Свържи се с нас

Общество

115 години от рождението на Кольо Василев Карагьозов

Published

on

Кольо Карагьозов

Роден на  17 юли 1896 г. в Габрово. Син на индустриалеца Васил Карагьозов и Дешка Калпазанова, внук на родоначалника на модерната индустрия в Габрово и в Новоосвободеното Княжество България Иван Колчев Калпазанов, роднина на габровския първенец, общественик и борец за черковна независимост Иванчо Пенчо чорбаджи, племенник на първия търновския чорбаджия, общественик, дарител и първи търновски фабрикант Стефан Карагьозов, братовчед на Ангел Карагьозов – адвокат в София и председател на ВКС, племенник на дарителката Стоянка Калпазанова и габровския краевед д-р Петър Цончев

Кольо Карагьозов получава основно образование  в Габрово, рисува  и посещава уроци по цигулка.

Вторият син Божидар Карагьозов 1934 г. – Габрово

Кольо Карагьозов учи в Априловската гимназия, отбива военна служба и заминава да следва в чужбина. Първо учи право в Ерланген, после търговия в Лайпциг – „Handel Hochschule” и се завръща в България дипломиран търговец. Известно време работи в Габрово като банков служител в „Индустриална банка”, клон Габрово, след което е назначен като счетоводител в Първа придворна княжеска фабрика „Ив. К. Калпазанов”. Благодарение на своите качества, амбиция и знания, той се издига до Първи директор и член на Управителния съвет.

Кольо Карагьозов и първородният син Васил Карагьозов 1936 г. - Габрово

Той дарява средства за червения кръст, за Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, за читалището, за Народна библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово.

Кольо Карагьозов помага на своя баща преп. Вениамин Схимонах – секретар на  Зографски манастир „Св.вмч. Георги” при доставка на провизии, като закупува нужните продукти, освобождава ги от митница, води кореспонденция с посолството и др.

Кольо Карагьозов прави крупно дарение от 50 000 лв.  за изработване на иконостас в църквата на Дряновски манастир през 1946 г.

Дъщерята Веселинка Карагьозова 28 август 1954 г. – Соколски манастир

Заема длъжността почетен немски вицеконсул в Габрово през 1934 г. (от 1935 консулството е преместено във Варна).

Преживява национализацията от 23 декември 1947 г. и  лагера в Ножарево. Работи като счетоводител в различни предприятия  до 12 декември 1972 г., когато завършва земния му път в Габрово.

Негови снимки има в подредената изложба в РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово и документи за дарения (която представихте миналия месец).

Снимки от старо Габрово са изложени във фоайето на библиотеката на ТУ – Габрово, подредени от директорката инж. Йолина Христова.  На една от тях са деца, които държат  инструменти в ръце. На първия ред в средата е седнал малкият Кольо Карагьозов с цигулка в ръце.

Снимковият материал  ни е предоставен специално от личния семеен архив на инж. Веселинка Карагьозова.

Новини

ЖБД „Майчина грижа“ с жест преди Великден към самотните възрастни

Published

on

Женско блоготворително дружество „Майчина грижа“ проведе Инициативата „Не сте сами“ – дарения на продукти от първа необходимост за Великденските празници на самотни възрастни хора, останали без грижи от страна на близки и роднини, в селата на Община Габрово.

Всеки пакет съдържаше брашно, ориз, олио, макарони, кори за баница, сирене, траен колбас, различни видове консерви и топъл козунак. Бяха подкрепени 56 души и 4 семейства с общо 9 деца в неравностойно социално положение от 14 населени места в Габровска община.

За закупуване на продуктите се използваха останалите средства от Коледната инициатива „Не сте сами“, както и от дарители. Топли козунаци дарихме и на 25 души, които получават храна от Църквата „Свето успение Богородично“ – Габрово и 2 семейства с деца в неравностойно социално положение.

„В тази Инициатива и ние не бяхме сами! Благодарим за подкрепата на Търговска верига „Лидл“, която ни предостави ваучери за закупуване на продукти на стойност 500 лв. Специални благодарности на г-жа Наталия Добрева – управител в магазин „Лидл“, която лично дари пакети със сладки лакомства за 9 деца! Благодарим и на г-жа Цветелина Маркова от Фирма „Тривър“, която ни дари опаковъчните материали за продуктите! Благодарим за логистичната подкрепа на Община Габрово, на кметовете и кметските наместници, които раздадоха пакетите на всички хора по изготвените списъци!

Надяваме се, че сме успели да подкрепим тези изоставени самотни хора, да стоплим сърцата и душите им и да повярват, че ДОБРОТО СЪЩЕСТВУВА! Следваща акция по Инициативата „Не сте сами“ ще проведем за Коледа. Пожелаваме Ви Светли Великденски празници! Нека бъдем по-добри и заедно!“, заявиха дамите от ЖБД „Майчина грижа“.

Зареди още

Новини

Днес е Велики Четвъртък – денят за багрене на яйца

Published

on

Днес е Велики четвъртък – денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои – преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес,  се дава втора възможност – да  боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица