Свържи се с нас

Крими

Севлиевски бракониер застреля благороден елен

Повдигнаха му две обвинения.

Published

on

52-годишен мъж от Севлиево застреля с незаконната самоделна карабина благороден елен. Срещу бракониерът са повдигнати две обвинения.

Наказанието, което предвижда Законът, е лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева, както и лишаване от право да се упражнява определена професия.

Второто обвинение срещу него е за това, че без надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия е държал въпросното самоделно оръжие.

В този случай, предвиденото наказание е лишаване от свобода от две до осем години. Работата по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на извършителя, продължава под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Убитият от бракониера благороден елен е 3-годишен. Престъплението е било извършено в нощта на 10 срещу 11 април край махала Табашко, в землището на севлиевското село Кръвеник.

Деянието било установено от екип на горската стража към Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Около 14.00 ч. в събота, 11-ти април, при рутинен обход на района, горските служители забелязали кървави следи по пътното платно.

Проследявайки дирята, те първо открили място край малък водоем, на което ясно личало, че е отстреляно животно. Очевидно след това трупът бил завързан за автомобил и влачен, тъй като наред с оставените по асфалта кървави дири и козина, се виждали и кални следи от автомобил.

Дирите отвели горските служители до къща, отдалечена от останалите жилищни постройки в района. В двора на къщата имало пресни остатъци от кръв и първична обработка на месо, въпреки очевидните опити да бъде почистено.

В близост горските служители открили сложена в найлонов плик глава на благороден елен, а в друга подобна – заден бут от животното.

Намерено било също и заредено нарезно ловно оръжие с оптика, за което по-късно е установено, че е незаконно. Горските служители незабавно уведомили за находката си районното управление на полицията в Севлиево.

Сформирана била оперативно-следствена група, извършен е надлежен оглед на мястото и е започнато досъдебно производство. Междувременно станало ясно, че изстрелът е проехтял около 02.00 ч. след полунощ, а участниците в бракониерския лов били трима души.

Установен бил и джипът, с който било извършено престъплението. Деянието е осъществено в забранен от Закона за лова и опазване на дивеча период, а ловът на Благороден елен през тъмната част на денонощието е абсолютно забранен целогодишно.

Това е поредна подобна бракониерска проява в района. Последният случай е от септември миналата година, когато служители на ДЛС „Росица“ – Лъгът откриха в землището на село Кръвеник тялото на убит с огнестрелно оръжие благороден елен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица