Свържи се с нас

Крими

Евангелието от Брюксел

Не се съмнявайте, че премиерът Бойко Борисов има таланта да изтълкува и евангелиста Лука така, както му изнася

Published

on

Бойко Борисов прочете на депутатите си доклада от Брюксел така изразително, както се чете евангелие.

Дълго мисли дали да го чете пред министрите или пред депутатите си и накрая второто надделя по ред причини. Първо, защото е хубаво да се проповядва пред повече хора и второ, защото депутатите все пак са по-неграмотни. Няма нито един, който да е работил в Световната банка или години наред да се е влачил след фустата на Надежда Михайлова по разни форуми и конференции. Хич, да не е, все ще прихване нещо умно и реформаторско…

Злите езици твърдят, че преди да тръгне от “Дондуков” 1 към парламента за голямото четене,

премиерът открил доклада като срязал една 3-метрова трикольорна лентичка

и казал: “Хаирлия да е, тази година един доклад, догодина- два.” То така и ще стане – през 2012-а ще има доклад, който ще отчете 5-годишния мониторинг над страната ни в тази чувствителна област и ще каже има ли всъщност напредък в борбата с корупцията и престъпността или няма. И е възможно да има още един доклад, който да каже, че заради липсата на напредък няма и Шенген.

Евангелистът Лука

Бойко Борисов прочете доклада от Брюксел изразително, като евангелие. На моменти, вярно, се унасяше като отегчено попче и цели пасажи ги пропяваше с монотонен  глас. Но там, където се говори за волята на правителството да продължи реформите, тембърът ставаше плътен, горделив, а премиерът повтаряше и потретваше пасажите, за да се запомнят. Сега в парламентарната му група всички се шегуват, че другата седмица ще ги събере, за да им чете Евангелието от Лука. Представяте ли си с какъв гръмотворен глас ще изчете следното, но не само ще го изчете, но и ще го изкоментира след всеки пасаж.

“…ако някой дохожда при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде Мой ученик…и който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик… Защото кой от вас, кога иска да съгради кула, не ще седне първом да пресметне разноските, дали има, каквото е нужно за доизкарването й…та, кога тури основите и не може да я доизкара, да не би някак да почнат да му се смеят всички, които гледат, …и да казват: тоя човек почна да строи и не можа да доизкара?”

Евангелието от Лука, както и докладът от Брюксел, със сигурност е поздравление лично за Бойко Борисов. И затова трябва да се прочете, да се разпространи в средствата за масова информация, в низовите партийни организации, трябва да се изучава, да се помни. “Като цяло, това е поздравление за мен. Лука е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи”, ще ни каже премиерът. И ще разтълкува пред депутатите си, че реформите в България не могат да продължат, ако наистина всички не се намразят.

И Лука е схванал като Борисов, че трябва да се строи,

да се строи, да се строи, но преди това трябва да се пресметнат разноските (като се включат комисионните за министрите, за партийната каса, за корумпиране на когото и колкото трябва) и да се намерят парите навреме, за да не му се смеят. Затова, ако депутатите не се сещат, ще им го изтълкува – трябват повече лобистки закони, които да произвеждат повече монополисти и грабители на хората, защото от тях по-лесно се взима.

Не се и съмнявайте, че премиерът ни Бойко Борисов има таланта да изтълкува и Евангелието от Лука така, както му изнася.

Какво ни каза докладът на ЕК от юли 2011 година. Най-общо – с правната рамка сте добре, имате вече нужните закони, но имате проблем с прилагането им. “Следващите стъпки, които трябва да се предприемат в този процес, следва да бъдат съсредоточени върху прилагането на новите закони от страна на съдебната власт и полицията.” Това дословно е записано в доклада на ЕК и казва най-важното.

Борисов обаче видя

упрек към съдебната система, но не и към полицията

Защото кой, ако не той, се прави на баш полицая в държавата. Откакто е станал премиер, сто пъти ни обясни, че от това най-много разбира и ако някога Румен Петков не го бил подгонил, още щял да си “гние” като главен секретар на МВР. И сега хоп – някой казва, че полицията е зле. От доклада става ясно, че дори е много зле.

Борисов предпочете да чете, вместо да седне и да обсъди с депутатите си тези простички въпроси – защо полицията заприлича на хулиган, защо се мутризира, защо го излага в Брюксел. Истината е, че парламентарната група на ГЕРБ се е превърнала в непристъпната крепост на Цветан Цветанов и там никой не може да дойде и да говори нещо лошо срещу полицията, пък бил той и премиерът и лидер на ГЕРБ. И Борисов не посмя. Той вече търси по-притчовидни начини, за да каже на депутатите си, че нещо в МВР скърца. И го направи, като прочете, сричайки, критиките на Брюксел. Но в парламента не си позволи никакъв коментар. Направи го ден по-късно, в компанията на любимите си пърхащи репортерки, като каза, че МВР трябва да спре да приема дарения – той щял да им доплаща за бензина и химикалките. Изрепчи се, ама не съвсем. Защото правилният въпрос е – защо в МВР няма никаква реформа вече 2 години. Това е институцията, в която не са направени никакви съкращения, а има най-големият бюджет от министерствата. Борисов можеше да попита кои точно са спонсорите на МВР, защо са хора с прякори и с необяснимо богатство, можеше да размаха този списък, да каже поне, че ще дойде на вота на недоверие в парламента и сам ще поеме отговорността за безобразията на полицията. Но не, Борисов не посмя.

Борисов може да изтълкува “правилно” дори и Евангелието.

Това, което е казано в доклада за корупцията и е специално подчертано, Борисов също не коментира. Той не намери за нужно да обясни защо този извод, който в никакъв случай не е поздравление за правителството и съдебната система, стои на видно място в доклада.

“Все още не са отчетени убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Окончателните и изпълнени присъди в тази област все още са много малко и няма признаци за активни целенасочени действия срещу корупциято по висшите етажи.” Кратко, ясно  точно, но при четенето защо ли Борисов го смрънка.

Брюксел ни казва, че

има чадър за висшите престъпници,

а ние се правим на разсеяни. Тук изобщо няма да отваряме дума за това, че шеф на правителствената комисия за борба с корупцията е пак героят на нашето време Цветан Цветанов. Или както казват хората по места – “оня с 6-те апартамента”.

Проблемът на Борисов е, че не вижда проблема. Когато тези дни в едно предаване му цитираха възмущението на посланик Уорлик, че не може 25-годишен младеж да се разхожда из улиците на София с Бентли, премиерът наивно отвърна: “Може да има наследство, може да е певец, може да е рапър, може да е футболист. 25-годишен младеж, ако е Валери Божинов или Ники Михайлов, си е взел кола и си кара Ламборджини.”

При подобно мислене нищо чудно, че Брюксел ни прати такъв критичен доклад. Но като евангелието, и той подлежи на различно тълкуване. Затова в следващия си доклад ЕК трябва  да бъдат по-конкретни и да цитират поименно. За да не си мислят депутатите на ГЕРБ (които може и да са неграмотни, щом се налага да им четат, но не са глупави), че всички с лъскави и скъпи коли у нас са преуспели футболисти или рапъри. Иначе всички ще се втурнат да правят милиони от песнички като “Нема такава държава” и “Бум мада фака”…

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“, станала навръх Никулден

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът, управлявал единия от двата автомобила, е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени встрани , извън зоната на кръстовището, за да не бъдат затруднявани останалите участници в движението по натоварения булевард.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит водач тресна „баварец“ в дърво, а млад „голфаджия“ в скат край Узана

Published

on

Две пътнотранспортни произшествия станаха през съботния ден в Габрово и в района на областния град. Това става ясно от полицейската сводка за днешния ден.

При първия от двата пътни инцидента, 25-годишен пиян водач на „БМВ“ успя да самокатастрофира на ул.“Великотърновко шосе“.

Катастрофата е станала около 01.30 часа. Водачът на немския автомобил изгубил контрол над управлението и се ударил странично в крайпътно дърво.

Мъжът бил прегледан от отзовалия се екип на спешна помощ, който не установил данни за телесни повреди.

От него обаче се разнасяли остри миризми на алкохол. При проверката му за употреба дрегерът отчел 1.40 промила в количеството издишан въздух.

Същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство, с което бил изпробван. По случая е образувано бързо производство.

Втората катастрофа станала около 20.05 часа на пътя между местността Узана и село Зелено дърво.

Пристигналият на място екип на „Пътна полиция“ установил, че 19-годишен варненец, управлявайки „Фолксваген Голф“, не съобразил поведението си с атмосферните условия и релефа на пътя, излязъл извън пътното платно и се блъснал в крайпътен скат.

Един от пътниците, който бил в автомобила – също на 19 години, получил охлузвания и натъртвания, като бил откаран за преглед в местната болница, без опасност за живота.

Пробата за алкохол на водача е отрицателна. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица