Свържи се с нас

Общество

Преподавател по философия в Софийския университет доц.Цветина Рачева: „Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието“

Какво мислите за образованието като цяло?

Въпрос на законодателство и държавна политика, мисля че трябва да се раздели академичното от мениджмънта.  Проектите са екстри, чрез проектите се решават конкретни проблеми,  пример: с един проект не могат да се обзаведат всички лаборатории.

Икономиката трябва да бъде добре  профилирана. Връзките на университетите са много рискови. Всяка държава има национален университет, който се стреми към идеята  да бъдат представени всички науки,тъй като нито едно общество не може да бъде лишено от хуманитарни науки. Имаме специалисти , които са доказали че са ефективни в областта си. Хуманитаристиката разкроява духа, прави човекът стабилен. Теснократското управление не трябва да взима превес, и не трябва да има противопоставяне между различните науки.

Какво мислите за пазара на труда?

В България няма развит пазар на труда, което всъщност  е проблем на обществото като цяло. Бизнесът  заедно с държавата трябва да реши кои са му приоритетите. Връзката, която да обезпечи тези процеси  между двете страни е политиката на държавата и тя не трябва да бъде репресор на образованието.  Промяната в образованието трябва да се обмисли и подготви постепенно.

Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието и  да не пести сили и средства за това.

Как да се гарантира правилното направление на парите?

Политиците трябва да имат ясна идея и критерии за това.Въпрос на дългосрочна визия и стратегия.

Няколко думи за рейтинга на вузовете?

По последната създадена рейтингова система възникна съмнение, заложени ли са всички необходими критерии в нея. Изобщо съществуват много въпроси относно висшите училища и правомерно ли се увеличават техния брой и филиали към тях. Важен е и проблемът с недостиг на академичен състав. Важно е прави ли се разлика между завършилите една и съща специалност, но в различни университети.

Какво мислите за реализацията на специалистите?

Въпрос на престиж и познания . Съществуват уникални вузове с натрупан потенциал , постигнат с не големи усилия от страна на държавата. Ако имаме  едно култивирано образование, тогава и  потреблението на специалистите ще бъде актуално. Държавата трябва да създаде програми за сътрудничества между вузовете в  международен план. Като пример мога да посоча нанопроизводството , което има нужда от такава връзка с Русия, Англия, Германия, където е добре развито.

Трябва да променим оформената тенденция у нас  ” да неглижираме” това което имаме и да започнем да ценим  малкото богатство, което притежаваме.

Как да върнем българските специалисти в родината?

Не можем да върнем тези, който са излезли, тъй като те имат достатъчно автономен характер. Ако държавата изгради подходящи центрове, за да  можем да ги пращаме с оглед връщането им обратно, ще бъде ползотворно.

Единствен критерии ли е заплащането за излизане в чужбина? Съществува ли рецепта за оставане?

Младите специалисти са изкушени от целия свят дори в своето образование. Един млад човек ”трябва да види”. Не е единствен критерии заплащането, тъй като работещите в чужбина плащат друга цена.  Нека хората не мислят в частност само за себе си, а да се научат да гледат през благото на общността.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Децата от ДГ „Радост“ бяха директори за един ден

Малчуганите Александра Атанасова и Митко Банков участваха в традиционните дни на детско самоуправление

Децата от ДГ „Радост“ Александра Атанасова и Митко Банков станаха директори за един ден. На 4 и 5 декември за четиринадесети пореден път в ДГ „Радост“ бяха организирани „Дни на детското самоуправление“.

снимка: Община Севлиево

По традиция инициативата се провежда всяка година през месец декември и с нея се поставят основите на гражданската култура у децата. Така се усвояват и основните принципи при изразяване и отстояване на мнение, етика и поведение в отношенията, уважение към себе си и другите, правото на демократичен избор.

снимка: Община Севлиево

В ролята на директор за един ден тази година бяха Александра Атанасова от ДГ „Радост“ №1 и Митко Банков от ДГ „Радост“ № 2. Те посетиха Община Севлиево и споделиха със зам.-кметовете Красимира Йорданова и Калина Георгиева своите впечатления от управлението на детската градина. В непринуден разговор децата разкриха своите мечти и очакванията за подаръци от Дядо Коледа – малката Александра пожела да получи раница, а Митко си пожела детектор на лъжата.

снимка: Община Севлиево

Двамата директори представиха и своите виждания как трябва да изглежда детската градина на мечтите им. Малчуганите показаха на зам.-кметовете и проектите на своите учители в международното състезание „Наука на сцената“, което се проведе тази година в Португалия.

снимка: Община Севлиево

В края на срещата на двамата малки директори бяха връчени заслужени подаръци и сертификати за успешно еднодневно управление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В очакване на Коледа да подадем ръка на Поли

Предколедно настроение цари в репетиционната зала на вокална формация „Upstream Voices“. Певците на Ценка Горалова очакват с нетърпение двата благотворителни концерта на 13 декември в зала „Възраждане“ – Габрово и на 19 декември в ДК „Мара Белчева“ – Севлиево.

„Подай ръка на Поли“ е благотворителната кауза, за която ще пеят младите таланти. В концертите ще се включат и малки танцьори от детски градини “ Дъга“ и „Пролет“.

7-годишната Полина Димова е с диагноза детска церебрална парализа. Детето е провело редица рехабилитации в различни болници в България, които обаче не дават резултат. Надежда на родителите на Поли дават няколко процедури в Турция, след които се забелязва значително подобрение.

За да продължи то, трябва да продължат и рехабилитациите, които струват 2280 евро за месечен курс. До този момент семейството на Поли успява със собствени средства да покрие част от рехабилитационните курсове, закупуването на шини, очила, вертикализатор и всичко друго, което е необходимо за лечение и подобряване на двигателната ѝ активност.

За тях надежда има и в операцията на стволови клетки, за която вече имат изготвена оферта на стойност 40 000 долара. За съжаление, вече не могат да се справят сами. Нека заедно подкрепим малката Поли в борбата и за по-добър живот и по-щастливо детство.

Зареди още

Икономика

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Португалия

От ученическа практика в португалския град Брага се завърнаха четиринадесет възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Това бе и поводът да разговаряме с тях за впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

„Научих много нови неща, подобрих уменията си по английски език, създадох нови приятелства и прекарах едно страхотно време. Работих в счетоводна кантора – подреждахме счетоводни документи по месеци и дати. Хората, с които работих, бяха много добри и учтиви. Впечатлена съм от това колко са вярващи хората в Португалия. Само в града, в който бяхме, има 87 църкви, които озвучаваха Брага. Посетихме също и столицата Лисабон, Порто, Фатима и Виана до Кастело. Тези градове ми направиха изключително впечатление с чистотата си, красивите си градини, културни и исторически забележителности. Всеки ден се забавлявах много и научавах нещо ново“, сподели Жанина Божинова от 12 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

„Аз също се запознах с много хора и с доста от тях станахме приятели. Упражнявах много английски език и сега вече съм сигурна, че ще мога да се справя, ако ми се наложи да работя в друга страна. По време на практиката в хотела „Moon and Sun“ посрещах гостите за закуска, поздравявах ги и ги питах в коя стая са настанени. Някои от тях бяха много любезни и се интересуваха от къде съм и какво правя в Брага. На ден общувах с около 20 гости. След като приключеха със закуската, моята задача бе да отсервирам. Първият ден бях притеснена дали ще се справя с езика, но с учудване разбрах, че португалският ми колега не говори много английски и аз сама трябваше да разговарям с гостите“, разказа Биляна Колева от 12 „Г“ клас, специалност „Кетъринг”.

„Пътуването до Португалия ми даде възможност да науча повече неща, свързани с това, с което искам да се занимавам и ми даде огромната възможност да науча и да се срещна с културата и организацията в хотелите и ресторантите в Португалия. Това беше невероятно изживяване за мен, което бих изживяла отново с удоволствие. Хората винаги посрещат с усмивка на лицето и винаги са готови да ти помогнат, и да те научат на всичко, което ти е необходимо. Работих в „Vila Garden“ и бих казала, че за мен това беше най-страхотното място, на което можех да прекарам работното си време. Удивена съм от обстановката, която ми предложиха и от служителите в хотела. Създадох много приятелства, които поддържам и до днес. Туристическите дестинации, които посетихме все още са пред очите ми. Любимата ми дестинация беше Viana do Castelo, където гледката беше повече от удивителна. Разбира се, това нямаше да бъде така, ако не бяха и нашите екскурзоводи и нашите страхотни учители, които ни помагаха във всичко. Португалия е много красива държава със страхотна история“, сподели и Цветелина Събева, 10 „В“ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

Екип по проекта: Миглена Пройнова, Вера Димова.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица