Свържи се с нас

Крими

И Нона Караджова вече не е на мода

Екоминистърката, май, плаче за обстоен и честен одит

Published

on

И Нона Караджова като найлона вече излезе от мода.

От известно време министърката на екологията Нона Караджова ни агитира по БНТ, че найлонът вече не е на мода. Всъщност найлонът отдавна не е на мода, но родната ни министърка осъзна тази истина, когато едни пари потекоха от оперативната програма към националната телевизия. И ще спре да рекламира края на найлоновата торбичка, когато тези пари секнат. Някой ще каже, че това е толкоз просто и логично. Но не е така, защото подобни обществени кампании с красиви цели (да не се замърсява природата и да се мисли в перспектива) би трябвало да са постоянна грижа на екоминистерството. И освен това няма нужда някой да вземе милиони, за да ме убеждава с клипчета, че найлонът не е на мода.

Всъщност това е първата голяма кампания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за тази година. Според комуникационния план на оперативната програма, от която се черпят пари за подобни кампании, през 2011 година МОСВ ще похарчи 1 862 540 евро (над 3,2 милиона лева), за да ни информира или агитира за разни неща. Представяте ли си каква агитация ще падне за тези пари. Не министърката, но всички кандидати за кметове на ГЕРБ могат да ги строят да кажат по две приказки в полза на кампанията на Нона Караджова. Разбира се, срещу солиден хонорар. Нали идват избори, трябва да се финансират кампании, защо не. Хем каузата си я бива, хем ще се отчетем за пред европейците с “пито-платено”. Лошото е, че половин милион лева от този бюджет идва не от ЕС, а от нашите данъци. Но Нона Караджова няма никакво намерение да ни осведоми като данъкоплатци какъв договор е подписало МОСВ с БНТ, кой получава парите и срещу какво. Семплите и хвалебствени репортажчета по БНТ няма как да струват толкова пари. Значи те отиват в нечии джоб по някаква схема. Но не бива да очакваме яснота нито от инспектората на МОСВ, нито от одиторите на БНТ, нито от Сметна палата, нито от финансовата инспекция на Дянков. Всички тези служби и институции в държавата са като скачени съдове, за да пазят тайната да не излезе навън. Истината е, че чрез комуникационните планове на оперативните програми седем министри в момента мощно финансират свои кръгове, кръгчета и лобита, източвайки парите чрез няколко пиарски фирми. Тази истина се знаеше от по-рано, знае се и сега, но има негласно гузно мълчание по въпроса.

За седемгодишния срок на действие само на оперативната програма „Околна среда” ще се похарчат над 22 милиона лева за информиране. 15% от тях са български пари. Ако някой каже, че това са пари за корумпиране в България, няма да сбърка. По план догодина Нона планира да похарчи почти 4 милиона лева за подобни клипчета и агитации. Това са толкова много пари, че на някои изнемогващи общини с фалиращи болници свят ще им се завие от щедростта, с която се пилее национален и европейски ресурс. Защото докато МОСВ реже проектите на общините за канализации и пречиствателни станции, Нона ги залива с клипчета за милиони. Да не говорим, че според новия закон за управление на отпадъците тя хвърля отговорността за найлоновите торбички върху кметовете с цялата тежест на санкционната й система.

Годината вече е 2011-а, светът още не е преживял тежката финансова криза и вече идва нова – или поне рецесия, а ЕС се раздира от противоречия как да спре кранчетата за източване парите на европейския данъкоплатец. На този фон поведението на Нона Караджова също вече не е на мода. Тя трябва спешно да бъде принудена от гражданското общество да публикува договорите си с БНТ за тази, а и за други кампании, за да се види как се харчат обществени средства. Търговската тайна трябва да падне при договори, които се сключват с европейски и български бюджетни пари и да се въведе строга отчетност за всеки лев. Така ще стане ясно какви пари се наливат в определени медии и в определени фирми. През миналата година, например, Нона Караджова е дала малко над 70 000 лева на Нова телевизия по договор за предоставяне на програмно време за излъчване в рекламните блокове на рекламни клипове за популяризиване на европрограмата. Договорът е за 40 дни. Излиза, че работата на Нона е била хвалена всеки ден срещу почти 2000 лева. Тук не се включват разходите по изработката на самия клип, които понякога достигат фантастични суми. Това са само права за излъчване. bTV само за 20 дни са финансирани от екоминистерството в края на миналата година с над 100 000 лева.

В медиите отдавна се пише и говори за съмнителен кръг около Нона Караджова. Два договора са особено интересни.

Един от най-скандалните договори на Караджова е от 27 август 2010 година и е за “избор на консултант за разработване на софтуер за информационна система за разрешителни и мониторинг при управление на водите”. Сумата от 678 580 евро или над 1,5 милион лева получава “ЕКП-Води”. Те са си наели подизпълнител “Фадата” АД, който срещу 8% от стойността на поръчката ще им свърши работа, а останалите пари някой ще прибере. Срещу такава космическа сума само ще се избере консултант. Отделно ще му се плаща на него, за да посочи правилния човек, който пък да вземе пари за разработване на софтуера. В медиите имаше разследвания кой стои зад спечелилата фирма и какви са връзките на тези хора с министърката, която ги познава още в битността си на шеф на евродирекцията в МОСВ, преди Джевдет Чакъров да се раздели с нея, както и в битността й на консултант. Другият договор е от 31 август 2010 година и е за “Подготовка на Национална стратегия и план за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база”. Договорът е за 783 600 лева и ще се изпълнява 15 месеца. Поръчката е дадена на неслучайна фирма – „Обединение „Водна стратегия 2010”. В МОСВ има дирекция „Води” и още куп чиновници в другите дирекции, които би трябвало да могат да си напишат стратегията и плана срещу заплатите и бонусите, които получават от бюджета. Още повече, че наскоро научихме, че тази стратегия я подготвят специалисти от Световната банка. Друг е въпросът, че тя вече беше написана по време на предишния екип и сега някой просто творчески ще я преосмисли (разбирай препише).

Друг интересен договор на Караджова, пак от миналата година е за провеждане на национално-представително проучване за измерване на индикаторите  на информираност на аудиторията , познаваемостта и нагласите към оперативната програма. За това фирма „Естат” ООД получава 44 900 левд. Малко след като е станала министър, Нона Караджова е дала по странен договор 49 200 левд на фирма „Естреа-В”. Тази фирма е наета за „подобряване на ефективността при усвояване на средства от прироритетна ос 2 на оперативната програма”, макар че това би трябвало да е грижа на управляващия орган, на ресорния зам. министър и на цяла дирекция в министерството. Оказва се, че фирмата е на роднина на министърката по линия на първия й брак, която успява да направи шеметна кариера в МОСВ и известно време – да прокарва поръчките на Караджова.

При Нона Караджова, май, няма случаен договор. Тя плаче за обстоен и честен одит.

Бойко Борисов трудно признава, че министрите му бъркат в кацата с меда. Той ги пази зад широкия си гръб и сигурно има причини за това. Макар че публично говори друго – бил безкомпромисен, имал очи и уши навсякъде. Има, ама да не се окаже, че няма. И следващите управляващи да ни заливат със скандалните договори на Нона на принципа „след дъжд, качулка”. Когато ни убеди, че найлонът не е на мода, надяваме се Нона и нейните колеги от правителството да се изтъпанят по БНТ и да кажат в един глас – „корупцията и шуробаджанащината също не са на мода”.

Не са, не са, ама са още….

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица