Свържи се с нас

Общество

Нова акция на фондация Ейнджълс в Габрово

Published

on

За втори път в Габрово фондация Ейнджълс организира благотворителна акция под надслов „Купи и дари”. Всички желаещи да се включат в инициатива могат да го сторят  на 27 ноември от 12 до 21 часа в магазин Пикадили. Целта на кампанията е да бъдат закупени продукти, които по – късно ще бъдат дарени на домове за социално слаби в Габрово и Севлиево.

Такива кампании се провеждат периодично и  във Варна и  Бургас.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Неда Христова от Габрово отпразнува 100 години

Published

on

Баба Неда Христова от Габрово стана на сто години и посрещна рождения си ден в компанията на деца и внуци.

Кметът на Габрово Таня Христова също уважи столетницата и ѝ пожела да бъде здрава и да се радва на хубави и спокойни дни!

Рецептата за дълголетие според баба Неда е човек „да бъде в реда на живота, да бъде справедлив, да обича живота“.

На младите пожелава „да са здрави и да бъдат послушни на майка и баща, башкъ на обществото, да бъдат доброволни“.

Разказа ни за работата си като плетачка в завода и как се забавлявали – на танци, вечеринки и сред природата – в туристическото дружество.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Снежана Рачевиц, НАГ: Училището не го прави сградата, а хората в нея

Published

on

За високите резултати от държавното външно оценяване, за сбогуване на зрелостниците с училището, за приема на новото попълнение – 130 осмокласници, за проектите, по които работят в Националната Априловска гимназия, разказва в интервю в днешния брой на габровския печатен ежедневник „100 Вести“ директорът на училището Снежана Рачевиц.

– Какви са резултатите от държавното външно оценяване на зрелостниците?
– Резултатите на Национална Априловска гимназия са най-високи в областта, със среден успех от двата изпита много добър 5.32. Специално по български език и литература е 5.29, най-висок е по английски език – 5.66. Завършиха 125 ученици. Лично аз имам основание за професионална гордост, защото класът, на който преподавам – XII „г“, завърши с успех от матурата по български с отличен 5.56. За мен най-важно е учениците да разберат защо ги товарим с повече знания, те проявиха нужното разбиране. Чувствах ги не толкова като ученици, а като партньори. И другите ни резултати са добри. Имаме 138 пълни шестици. Най-високият резултат е на моя ученичка – 6 по английски и 5.99 по български и литература, само едно стотна не й достигна за пълно шест.

– Знаете ли къде ще кандидатстват зрелостниците ви?
– Десетина ученици се готвят усилено за изпита по медицина. В другите ВУЗ-ове – Софийския, Великотърновския, приемът става според оценките от матурите, те са добри и надявам се децата да успеят. Има и ученици, които ще учат в чужбина, не са много. Приети са в Германия, Нидерландия, Англия. Изпратихме зрелостниците тържествено в зала „Възраждане“, спазвайки всички противоепидемични мерки. Връчихме им дипломите, беше много емоционално. Учениците от XI клас бяха подготвили филм, с който поздравиха дванадесетокласниците. Организирахме и чудесен абитуриентски бал, децата бяха много възторжени, момичетата – много красиви. Танцуваха много, веселиха се истински.

– Как смятате, дистанционното обучение плюс или минус бе за ученици и учители, повлия ли по някакъв начин на резултатите от изпитите?
– Децата и учителите се справиха добре с дистанционното обучение. Въпреки резервите, че не знаем как се прави дистанционно обучение, успяхме да бъдем по-гъвкави и по динамични. От една страна този вид обучение ограничи преките ни контакти с учениците, но от друга страна ги накара да работят по-добре самостоятелно. Те проявиха отговорност и амбиция, подготвиха се добре за изпитите. Ние пък направихме всичко възможно да им осигурим комфорт и спокойни условия по време на матурите. Дали е полезно или не дотам дистанционното обучение?! Според мен ефектът трябва да се вижда пропорционално. Не бива да се прекалява с дистанционното обучение. Класическото обучение е очи в очи между учител и ученик. Децата имат нужда от този контакт, те се учат от учителя, от неговия пример. Когато си в дистанционна среда, някак се губи контактът. Много им дойде на учениците, а и на учителите, три месеца дистанционно обучение. Умориха се. Не мисля, че то се е отразило по някакъв начин на успеха на учениците. Макар миналата година да бе по нисък.

– Започна ли новият прием, колко осмокласници ще приемете?
– Приемът ще бъде онлайн, вероятно при записването ще се видим. Надявам се наесен да започнем нормална учебна година. Ще приемем 130 деца, пет класа по 26 ученици. Надявам се, както всяка година, и сега да напълним паралелките. Нямаме нови специалности, миналата година открихме професионална паралелка „Бизнес администрация“. Другите са три езикови паралелки – една по немски, две по английски език. Оказва се, че имаме правилна стратегия към изучаване на чуждите езици. И една паралелка хуманитарни науки, към нея има също интерес. Защото хуманитарното мислене не може в никакъв случай да бъде пренебрегнато при оформянето на едно общество. Преди дни проведохме националния кръг на олимпиадата по английски език. Заради пандемията те не се провеждат в даден град, където се събират деца от страната. А се провеждат във всеки областен град в училищата координатори, каквито сме ние. Там от 8 деца от Габровска област четири бяха от Априловската гимназии и се класираха за националния кръг. Проведохме и национална олимпиади по български език и литература, по испански и немски език.

– Имате ли недовършени проекти, по какви проекти ще кандидатствате от следващата учебна година?
– Вероятно ще продължим да работим по проекта „Подкрепа за успех“. Сега сме кандидатствали по един нов проект, който е свързан с материалнотехническата база, така и с нови учебни дисциплини. Става дума за създаването на STEM среда в училище, сега е много модерно. Означава наука, технология, електроника и математика. В Европа се работи по подобен проект, включва се и изкуството, той вероятно ще стигне и до нашите училища и е подходящо за нас. Работим и по национални програми.

– От колко години работите в това училище? Разбрахте ли кое е найважното, което се случва и трябва да се случва в Априловската гимназия, за да бъде тя една от найелитните?
– 35 години съм учител в Националната Априловска гимназия. Най-важни, разбира се, са учителите и учениците, хората, които изпълват със съдържание понятието априловец. Училището не го прави сградата, а хората, които са в нея. Колкото на по-високо ниво и качество са учителите, толкова по-добре. Само че има една тенденция на ограничаване капацитета, на специализиране на учители и ученици. Поколението, което идва, а и ние тясно се специализираме. Нямаме този широк поглед върху живота, който да ни накара да можем да сме гъвкави и функционално грамотни. Училището ни има тежест в областта на общественото мислене. Това може да се постигне дори с математика и езиците, въпросът е в цялостния поглед и възпитание в граждански добродетели. Моята политика е да се работи повече по възпитанието, не че обучението не е важно, трябва да ги съчетаваме.

Автор на интервюто, публикувано в бр.127, във вестник „100 Вести“, е Женина Денчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица