Свържи се с нас

Крими

И Нона Караджова вече не е на мода

Екоминистърката, май, плаче за обстоен и честен одит

Published

on

И Нона Караджова като найлона вече излезе от мода.

От известно време министърката на екологията Нона Караджова ни агитира по БНТ, че найлонът вече не е на мода. Всъщност найлонът отдавна не е на мода, но родната ни министърка осъзна тази истина, когато едни пари потекоха от оперативната програма към националната телевизия. И ще спре да рекламира края на найлоновата торбичка, когато тези пари секнат. Някой ще каже, че това е толкоз просто и логично. Но не е така, защото подобни обществени кампании с красиви цели (да не се замърсява природата и да се мисли в перспектива) би трябвало да са постоянна грижа на екоминистерството. И освен това няма нужда някой да вземе милиони, за да ме убеждава с клипчета, че найлонът не е на мода.

Всъщност това е първата голяма кампания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за тази година. Според комуникационния план на оперативната програма, от която се черпят пари за подобни кампании, през 2011 година МОСВ ще похарчи 1 862 540 евро (над 3,2 милиона лева), за да ни информира или агитира за разни неща. Представяте ли си каква агитация ще падне за тези пари. Не министърката, но всички кандидати за кметове на ГЕРБ могат да ги строят да кажат по две приказки в полза на кампанията на Нона Караджова. Разбира се, срещу солиден хонорар. Нали идват избори, трябва да се финансират кампании, защо не. Хем каузата си я бива, хем ще се отчетем за пред европейците с “пито-платено”. Лошото е, че половин милион лева от този бюджет идва не от ЕС, а от нашите данъци. Но Нона Караджова няма никакво намерение да ни осведоми като данъкоплатци какъв договор е подписало МОСВ с БНТ, кой получава парите и срещу какво. Семплите и хвалебствени репортажчета по БНТ няма как да струват толкова пари. Значи те отиват в нечии джоб по някаква схема. Но не бива да очакваме яснота нито от инспектората на МОСВ, нито от одиторите на БНТ, нито от Сметна палата, нито от финансовата инспекция на Дянков. Всички тези служби и институции в държавата са като скачени съдове, за да пазят тайната да не излезе навън. Истината е, че чрез комуникационните планове на оперативните програми седем министри в момента мощно финансират свои кръгове, кръгчета и лобита, източвайки парите чрез няколко пиарски фирми. Тази истина се знаеше от по-рано, знае се и сега, но има негласно гузно мълчание по въпроса.

За седемгодишния срок на действие само на оперативната програма „Околна среда” ще се похарчат над 22 милиона лева за информиране. 15% от тях са български пари. Ако някой каже, че това са пари за корумпиране в България, няма да сбърка. По план догодина Нона планира да похарчи почти 4 милиона лева за подобни клипчета и агитации. Това са толкова много пари, че на някои изнемогващи общини с фалиращи болници свят ще им се завие от щедростта, с която се пилее национален и европейски ресурс. Защото докато МОСВ реже проектите на общините за канализации и пречиствателни станции, Нона ги залива с клипчета за милиони. Да не говорим, че според новия закон за управление на отпадъците тя хвърля отговорността за найлоновите торбички върху кметовете с цялата тежест на санкционната й система.

Годината вече е 2011-а, светът още не е преживял тежката финансова криза и вече идва нова – или поне рецесия, а ЕС се раздира от противоречия как да спре кранчетата за източване парите на европейския данъкоплатец. На този фон поведението на Нона Караджова също вече не е на мода. Тя трябва спешно да бъде принудена от гражданското общество да публикува договорите си с БНТ за тази, а и за други кампании, за да се види как се харчат обществени средства. Търговската тайна трябва да падне при договори, които се сключват с европейски и български бюджетни пари и да се въведе строга отчетност за всеки лев. Така ще стане ясно какви пари се наливат в определени медии и в определени фирми. През миналата година, например, Нона Караджова е дала малко над 70 000 лева на Нова телевизия по договор за предоставяне на програмно време за излъчване в рекламните блокове на рекламни клипове за популяризиване на европрограмата. Договорът е за 40 дни. Излиза, че работата на Нона е била хвалена всеки ден срещу почти 2000 лева. Тук не се включват разходите по изработката на самия клип, които понякога достигат фантастични суми. Това са само права за излъчване. bTV само за 20 дни са финансирани от екоминистерството в края на миналата година с над 100 000 лева.

В медиите отдавна се пише и говори за съмнителен кръг около Нона Караджова. Два договора са особено интересни.

Един от най-скандалните договори на Караджова е от 27 август 2010 година и е за “избор на консултант за разработване на софтуер за информационна система за разрешителни и мониторинг при управление на водите”. Сумата от 678 580 евро или над 1,5 милион лева получава “ЕКП-Води”. Те са си наели подизпълнител “Фадата” АД, който срещу 8% от стойността на поръчката ще им свърши работа, а останалите пари някой ще прибере. Срещу такава космическа сума само ще се избере консултант. Отделно ще му се плаща на него, за да посочи правилния човек, който пък да вземе пари за разработване на софтуера. В медиите имаше разследвания кой стои зад спечелилата фирма и какви са връзките на тези хора с министърката, която ги познава още в битността си на шеф на евродирекцията в МОСВ, преди Джевдет Чакъров да се раздели с нея, както и в битността й на консултант. Другият договор е от 31 август 2010 година и е за “Подготовка на Национална стратегия и план за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база”. Договорът е за 783 600 лева и ще се изпълнява 15 месеца. Поръчката е дадена на неслучайна фирма – „Обединение „Водна стратегия 2010”. В МОСВ има дирекция „Води” и още куп чиновници в другите дирекции, които би трябвало да могат да си напишат стратегията и плана срещу заплатите и бонусите, които получават от бюджета. Още повече, че наскоро научихме, че тази стратегия я подготвят специалисти от Световната банка. Друг е въпросът, че тя вече беше написана по време на предишния екип и сега някой просто творчески ще я преосмисли (разбирай препише).

Друг интересен договор на Караджова, пак от миналата година е за провеждане на национално-представително проучване за измерване на индикаторите  на информираност на аудиторията , познаваемостта и нагласите към оперативната програма. За това фирма „Естат” ООД получава 44 900 левд. Малко след като е станала министър, Нона Караджова е дала по странен договор 49 200 левд на фирма „Естреа-В”. Тази фирма е наета за „подобряване на ефективността при усвояване на средства от прироритетна ос 2 на оперативната програма”, макар че това би трябвало да е грижа на управляващия орган, на ресорния зам. министър и на цяла дирекция в министерството. Оказва се, че фирмата е на роднина на министърката по линия на първия й брак, която успява да направи шеметна кариера в МОСВ и известно време – да прокарва поръчките на Караджова.

При Нона Караджова, май, няма случаен договор. Тя плаче за обстоен и честен одит.

Бойко Борисов трудно признава, че министрите му бъркат в кацата с меда. Той ги пази зад широкия си гръб и сигурно има причини за това. Макар че публично говори друго – бил безкомпромисен, имал очи и уши навсякъде. Има, ама да не се окаже, че няма. И следващите управляващи да ни заливат със скандалните договори на Нона на принципа „след дъжд, качулка”. Когато ни убеди, че найлонът не е на мода, надяваме се Нона и нейните колеги от правителството да се изтъпанят по БНТ и да кажат в един глас – „корупцията и шуробаджанащината също не са на мода”.

Не са, не са, ама са още….

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Крими

Хванатият с наркооранжерия румънец остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок до 72 часа 55-годишният румънски гражданин за засяване и отглеждане на марихуана. За тежкото криминално деяние ви съобщихме вчера.

Досъдебното производство, водено под ръководството на РП-Габрово, е започнало с претърсване и изземване в имот в дряновското село Саласука, извършено при неотложност в сряда, 23 ноември, при което били намерени саксии със засадени растения от рода на конопа.

Вчера, 24 ноември, в качеството на обвиняем бе привлечен 55-годишен румънски гражданин за това, че от неустановена дата през септември т.г. до 23 ноември, в постройка в с.Саласука, засял в саксии и отглеждал 154 броя растения марихуана, с тегло на листната маса 20,318 кг, на стойност около 50 000 лв, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Мъжът е задържан с постановление на РП-Габрово за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

„Голфаджия“ наду дрегера на над 4 промила след удар в дувар и преобръщане по таван

Published

on

36-годишен мъж от габровското село Донино самокатастрофира тежко, удряйки се в дувар на къща и преобръщайки се по таван, а при проверката за алкохол се оказа, че е шофирал с 4 промила.

Пътнотранспортното произшествие е станало във вторник вечерта, около 18.10 часа в село Копчелиите, когато бил подаден и сигналът от гражданин.

Пристигналият на мястото на катастрофата полицейски екип установил, че 36-годишният водач, управлявайки „Фолксваген Голф“, не контролирал непрекъснато автомобила, излязъл извън пътното платно, ударил се в дувар, след което се обърнал по таван.

Мъжът бил откаран в местната болница с наранявания в областта на ръката, като след прегледа е освободен. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 4.08 промила. Пияният отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията разби наркооранжерия в региона и прибра 55-годишен румънец

Published

on

Полицията иззе 154 канабисови растения, а по случая е задържан 55-годишен румънски гражданин.

Успешната акция е била реализирана вчера, 23 ноември, от криминалисти от дряновското полицейско управление, които предприели претърсване в частен имот в село Саласука.

В една от стаите, приспособена за отглеждане на канабис, открили и иззели 154 канабисови растения, реагирали при полевия наркотест на марихуана.

Допълнително бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха зелена листна маса с тегло 21 грама, също реагирала на марихуана.

Конфискувано било оборудване – лампи с рефлекторни светлоотразители към тях, вентилатори, два радиатора, единадесет туби с течна тор и други съоръжения, способстващи отглеждането на растенията.

За срок до 24 часа бил задържан 55-годишен румънски граждани, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица