Свържи се с нас

Общество

Преподавател по философия в Софийския университет доц.Цветина Рачева: „Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието“

Published

on

Какво мислите за образованието като цяло?

Въпрос на законодателство и държавна политика, мисля че трябва да се раздели академичното от мениджмънта.  Проектите са екстри, чрез проектите се решават конкретни проблеми,  пример: с един проект не могат да се обзаведат всички лаборатории.

Икономиката трябва да бъде добре  профилирана. Връзките на университетите са много рискови. Всяка държава има национален университет, който се стреми към идеята  да бъдат представени всички науки,тъй като нито едно общество не може да бъде лишено от хуманитарни науки. Имаме специалисти , които са доказали че са ефективни в областта си. Хуманитаристиката разкроява духа, прави човекът стабилен. Теснократското управление не трябва да взима превес, и не трябва да има противопоставяне между различните науки.

Какво мислите за пазара на труда?

В България няма развит пазар на труда, което всъщност  е проблем на обществото като цяло. Бизнесът  заедно с държавата трябва да реши кои са му приоритетите. Връзката, която да обезпечи тези процеси  между двете страни е политиката на държавата и тя не трябва да бъде репресор на образованието.  Промяната в образованието трябва да се обмисли и подготви постепенно.

Държавата трябва да инвестира в процесите на усъвършенстване по всички направления на образованието и  да не пести сили и средства за това.

Как да се гарантира правилното направление на парите?

Политиците трябва да имат ясна идея и критерии за това.Въпрос на дългосрочна визия и стратегия.

Няколко думи за рейтинга на вузовете?

По последната създадена рейтингова система възникна съмнение, заложени ли са всички необходими критерии в нея. Изобщо съществуват много въпроси относно висшите училища и правомерно ли се увеличават техния брой и филиали към тях. Важен е и проблемът с недостиг на академичен състав. Важно е прави ли се разлика между завършилите една и съща специалност, но в различни университети.

Какво мислите за реализацията на специалистите?

Въпрос на престиж и познания . Съществуват уникални вузове с натрупан потенциал , постигнат с не големи усилия от страна на държавата. Ако имаме  едно култивирано образование, тогава и  потреблението на специалистите ще бъде актуално. Държавата трябва да създаде програми за сътрудничества между вузовете в  международен план. Като пример мога да посоча нанопроизводството , което има нужда от такава връзка с Русия, Англия, Германия, където е добре развито.

Трябва да променим оформената тенденция у нас  ” да неглижираме” това което имаме и да започнем да ценим  малкото богатство, което притежаваме.

Как да върнем българските специалисти в родината?

Не можем да върнем тези, който са излезли, тъй като те имат достатъчно автономен характер. Ако държавата изгради подходящи центрове, за да  можем да ги пращаме с оглед връщането им обратно, ще бъде ползотворно.

Единствен критерии ли е заплащането за излизане в чужбина? Съществува ли рецепта за оставане?

Младите специалисти са изкушени от целия свят дори в своето образование. Един млад човек ”трябва да види”. Не е единствен критерии заплащането, тъй като работещите в чужбина плащат друга цена.  Нека хората не мислят в частност само за себе си, а да се научат да гледат през благото на общността.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Недко Солаков: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни художника Недко Солаков.

Аз съм – Габровец, макар че по случайно стечение на обстоятелствата съм роден в Червен бряг.

Лесно или трудно е да си художник и защо? – На пръв поглед е много лесно да се измислят шантави истории като моите и поне за мен е лесно. Но да ги вложиш във възможно най-адекватната за тях визуална форма, не е много лесно, макар че на мен и това ми е лесно. Най-обичам от “нищо нещо да направя”, тоест с минимални средства да кажа максимално важно нещо, което си е съвсем по габровски.

Хората ме познават като малко намръщен, но не знаят, че съм? – Способен да бъде и още по-намръщен, но винаги с усмихнато чувство за хумор.

Приятелите ми са – Относително малко, макар че се познавам с много хора.

Домът ми е – в София, но сърцето ми е в Габрово и особено на Борики, където в построената от баща ми Митьо вила с две ателиета, живее през лятото майка ми – пенсионираната д-р Солакова.

Като дете обичах – Да се катеря по скалите на Петкова нива, особено през голямото междучасие (училище “Ран Босилек”).

Вкусът, който ме връща към детството е – Споменът за вкуса на кифлите с мармалад в хлебарниците и пърленките в механата на Етъра, но най-вече божествената миризма на кебапчета, идваща от тогавашния ресторант “Шипка”. Тогава живеехме на “Отец Паисий,” а аз трябваше да спазвам жестока диета заради чернодробно заболяване и поне един път пробвах да хапна топъл хляб, поръсен с миризмата на кебапчетата отсреща. Не беше същото, но и сега, когато не пазя диета, кебапчетата не са същите. Останаха при социализма.

Когато пътувам – Независимо за колко време и докъде, винаги се връщам в България, макар че от много години мога да си позволя да живея със семейството си в чужбина (все пак почти всичките ми доходи идват от там). Всичките ми пътувания са свързани с изложби – мои самостоятелни или групови.

Често сънувам – Напоследък нещо не сънувам много. Но мога да ви кажа как се приспивам – обикалям мислено по любимите ми пътеки в парка “Българка”, който съм пребродил във всички посоки, много пъти.

Ядосвам се, когато – Хората унищожават природата.

Най-големият ми страх е – Ох, много са, нямам любим.

Мечтая за – Ходене по моите пътеки, сред горите, където няма други хора.

Вярвам в – Числото 13. Обикновено ми се случват хубави работи, свързани с него.

Думата, която искам да чувам за себе си е – “Разказвачнаистории”.

Въпросът, на който все още не съм отговорил, е – Май няма такъв. Обикновено всичко си казвам, повече отколкото трябва.

Моето изречение с думата “ако” – Ако не използваме “ако”, няма ли да ни бъде по-лесно?

Моето изречение с думата “ще” – Ще избягвам пожелания, които не мога да изпълня.

Любимият ми габровски анекдот е – За договорения заем, който бил отказан, след като младокът, който го поискал, си запалил цигарата с кибрит, а не от огнището на човека с парите (не помня имената на героите).

Габрово ли, ами то е – В сърцето и душата ми.

На габровци бих казал – Гордейте се, че сте такива!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица