Свържи се с нас

Новини

„Животът е с предимство“

Published

on

На 20 септември, петък, Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитие, което ще се проведе под надслов „Животът е с предимство“.

То е по повод Европейския ден без загинали на пътя и е подкрепено от местни институции и организации, които се обединяват около една обща идеята, а именно – безопасността по пътя е отговорност на всички.

Мястото е площад „Възраждане“, а във времето от 16:30 до 19:30 часа, където всички участници и посетители ги очакват специални демонстрации, игри, симулатори, състезания и разбира се полезна информация.

Най – малките участници в събитието – децата от детските градини от областта, ще направят дефиле с картонени коли – изрисувани от тях и със специални послания. Те ще се движат по маршрут, от кръстовището на хотел Балкан и ще завършат на откритата сцена на пл. „Възраждане“.

Какво се случва и как трябва да реагираме, ако станем свидетел или участник в пътно транспортно произшествие, ще разберем от демонстрацията, която ще направят полиция, пожарна, Спешна помощ, БЧК.

Чрез специална инсталация, която представлява реална пътна обстановка, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ще обръщат внимание на децата за това как безопасно да пресичат и защо винаги трябва да бъдат внимателни и отговорни щом са на улицата.

Предвидени са още рисуване с различни материали, викторини, колело, но не на късмета, а с въпроси, които да проверят до колко познаваме правилата за движение.

Ако не сте чували за приложението iHelp, то ще ви запознаем с неговия създател, който ще ни разкаже за какво служи то.

снимка: Областна администрация – Габрово

Няма да бъдат пренебрегнати и по- големите участници – ученици и родители, за тях от „Автомобилна администрация“ са предвидили два симулатора, чрез които ще може да разберем какво е ако попаднем на хлъзгав път или навлезем с много висока скорост в завой.

А дали може да си представите какво е усещането да си пиян? Ще проверим на място как и дали може да координирате движенията си ако сте с… алкохолни очила.

Предстоят демонстрации на най – добрите приложни колоездачи от SOS – Трявна, а защото сме в града, известен с хумора и сатирата – ще погледнем на темата и от тази страна в шатрата на Дом на хумора и сатирата – Габрово.

В рамките на кампанията за пътна безопасност ще обърнем внимание и на активните шофьори. Ще може да проверите контролните си точки, да направите справка за наложени глоби. В шатрата на Съюза на българските автомобилисти ще проверяваме знанията ви и един от всички отговорили вярно на въпросите ще си тръгне със специална награда.

Събитието „Животът е с предимство“ попада и в Седмицата на мобилността, за която Община Габрово е предвидила много и различни инициативи. В същия ден, но малко по – рано от 10:00 до 12:00 часа в Градинката с мечето, ще се случи приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда.

От 15:00 до 18:00 часа на разположение ще са общинските електромобили за една екоразходка. Ако обичате да ходите пеш, то задължително се включете в надпреварата за най – много изминати крачки, която се провежда от 16.09. до 19.09.

Търсят се и най – усмихнатите селфи маниаци, който да участват в конкурса „Върви с мен!“. Всички инициативи, включени в Седмицата на мобилността може да следите на сайта на Община Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Инициативата „Животът е с предимство“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Общините от областта – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица