Свържи се с нас

Общество

Зов за помощ! Търси се кръв, група А (-)

Published

on

Търси се кръв за Иванка Иванова, която е в габровската болница и спешно се налага да й бъде прелята кръв от рядко срещаната кръвна група А-(отрицателно).

Можете да се обръщате за информация на тел. +359 888 323 016.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Кръвния център, към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Подземни контейнери ще бъдат поставени в Трявна

Published

on

С Решение № 111/07.07.2020 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., проект „По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери” по процедура BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ е предложен за финансиране. Предстои сключване на Договор за безвъзмездна финансова помощ на стойност 390 933 лева.

Предвижда се поставяне на 6 броя инсталации с по 4 контейнера за разделно събиране на отпадъци от подземен тип с цел предотвратяване на замърсяването и осигуряването на разделно събиране на отпадъци на обществени места. По два броя инсталации ще бъдат поставени в централната част на град Трявна и в района на двете детски градини в града, по една инсталация ще има в старинната част на Трявна и в централната част на град Плачковци.

Съоръженията ще бъдат монтирани в тези райони с цел по-голяма публичност и обхват на населението и гостите на града. Всяка инсталация ще има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов отпадък и биоразградим отпадък. Това ще позволи повишаване на приноса на Трявна за постигане на целите по чл. 31, ал 1 от Закона за управление на отпадъците, чрез подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъците и намаляване количеството депонирани биоразградими отпадъци.

Проектът предвижда организиране и провеждане на събития, насочени към разделно събиране на битови отпадъци и последващо рециклиране, във връзка с предмета на разработвания демонстрационен проект и за повишаване на общественото самосъзнание за спазване на съответното най-високо ниво на йерархията за управление на битовите отпадъци.

Предвидени са две информационни кампании.

Едната кампания да бъде насочена към граждани на общината с церемония по откриване на съоръженията, която ще бъде използвана за запознаване на обществеността с ползите от разделното събиране на отпадъци както за околната среда, така и за самите тревненци и с какво демонстрационният проект ще допринесе за това.

Втората кампания ще бъде насочена към подрастващите, възпитаници на детските и учебни заведения в общината, в близост до които ще има инсталирани съоръжения по проекта.

Зареди още

Новини

Грозни сцени по време на протест пред РЗИ – Габрово (Видео)

Published

on

Грозни сцени се разиграха по време на протест на търговци, искащи съботният пазар на открито тип „битак“ да не прекъсва работата си. Протестната акция се състоя тази сутрин, 10 юли, пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Габрово, а емоциите се нажежиха до червено.

Служител на държавната институция изпусна нервите си и влезе в пререкание с протестиращите, дърпа и се бута с тях, а за финал вдигна високо средния си пръст на дясната ръка, изразявайки с поведението си открито неуважение.

Все пак страстите бяха овладени и до ескалиране на напрежението не се стигне, въпреки циничния жест, траел няколко секунди. Малко след разигралата се грозна сцена при протестиращите се появи д-р Николай Пенчоков, директорът на РЗИ – Габрово, който влезе в диалог с протестиращите търговци.

Директорът на РЗИ учтиво обясни, че решението съботният пазар в Габрово да не се състои е на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19, с което се забранява провеждането на пазари тип „битак“. Д-р Пенчоков информира, че днес следобед ще се проведе Кризисен щаб, по време на който ще бъде взето решение дали пазарът в събота в Габрово ще бъде разрешен.

Протестиращите му отговориха, че ги приравняват с „панаирите“, а те са търговци на пазар за промишлени стоки, аргументирайки се, че са в същата ситуация като с търговските обекти в МОЛ-вете, но с разликата, че са на открито.

Протестиращите открито заявиха, че има двоен стандарт при избора на това дали да се проведе съботния „битак“, давайки за пример друго събитие от сходен характер, което ще се случи на площад „Възраждане“ същия ден.

„От Общината ни отговориха, че ако фермерският пазар на площада се състои, редно е да има и пазар на ул.“Свищовска“. В случая обаче д-р Пенчоков решава, че за едни може, а за други не! Ние не искаме нищо друго, освен да работим. Никой не ни попита за 3 месеца, докато не работихме, как се справяме и откъде намираме пари, за да живеем. Ако сега не изкараме някой лев, зимата какво ще правим? Институциите се подиграват с нас“, заяви участник в протеста.

От сградата на РЗИ – Габрово събралите се търговци решиха да пренесат своето недоволство пред Община Габрово. На път обаче пред партийната централа на ГЕРБ срещнаха кмета Таня Христова и поискаха да им бъде обърнато внимание на проблема.

Пред хората габровският кмет се ангажира представител на протестиращите търговци да вземе участие в Кризисния щаб, ако всички представители в него дадат разрешение за това, за да дискутират по въпроса.

Обеща, че заедно с всички институции ще преразгледат искания на протестиращите. Таня Христова каза, че каквото и решение да бъде взето, то ще бъде съобразено с обстановката, в която се намираме.

Търговците призоваха кмета да направи всичко възможно повече да не излизат на протест. Съботният пазар да бъде разрешен, да бъдат въведени необходимите противоепидемични мерки, отстояние между щандовете, дезинфектанти, за да може той да функционира.

Каква ще бъде развръзката през днешния ден предстои да разберем.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Доброволци и Община обновиха детска площадка в Дряново

Published

on

Доброволци от ж.к. „Априлци“ и Община Дряново обновиха детска площадка. Пребоядисани пейки, люлки и пързалки придават по-приятен вид на една от най-използваните площадки за игра в града.

„Поздравяваме Десинора Атанасова, която поде инициативата, както и всички участвали доброволци. Само с общи усилия на гражданите и Общината можем да превърнем Дряново в красиво, чисто и интересно място“, споделиха от администрацията на кмета Трифон Панчев.

От Община Дряново призовават да бъдат търсени за съдействие или за споделяна на идея!

*Снимки: Община Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица