Свържи се с нас

Крими

Евангелието от Брюксел

Не се съмнявайте, че премиерът Бойко Борисов има таланта да изтълкува и евангелиста Лука така, както му изнася

Published

on

Бойко Борисов прочете на депутатите си доклада от Брюксел така изразително, както се чете евангелие.

Дълго мисли дали да го чете пред министрите или пред депутатите си и накрая второто надделя по ред причини. Първо, защото е хубаво да се проповядва пред повече хора и второ, защото депутатите все пак са по-неграмотни. Няма нито един, който да е работил в Световната банка или години наред да се е влачил след фустата на Надежда Михайлова по разни форуми и конференции. Хич, да не е, все ще прихване нещо умно и реформаторско…

Злите езици твърдят, че преди да тръгне от “Дондуков” 1 към парламента за голямото четене,

премиерът открил доклада като срязал една 3-метрова трикольорна лентичка

и казал: “Хаирлия да е, тази година един доклад, догодина- два.” То така и ще стане – през 2012-а ще има доклад, който ще отчете 5-годишния мониторинг над страната ни в тази чувствителна област и ще каже има ли всъщност напредък в борбата с корупцията и престъпността или няма. И е възможно да има още един доклад, който да каже, че заради липсата на напредък няма и Шенген.

Евангелистът Лука

Бойко Борисов прочете доклада от Брюксел изразително, като евангелие. На моменти, вярно, се унасяше като отегчено попче и цели пасажи ги пропяваше с монотонен  глас. Но там, където се говори за волята на правителството да продължи реформите, тембърът ставаше плътен, горделив, а премиерът повтаряше и потретваше пасажите, за да се запомнят. Сега в парламентарната му група всички се шегуват, че другата седмица ще ги събере, за да им чете Евангелието от Лука. Представяте ли си с какъв гръмотворен глас ще изчете следното, но не само ще го изчете, но и ще го изкоментира след всеки пасаж.

“…ако някой дохожда при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде Мой ученик…и който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик… Защото кой от вас, кога иска да съгради кула, не ще седне първом да пресметне разноските, дали има, каквото е нужно за доизкарването й…та, кога тури основите и не може да я доизкара, да не би някак да почнат да му се смеят всички, които гледат, …и да казват: тоя човек почна да строи и не можа да доизкара?”

Евангелието от Лука, както и докладът от Брюксел, със сигурност е поздравление лично за Бойко Борисов. И затова трябва да се прочете, да се разпространи в средствата за масова информация, в низовите партийни организации, трябва да се изучава, да се помни. “Като цяло, това е поздравление за мен. Лука е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи”, ще ни каже премиерът. И ще разтълкува пред депутатите си, че реформите в България не могат да продължат, ако наистина всички не се намразят.

И Лука е схванал като Борисов, че трябва да се строи,

да се строи, да се строи, но преди това трябва да се пресметнат разноските (като се включат комисионните за министрите, за партийната каса, за корумпиране на когото и колкото трябва) и да се намерят парите навреме, за да не му се смеят. Затова, ако депутатите не се сещат, ще им го изтълкува – трябват повече лобистки закони, които да произвеждат повече монополисти и грабители на хората, защото от тях по-лесно се взима.

Не се и съмнявайте, че премиерът ни Бойко Борисов има таланта да изтълкува и Евангелието от Лука така, както му изнася.

Какво ни каза докладът на ЕК от юли 2011 година. Най-общо – с правната рамка сте добре, имате вече нужните закони, но имате проблем с прилагането им. “Следващите стъпки, които трябва да се предприемат в този процес, следва да бъдат съсредоточени върху прилагането на новите закони от страна на съдебната власт и полицията.” Това дословно е записано в доклада на ЕК и казва най-важното.

Борисов обаче видя

упрек към съдебната система, но не и към полицията

Защото кой, ако не той, се прави на баш полицая в държавата. Откакто е станал премиер, сто пъти ни обясни, че от това най-много разбира и ако някога Румен Петков не го бил подгонил, още щял да си “гние” като главен секретар на МВР. И сега хоп – някой казва, че полицията е зле. От доклада става ясно, че дори е много зле.

Борисов предпочете да чете, вместо да седне и да обсъди с депутатите си тези простички въпроси – защо полицията заприлича на хулиган, защо се мутризира, защо го излага в Брюксел. Истината е, че парламентарната група на ГЕРБ се е превърнала в непристъпната крепост на Цветан Цветанов и там никой не може да дойде и да говори нещо лошо срещу полицията, пък бил той и премиерът и лидер на ГЕРБ. И Борисов не посмя. Той вече търси по-притчовидни начини, за да каже на депутатите си, че нещо в МВР скърца. И го направи, като прочете, сричайки, критиките на Брюксел. Но в парламента не си позволи никакъв коментар. Направи го ден по-късно, в компанията на любимите си пърхащи репортерки, като каза, че МВР трябва да спре да приема дарения – той щял да им доплаща за бензина и химикалките. Изрепчи се, ама не съвсем. Защото правилният въпрос е – защо в МВР няма никаква реформа вече 2 години. Това е институцията, в която не са направени никакви съкращения, а има най-големият бюджет от министерствата. Борисов можеше да попита кои точно са спонсорите на МВР, защо са хора с прякори и с необяснимо богатство, можеше да размаха този списък, да каже поне, че ще дойде на вота на недоверие в парламента и сам ще поеме отговорността за безобразията на полицията. Но не, Борисов не посмя.

Борисов може да изтълкува “правилно” дори и Евангелието.

Това, което е казано в доклада за корупцията и е специално подчертано, Борисов също не коментира. Той не намери за нужно да обясни защо този извод, който в никакъв случай не е поздравление за правителството и съдебната система, стои на видно място в доклада.

“Все още не са отчетени убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Окончателните и изпълнени присъди в тази област все още са много малко и няма признаци за активни целенасочени действия срещу корупциято по висшите етажи.” Кратко, ясно  точно, но при четенето защо ли Борисов го смрънка.

Брюксел ни казва, че

има чадър за висшите престъпници,

а ние се правим на разсеяни. Тук изобщо няма да отваряме дума за това, че шеф на правителствената комисия за борба с корупцията е пак героят на нашето време Цветан Цветанов. Или както казват хората по места – “оня с 6-те апартамента”.

Проблемът на Борисов е, че не вижда проблема. Когато тези дни в едно предаване му цитираха възмущението на посланик Уорлик, че не може 25-годишен младеж да се разхожда из улиците на София с Бентли, премиерът наивно отвърна: “Може да има наследство, може да е певец, може да е рапър, може да е футболист. 25-годишен младеж, ако е Валери Божинов или Ники Михайлов, си е взел кола и си кара Ламборджини.”

При подобно мислене нищо чудно, че Брюксел ни прати такъв критичен доклад. Но като евангелието, и той подлежи на различно тълкуване. Затова в следващия си доклад ЕК трябва  да бъдат по-конкретни и да цитират поименно. За да не си мислят депутатите на ГЕРБ (които може и да са неграмотни, щом се налага да им четат, но не са глупави), че всички с лъскави и скъпи коли у нас са преуспели футболисти или рапъри. Иначе всички ще се втурнат да правят милиони от песнички като “Нема такава държава” и “Бум мада фака”…

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица