Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово Таня Христова: Направеното днес, дава резултати утре!

Published

on

Това, което можем да направим днес, ще даде плодове и резултати утре. Зависимостите са днес и сега, и ние днес и сега можем да направим така, че утре те, ако не да са изчезнали, то поне да са с по-малко въздействие. Това коментира кметът на Габрово пред представители на местните медиите, за които Таня Христова даде пресконференция днес, 15 април, състояла се в нейния кабинет.

Събитието за медиите бе посветено на превенцията от наркотични зависимости, като участие в срещата взеха още Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център (ОбСНВ и ПИЦ), представители на Областната дирекция на МВР – Габрово и Терапевтичен център за зависими „Св. Илия“.

Пред журналистите Габриела Йосифова, председател на ОбСНВ и ПИЦ, представи отчета за миналата година на двете общински звена, планираните дейности през настоящата 2022 г и актуалната информация, свързана със зависимостите и други рискови поведения сред подрастващите на територията на община Габрово.

Тя подчерта, че ОбСНВ и ПИЦ работят в много добро сътрудничество с ОДМВР-Габрово, информирайки, че Габрово е единствената община в България, сключила още през 2020 г Областен план за сътрудничество по отношение съвместна работа сред учениците в региона, в който влизат още съд, прокуратура, РУО.

Сред новите и важни задачи през настоящата година в работата на ОбСНВ и ПИЦ е подготовката на екипи по превенция във всяка една от четирите общини на област Габрово, във всяко училище от региона, които да бъдат въведени през учебната 2023/2024 година.

Работи се пилотно по две национални програми, едната насочена към ученици от 5 до 7 клас осъществявана в ОУ „Неофит Рилски“, а другата – за гимназисти от 8 до 11 клас в ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово.

Разработена е и програма, насочена към родителите, информира още Габриела Йосифова, но поради доскорошната КОВИД – обстановка не се е работило активно по нея, каза още тя.

На този етап има готовност от ново проучване сред родителите на ученици, проведено онлайн. Според него над 80% от тях оценяват риска от употребата на наркотични вещества като сериозен. Според родители 30% от учениците са употребявали някакъв наркотик. Почти половината, 48% от анкетираните, подценяват последиците от употребата на наргиле от децата им, а 18% от запитаните са на мнение, че употребата на енергийни напитки носи сравнително малък риск. Около 11% от потърсените за мнение родители смятат, че алкохолът не е толкова вреден за подрастващите, но ако се употребява умерено. 24,4% от тях отбелязват в анкетата, че биха позволили на децата си да пият алкохол в дома си като превантивна мярка.

Габриела Йосифова добави още, че над 70% от анкетираните майки и бащи имат желание да получат повече информация за наркотиците и да се включат в тематични родителски срещи по тази тема. Във връзка с това на 26 и 27 април във фоайето на зала „Възраждане“ се ще проведат срещи с родители на деца от двете училища „Неофит Рилски“ и ПГТ-Габрово, включени в националните програми. С тази инициатива ще бъде даден стартът на родителската програма, по която предстои активна работа.

Съвместната с пътна полиция програма „Спри дрогата на пътя“, насочена към ученици 11 и 12 клас, и през настоящата година ще бъде продължена, допълни още Йосифова. А от своя страна Димитър Христов от Сектор „Криминална полиция“ отчете, че ОДМВР-Габрово работи в добро сътрудничество ОбСНВ и ПИЦ, а положителните резултати от общите инициативи са доказателството за това.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица