Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово Таня Христова: Направеното днес, дава резултати утре!

Published

on

Това, което можем да направим днес, ще даде плодове и резултати утре. Зависимостите са днес и сега, и ние днес и сега можем да направим така, че утре те, ако не да са изчезнали, то поне да са с по-малко въздействие. Това коментира кметът на Габрово пред представители на местните медиите, за които Таня Христова даде пресконференция днес, 15 април, състояла се в нейния кабинет.

Събитието за медиите бе посветено на превенцията от наркотични зависимости, като участие в срещата взеха още Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център (ОбСНВ и ПИЦ), представители на Областната дирекция на МВР – Габрово и Терапевтичен център за зависими „Св. Илия“.

Пред журналистите Габриела Йосифова, председател на ОбСНВ и ПИЦ, представи отчета за миналата година на двете общински звена, планираните дейности през настоящата 2022 г и актуалната информация, свързана със зависимостите и други рискови поведения сред подрастващите на територията на община Габрово.

Тя подчерта, че ОбСНВ и ПИЦ работят в много добро сътрудничество с ОДМВР-Габрово, информирайки, че Габрово е единствената община в България, сключила още през 2020 г Областен план за сътрудничество по отношение съвместна работа сред учениците в региона, в който влизат още съд, прокуратура, РУО.

Сред новите и важни задачи през настоящата година в работата на ОбСНВ и ПИЦ е подготовката на екипи по превенция във всяка една от четирите общини на област Габрово, във всяко училище от региона, които да бъдат въведени през учебната 2023/2024 година.

Работи се пилотно по две национални програми, едната насочена към ученици от 5 до 7 клас осъществявана в ОУ „Неофит Рилски“, а другата – за гимназисти от 8 до 11 клас в ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово.

Разработена е и програма, насочена към родителите, информира още Габриела Йосифова, но поради доскорошната КОВИД – обстановка не се е работило активно по нея, каза още тя.

На този етап има готовност от ново проучване сред родителите на ученици, проведено онлайн. Според него над 80% от тях оценяват риска от употребата на наркотични вещества като сериозен. Според родители 30% от учениците са употребявали някакъв наркотик. Почти половината, 48% от анкетираните, подценяват последиците от употребата на наргиле от децата им, а 18% от запитаните са на мнение, че употребата на енергийни напитки носи сравнително малък риск. Около 11% от потърсените за мнение родители смятат, че алкохолът не е толкова вреден за подрастващите, но ако се употребява умерено. 24,4% от тях отбелязват в анкетата, че биха позволили на децата си да пият алкохол в дома си като превантивна мярка.

Габриела Йосифова добави още, че над 70% от анкетираните майки и бащи имат желание да получат повече информация за наркотиците и да се включат в тематични родителски срещи по тази тема. Във връзка с това на 26 и 27 април във фоайето на зала „Възраждане“ се ще проведат срещи с родители на деца от двете училища „Неофит Рилски“ и ПГТ-Габрово, включени в националните програми. С тази инициатива ще бъде даден стартът на родителската програма, по която предстои активна работа.

Съвместната с пътна полиция програма „Спри дрогата на пътя“, насочена към ученици 11 и 12 клас, и през настоящата година ще бъде продължена, допълни още Йосифова. А от своя страна Димитър Христов от Сектор „Криминална полиция“ отчете, че ОДМВР-Габрово работи в добро сътрудничество ОбСНВ и ПИЦ, а положителните резултати от общите инициативи са доказателството за това.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Габровец се нуждае от помощ, за да живее!

Published

on

Много от вас го познават Даниел Петров – Пешев – за тези които не знаят той от декември е с цироза на черния дроб и положението е много, много сериозно. Одобрен е за трансплантация, но не може да бъде направена, защото белите кръвни телца изяждат червените и не може да бъде опериран, тъй като кръвта му няма да се съсири.

В момента всеки ден му се преливат по 2 специални банки, които струват 270 лева на ден или 8 хиляди лв на месец.

Пешев е теглил кредит, но той свършва, затова се обръща към всеки, който може да се включи с колкото може, за да бъде спасен.

След месец има контролен преглед и надеждите са да се подобри с банките, за да може да се стигне до операция или да се подобри от тях и да няма нужда от такава.

Прилагаме неговата банкова сметка и пейпал и снимката на лекарството, което му се прелива.

Пешев е от хората, които като научиш, че е в това положение, не можеш да повярваш как точно на такъв добър човек може да се случи.

Той се притеснява да иска пари, но лекарството му трябва за да живее.

Затова всеки, който има възможност и иска да помогне може да го направи като дари на: *Преводи към банка за:
Daniel Petrov
IBAN: BG45UNCR70001520485027
*Превод с Paypal: dannipetrov@gmail.com

Зареди още

Култура

Маратон на четенето на 2 до 23 април

Published

on

2 април – Международен ден на детската книга. 2-23 април – Национален Маратон на четенето – видеоматериали, презентации, литературни четения, витрини.

3 април

„Вълшебството на книжките” – четене на приказки в рими по повод Международния ден на детската книга. ДГ „Перуника”, 10:00 ч.

10 април

„Поезия в цветове” – творческо ателие за изработване на колаж с любими детски стихотворения. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

11 април

Монотипия“ – творческо ателие за рисуване с темперни бои. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

12 април

200 години от рождението на Александър Н. Островски (1823-1886) –  руски писател и драматург. Онлайн представяне на www.libgabrovo.com

„БуквАрт” – творческо ателие за оцветяване на букви от азбуката. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

13 април

 „Великденски зайчета” – творческо ателие за изработване на поздравителни картички. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

„За вас, деца любими” – повод 130 години от рождението на Елисавета Багряна (1893-1991) – поетеса и преводач, автор на книги за деца. Витрина в Заемна за възрастни и филиал 3, онлайн представяне на www.kids.libgabrovo.com  и www.libgabrovo.com  

19 април

Катя Зографова представя книгата си „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“.Читалня „Д-р Петър Цончев”.17.00 часа

21 април

„Здравей, Книгария” – четене на откъси от едноименната книга с автор Божидара Ангелова. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Флашмоб на открито, част от Националния маратон на четенето, посветен на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин (23 април 1923 – 4 юли 2004)– централен градски парк до библиотеката, 14.30 ч.

23 април. Световен ден на книгата и авторското право.„Неунищожимите „Люти чушки“ от Радой Ралин – извор на вечните житейски уроци“ – презентация www.libgabrovo.com Витрини в Заемна за възрастни, читалня „Д-р Петър Цончев“и във филиала.

100 години от рождението на Петър Исаев Ступел (27.04.1923 г. – 30.11.1997 г.) – български композитор. Онлайн представяне във Facebook и Youtube, витрина в централното фоайе.

25 април

Представяне на книгата „Малахитовата гора” на Мартин Иванов съвместно с ХГ „Христо Цокев” и институт „Либера”. ХГ „Христо Цокев“,17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габровска фирма взе награда за иновация в Германия

Published

on

Кремът при подсичане бебо спечели първо място в категория „Иновативен натурален продукт“ на 21-вото издание на годишните награди за иновация на BSB през 2023 година в Германия.

Журито определи съчетанието на натуралните активни съставки и естествени фосфолипиди във формулата на крема за иновативно и ефективно решение за поддържане здравето на бебешката кожа в зоната на пелената.

Наградите на BSB с учредител д-р Ян Рийдел, доктор на химическите науки и член на SEPAWA, имат за цел да насърчат иновациите в областта на козметиката и натуралните продукти.

През годините тази награда се превърна в институция и насока за развитие на козметичната индустрия като броят на кандидатурите на марки от цял свят расте с всяко следващо издание.

Така признанието на български продукт от страна на журито на BSB е особена гордост за страната и доказателство, че българската козметика е силно конкурентна на световните гиганти. Това е вторият продукт на бебо с приз от BSB.

В миналогодишното издание на наградите, журито отреди второ място на Слънцезащитния крем за бебета и деца SPF 50+ в категория „Иновативен козметичен продукт“ и трето място в категория „Иновативна опаковка“.

Тези награди са особена радост и гордост за екипа на „Аванс трейд“. Те са признание за любовта и енергията, които влагаме в разработването на продуктите бебо. За отговорността, която носим, предлагайки продукти за нашите деца.

Тези награди са признание за българската козметична индустрия. За това, че тя може да бъде и е конкурентна на наложените световни брандове.

Тези награди са нашият стимул да продължим да работим в същата посока без компромиси, следвайки последните научни разработки и медицински открития за превенция на здравето на бебешката кожа.

*Публикация от рубриката на „Габрово Нюз“
„В подкрепа на местния предприемач“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица