуаната е примесена с амфетамин и метамфетамин.

От гледна точка на техническото осигуряване габровската полиция е обезпечена за извършването на такъв вид тестове. Има анализатори и достатъчно брой тестове, ежедневно се извършват проверки и няма затруднения в тази насока.

През 2021 г на територията само на община Габрово са били извършени общо 141 проверки на водачи за дрога, от които 20 са положителните проби. Почти двойно са се увеличили проверките спрямо предходния отчетен период през 2020 г, когато тестваните са 78, също с 20.

От 2019 до 2021 г пътните полицаи са извършили общо 304 бр. проби, от които 65 са положителните. За периода общият брой на отказите за тестване за наркотици са 27. Санкцията за подобно нарушение е по административен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица