Свържи се с нас

Крими

Измениха наказанията на двама, отглеждали канабис в завод на ул.“Орловска“

Published

on

С решение по въззивно наказателно дело ричленен състав на Окръжен съд – Габрово измени присъда на Габровски районен съд и определи наказание от 3 години лишаване от свобода и 9 000 лева глоба за мъж от Габрово, признат за виновен в отглеждане на растения от рода на конопа и държане на марихуана.

На жена от София, призната за виновна, че е действала в съучастие с мъжа при отглеждане на част от конопените растения, въззивният съд определи наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода – условно, с 4 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 5 000 лева.

Престъпленията са били извършени през периода ноември 2018 г. – март 2019 г., като засетите общо 730 растения и държаните общо 2 769,83 грама марихуана бяха открити във фирмени сгради на ул. „Орловска“ в Габрово и в село Драгановци.

Производството пред окръжния съд е образувано по жалби на двамата подсъдими против присъда на Габровски районен съд, постановена след проведено съкратено съдебно следствие.

С атакувания акт В.П. от Габрово бе признат за виновен в извършване на две престъпления по чл.354в, ал.1 от НК – засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и две престъпления по чл.354а ал.3 т.1 от НК – държане на високорискови наркотични вещества. За посочените четири престъпления районният съд е определил на В.П. едно общо наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, към което е присъединил и наказание глоба в размер на 9 000 лева.

На основание чл. 24 от НК първоинстанционният съд е увеличил определеното общо наказание лишаване от свобода с 6 месеца. Със същата присъда А.-Е.Ж. от София, подсъдима като съучастничка на В.П. в отглеждане на част от конопените растения, е осъдена на 2 години лишаване от свобода – условно, с 5 години изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лева.

Съобразявайки фактите по делото и практиката на ВКС по аналогични казуси Окръжен съд – Габрово счете, че първоинстанционната присъда следва да бъде изменена. Въззивният съд преквалифицира извършеното от подсъдимия В.П. от две престъпления по чл.354в, ал.1 от НК (отглеждане на растения от рода на конопа) в едно такова и от две престъпления по чл.354а, ал.3, т.1 от НК (държане на високорискови наркотични вещества) в едно такова деяние, като наложи и съответните наказания.

С оглед редуциране броя на престъпленията окръжният съд отмени приложението на чл.24 от НК (увеличаване на наказанието лишаване от свобода) по отношение на същия подсъдим. Преценявайки второстепенната роля на А.-Е.Ж. в престъпната дейност по засяване и отглеждане на конопените растения, въззивният съд намали размера на наложеното на същата наказание лишаване от свобода от 2 години на 1 година и 4 месеца. Намален бе и изпитателния срок, постановен на основание чл.66 от НК, от 5 на 4 години.

В останалата част присъдата на Габровски районен съд бе потвърдена. Решението на Окръжен съд – Габрово не подлежи на касационно обжалване или протестиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица