Свържи се с нас

Новини

Все по-малко лекари избират Габрово и региона

Published

on

Снимката е илюстративна

Осигуреността с лекари в област Габрово към края на 2018 г. е 38.7 на 10 000 души от населението, като показателят е по-нисък от средния за страната (42.4). Най-ниски са стойностите му в областите Кърджали (25.9 на 10 000 души от населението), Добрич (26.7) и Перник (28.6).

Данните бяха оповестени от Териториално статистическо бюро – Север, Отдел „Статистически изследвания“ – Габрово. Според тях в структурата на лекарите по специалности най-голям е дялът на общопрактикуващите лекари – 72 (17.1%), следвани от практикуващите други специалности – 33 (24.5%), педиатрия – 32 (7.6%) и кардиолози – 21 (5.0%).

По отношение на лечебните заведения и легловия фонд от статистиката става ясно още, че към края на миналата година в област Габрово функционират 6 заведения за болнична помощ, с 860 легла. Заведенията за извънболнична помощ са 39 с 4 легла, а другите лечебни и здравни заведения – 3 с 30 легла.

Заведенията за болнична помощ включват болници, центрове за кожно-венерически заболявания, центрове за психично здраве и комплексни онкологични центрове. Съгласно Закона за лечебните заведения болниците са многопрофилни и специализирани. Легловият фонд на болниците запазва нивото си от 2017 г.

Към 31.12.2018 г. многопрофилните болници в областта са 3, с 497 легла. Те представляват 50.0% от болниците и в тях е съсредоточен 57.8% от легловия фонд на всички болници в област Габрово.

Заведенията за извънболнична помощ в областта в края на 2018 г. са 39, с 14 легла за краткосрочно лечение. Сред извънболничните заведения най-голям е броят на самостоятелните медико-диагностични и медико-технически лаборатории – 22 заведения, следват медицинските центрове – 12 с 8 легла и диагностично-консултативните центрове – 13 с 4 легла.

Към други лечебни и здравни заведения се отнасят центровете за спешна медицинска помощ, регионални здравни инспекции, домове за медико-социални грижи за деца и хосписите.

През 2018 г. в област Габрово тези заведения са 3 с 30 легла. В сравнение с предходната година е запазен общия им брой, а легловият фонд на тази категория заведения се увеличава с 30.4%.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Лятно автокино в Габрово

Published

on

Днес и във вторник, 22 юни, Габрово ще бъде домакин на лятно автокино. Входът е свободен, а мястото е паркингът на голям хипермаркет от известна търговска верига, разположен в квартал „Христо Ботев“.

Филмите, които ще бъдат излъчени са „Привличане“ (21.06) и „Диви и щастливи“ (22.06). И в двата дни паркирането започва от 20.00 ч., а прожекцията е от 21.15 ч.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Александър Сано, който ще сподели интересни истории от снимачния процес.

Екранът, на който ще бъдат прожектирани филмите е с размери 5 м х 10 м, монтиран на височина 2 м от земята, а професионалната система за прожекции и звук са гаранция за неповторимо преживяване.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

58-годишен наду дрегера след пладне и остана без книжка

Published

on

58-годишен мъж от Севлиево остана без книжка, след като бе установен да шофира под влиянието на алкохол.

Пиятният шофьор бил хванат от полицаи в събота, 19 юни, около 15.15, при проверка лек автомобил „БМВ“ на ул.“Стара планина“ в Севлиево.

Шофьор се „отчел“ пред дрегера с 1,43 промила алкохол в количеството издишан въздух.

На пияния водач бил издаден талон за медицинско изследване, но същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица